tisdag 1 december 2015

Lucka 1: Taffelberget

Vi kickar igång årets julkalender med en av Sydafrikas mest besökta turistattraktioner.Taffelberget el Table Mountain som berget heter på engelska, är för många synonymt med Kapstaden och perfekt riktmärke när man först kommer till staden som turist eftersom det alltid är lätt att titta mot berget och på så sätt veta ungefär vart man befinner sig.Själv längtar jag till flygresan ner och hoppas på fint väder när planet ska landa för känslan vid första glimten av det här berget, är alltid en känsla av att komma hem. Jag älskar Taffelberget!

Namnet är ganska självklart när man ser vad platt det är på toppen... ser verkligen ut som ett bord och på grund av att det blåser mycket i Kapstaden, är det ofta som den sk "vita duken" av moln och dimma täcker berget. 


Det skiftande vädret gör detta till en av de svåraste aktiviteterna att planera, så mitt tips till alla är att förköpa biljetter till linbanan online (dessa biljetter är giltiga i 7 dagar från det datum man valt) och SÅ FORT man ser att det är klart på berget, dubbelkolla så att linbanan är öppen (detta kan man göra på deras hemsida) och åk upp på en gång!

Har haft ett flertal kunder som varit i Kapstaden inte bara en, utan kanske två och även tre ggr, som fortfarande inte lyckats komma upp pågrund av för starka vindar el dimma, så man ska inte bli allt för besviken om man inte lyckas komma upp.

Biljetter för linbanan kostar från R240 per person och uppåt, halva priset för barn under 17.

Priset skiljer sig lite för en t/r biljett beroende på vilken tid på dagen man vill åka upp så min rekommendation är att man köper 2 singel biljetter, en upp och en ner istället, så är man inte bunden till en viss tid på dagen.
För att ta sig till linbanan så kan man antingen ta en taxi, åka med den röda linjen med sightseeingbussen, el varför inte ta den lokala bussen: Myciti. Ett billigt sätt att ta sig runt på och de har dessutom nyligen introducerat en gratis shuttle-buss från den lägre parkeringen precis vid avfarten från huvudvägen, så man kan parkera sin bil, el ta bussen dit, el promenera och sedan hoppa på shuttle bussen som åker ända upp till linbanan.

Gratis shuttle buss


 Detta kommer förhoppningsvis lösa en del av problemen med att hitta parkering om man kommer med egen bil, plus att det blir billigare att ta sig dit om man inte vill ta taxi...

Det blir ofta långa köer till linbanan men när man väl kommit på den så tar det bara några minuter upp till toppen. Ett annat tips är att åka upp sen eftermiddag eftersom köerna tenderar vara lite kortare då. Tidigt på morgonen åker alltid de stora turistbussarna med grupper upp och det räcker med att man har 3-4 grupper där samtidigt för att det ska hinna bli köer.Uppe på toppen får man jättefin utsikt över hela Kapstaden och är det en klar dag, ser man ända ner mot kaphalvön. Det finns även en restaurang och toaletter + souvenirbutik. Ofta kan man få syn på små djur som ser ut som jättemarsvin som springer runt bland klipporna, och dessa djur kallas för Dassies och är en klipphare som trivs i steniga och bergiga omgivningar. Dassies är tro´t el ej det närmast besläktade djuret till elefanten.Under högsäsong är linbanan öppen från kl 08.00 till 21.00 och ett annat tips är att åka upp efter kl 18, då är det halva priset och det är vackert att se solnedgången där uppifrån.
 Är man morgonpigg är en nyhet för i år under högsäsongen (15 dec- 15 jan) att man kan boka biljetter för att komma upp före alla andra redan kl 07.30. Dessa biljetter kostar R350 t/r men kruxet är att de bara är giltiga i 2 dagar från det datum man valt, och med det oberäkneliga vädret, är ju risken stor att linbanan är stängd...

Många vill gärna vandra uppför taffelberget och om detta har jag skrivit ett kortare inlägg tidigare som ni kan läsa HÄR.
Planerar man att vandra upp så rekommenderar jag att man startar riktigt tidigt eftersom det snabbt blir varmt och stor del av sträckan är i solen.

 


Skulle man av någon anledning inte komma upp på Taffelberget, rekommenderar jag er att åka upp på Signal Hill, som även om det såklart är mycket lägre än Taffelberget, ändå också ger en fin utsikt över staden + att där kan man ta kort med taffelberget i bakgrunden. 

Inga kommentarer: