fredag 18 december 2015

Lucka 18: Hermanus

Ca 2 timmar öster om Kapstaden, inte alltför långt från Afrikas sydligaste udde, ligger ett litet kust-samhälle som heter Hermanus. I dagens lucka tipsar vi lite om vad som finns att göra i området och ger även några förslag på guesthouses och hotell man kan bo på.
Absolut bästa tiden på året att besöka Hermanus, är naturligtvis under valsäsongen som oftast pågår mellan juli-nov. Under dessa månader kryllar nämligen Walker Bay av Southern Right whales, sydkapare, som kommer hit för att föda sina ungar och ofta kan man se dessa giganter från klipporna mitt inne i byns centrum. Hermanus har ett rykte om sig som en av världens allra bästa platser för landbaserad valskådning.

Så kommer man till Hermanus under dessa månader, är självklart valsafari på mångas önskelista. Även om man ofta ser valarna från land så är det inte alltid de är tillräckligt nära och det är alltid extra häftigt att se dem från båten.

www-southernrightcharters.co.za

Valsafari kostar R700 per person och turen brukar pågå ca 2-3 timmar, lite beroende på hur långt ut de måste åka för att lokalisera valarna. Ett tips är att ta sjösjuketabletter innan!

För att hålla oss kvar vid det marina temat så vill jag även passa på och nämna att Hermanus ligger ca 45 min från Gansbaai där de flesta vithajsdyken utgår ifrån, så vill man dyka med vithaj, är faktiskt Hermanus en bra plats att ha som bas för detta.

Om man nu inte åker till Sydafrika under den tiden som valarna finns i området, så är Hermanus ändå ett trevligt resmål med mycket att se och göra, och vi har många kunder som väljer att inkludera några nätter här andra tider på året också.

Kör ni från Kapstaden, rekommenderar jag att ni följer kusten från Somerset West och Gordon´s Bay på väg R44. Vackert som tusan! Och i Betty´s Bay kan ni stanna till vid en pingvinkoloni, precis som den vid boulders nere i Simon´s Town- minus alla turister..

En kort bilresa utanför Hermanus, ligger ett flertal vingårdar man kan besöka, och eftersom det här vindistriktet ligger såpass nära kusten och på så sätt kan dra nytta av en del svala vindar, är det härifrån som många av landets bästa vita viner kommer.
Missa inte ett besök på Creation Wines el Newton Johnson, som båda har trevliga restauranger.

Arabella Golf & Spa


Spelar man golf så finns det en golfbana i Hermanus, och en strax utanför, som heter Arabella.  

För boende rekommenderar jag exempelvis dessa:

138 Marine Beachfront Guesthouse- Fräscht och mysigt guesthouse en liten bit utanför själva centrum, nära havet. Pris ca R790 per person och natt inkl frukost.

Penguino Guesthouse- Vill man komma ner i pris, el reser med yngre barn, så funkar Penguino alldeles utmärkt. Ligger på ca 10-15 minuters promenad från centrum. Pris: Från R350 per person och natt.

Bild lånad från Birkenheads hemsida


Och vill man lyxa till det, så får ni inte missa Birkenhead House, ett riktigt läckert ställe!. Pris från ca R3600 per person och natt inkl måltider.

Ett annat unikt ställe, inte heller så långt från Hermanus, är Grootbos Private Nature Reserve. Här finns en 5-stjärnig lodge som vunnit många utmärkelser för att vara en föregångare inom hållbar turism, med stort "eko tänk" och många inspirerande projekt som gynnar den lokala befolkningen och skapar fler arbetstillfällen.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Your own ideas tend to be amazing. We frequently study your site and it is very useful.
Lion Sands game reserve

Helga sa...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)