fredag 28 januari 2011

Mobiltelefon i Sydafrika

Får många mail från folk som undrar om det är lätt att skaffa kontantkort när man kommer ner till Sydafrika?

Tidigare var det lätt som en plätt. Man köpte ett SIM kort i nästan vilken affär som helst och sedan var det bara att köpa "airtime" och börja ringa. Och det bästa av allt är att SIM korten bara kostar ca R2.00 styck!

Nu har de däremot börjat med något som kallas för RICA registrering där de måste se pass el ID och för sydafrikaner behöver de även en "proof of address" dvs en räkning el bankutdrag med sitt namn och adress på.

Detta har krånglat till det för många eftersom det inte är alls säkert att man får några räkningar hem eller ens har ett bankkonto. (Elen betalar många i förväg som "top up", man köper el precis som man fyller på ett mobil kontantkort hemma).

Har haft några kunder som haft problem att köpa kontantkort pågrund av ovanstående krav men idag köpte jag några SIM kort till kunder som är på väg ner och då sa killen i disken att har man ett utländskt pass så ska det räcka för RICA.

Kan ju vara bra att veta. Så se till att ni har passet med så ska det alltså inte vara några problem. Finns flera operatörer att välja mellan som exempelvis: Vodacom och MTN

2 kommentarer:

Janne sa...

Vi hyrde ett SIM-kort. Det fungerade utmärkt. Hämtade på flygplatsen i Kapstaden och lämnade på flygplatsen i Jo'burg.

Minna sa...

Ja så kan man ju också göra :) Vad kostade det?

Annars kostar ju ett SIM kort bara 2 spänn så har man tid så tar det inte många minuter att registrera...