lördag 5 december 2015

Lucka 5: Safari lodger i Krugerområdet

I dagens lucka tipsar jag om 4 olika safarilodger i Krugerområdet som jag tycker är prisvärda och bra.



 Att hitta lyxiga safarilodger är inga som helst problem. Det fullkomligen kryllar av dem och har man en tjock plånbok så finns det alternativ som kostar uppåt 10 000kr per person och natt.
Men....De flesta av oss är ju faktiskt inte ute efter lyx och flärd, utan åker man på safari, så är det ju oftast i hopp om att få syn på många djur och känslan av att vara ute i bushen.

Absolut billigaste sättet att göra safari, är ju att köra runt på egen hand i någon av nationalparkerna som Kruger el Addo och bo i något av lägren inne i parken. i de flesta sk "rest camps" finns enklare stugor att hyra för billig peng och många av de lite större lägren har även en restaurang på området. I de flesta parker kan man boka in sig på parkens egna guidade safari-turer. För bokning i nationalparkerna, rekommenderar jag att man registrerar sig på San Parks sida och gör bokningen direkt via hemsidan.

Personligen tycker jag däremot att det är en betydligt häftigare upplevelse att bo på någon av lodgerna i de privata viltreservaten. Dels för att man får en lite intimare upplevelse (inte lika många bilar, man kommer ofta närmare djuren) och för att man ofta faktiskt får ut lite mer av själva safari-upplevelsen genom att man åker med en och samma guide som kan berätta om vad det är man ser. (inget fel med guiderna inne i kruger, men jag har haft väldigt varierande erfarenheter med kvaliteten och kunskapsnivån på parkens guider).

Dessutom gillar jag upplägget på lodgerna att alla måltider oftast är inkluderade och att de har ett dagligt schema som inte skiljer sig nämnvärt från en lodge till en annan.

Jag har valt ut fem prisvärda lodge-alternativ i Krugerområdet. Alla dessa lodger ligger i privata reservat som angränsar till den statliga delen av Kruger.

Tälten på Shindzela


Shindzela- Detta tältläger ligger ganska långt inne i Timbavati och gränsar mot Krugerparken. Här bor man i"tält" som man nog egentligen kan kalla stugor. Väggarna är av canvas men det finns ordentligt tak och golv och eget badrum. Pris: R1890 per person och natt inkl alla måltider, viss dryck (ej alkoholhaltiga drycker) och 2 safaris per dag. ca 1285kr per person.



Umkumbe Safari Lodge i Sabi Sands   
Umkumbe Safari Lodge- Det äldsta och mest kända reservatet som angränsar till Krugerparken är Sabi Sands och här hittar man några av de lyxigaste lodgerna i landet. Umkumbe ligger i Sabi Sands så safarin görs i detta reservat (som bl a är känt för att vara ett leopardtätt område), men boendet är hyfsat enkelt och detta är ett utmärkt alternativ om man vill uppleva Sabi Sands, men inte vill lägga R6000-8000 per person och natt.
 Pris på Umkumbe: R2895 per person inkl måltider och 2 safaris per dag. Ca 1830kr per person. Här har de dessutom flera familjerum och barn under 12 bor för halva priset. 

 
Mohlabetsi Safari Lodge

 
Mohlabetsi Safari Lodge- Denna lodge ligger i Balule Game Reserve, i närheten av Hoedspruit och detta är en av våra tidigare kunders stora favorit. Speciellt för att de har flera olika rumstyper och ett av få ställen med rum för exempelvis 5 personer så passar extra bra för familjer el större sällskap.
Pris: R2625 per person och natt inkl alla måltider och 2 safaris per dag. ca 1655kr per person och natt.

På Africa on Foot kan man bo en natt i deras Treehouse.


Africa on Foot- Precis som namnet antyder, specialiserar sig denna lodge på sk "walking safari" så oftast gör man en safari till fots på morgonen, och en safari med jeep på eftermiddagen. Africa on Foot ligger i Klaserie Private Game Reserve och en av de ställen vi använder allra mest. Kunniga guider och trevligt boende till bra pris. R2395 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag. ca 1500kr per person och natt. 

För safari rekommenderar jag minst 2 nätter, gärna 3 för att få ut maximalt av hela upplevelsen och hinna koppla av.

Vi erbjuder bl a ett 3 nätters safari-paket i Krugerområdet där transfer från Johannesburg ingår. Mer om det kan ni läsa om HÄR.

fredag 4 december 2015

Lucka 4: Random bilder

I dagens lucka har jag kort och gott valt ut 4 olika bilder...


Första bilden är tagen från Chapman´s peak Drive, med utsikt över stranden vid Noordhoek. Just den här platsen ligger lite extra varmt om hjärtat för att det var på den lilla bänken i högra hörnet som Fredric friade till mig en regnig och blåsig eftermiddag för lite drygt 3 år sedan.


Det här är en av de tuuuusentals bilder jag tagit när jag varit ute på safari. Något som jag aldrig kan få nog av och jag älskar att vara ute i bushen och inte veta vad som väntar runt hörnet...



En av många underbart vackra solnedgångar som man fått uppleva. Just den här bilden är tagen på Zambezi floden i Zambia på en av turerna som jag guidat uppe vid Viktoria fallen.


När vi jobbade på ett guesthouse i Stellenbosch, blev vi goda vänner med personalen och strax innan vi slutade där, tog vi med dem upp på Taffelberget eftersom ingen av dem varit där. En dag jag sent kommer glömma. Den glädjen alltså!

torsdag 3 december 2015

Lucka 3: Så fungerar det på restauranger...

Som ni märker är vissa av "luckorna" repris från förra årets julkalender och det är helt enkelt för att det är ämnen som jag alltid får många frågor om.

I dagens lucka förklarar jag lite kortfattat hur det fungerar på restaurangerna i Sydafrika och tipsar om några grejer jag tycker ni ska äta och dricka när ni är här nere...


Rent generellt så är servicen på restauranger och kvaliteten på maten i Sydafrika riktigt bra!

Däremot kan allt ta lite längre tid än vad vi är vana vid från Sverige och framförallt tar det ibland onödigt lång tid att få notan så ofta ber vi om den redan vid kaffet...(som för övrigt dricks efter desserten och inte ihop med dessert som vi svenskar är vana vid). 
 
Något som de är väldigt snabba med istället, är att duka av (något som irriterar mig fortfarande) så är man ett större sällskap så är det inte alls ovanligt att de tar bort de tomma tallrikarna, trots att inte alla ätit färdigt. Händer även på vissa mer "fine-dining" ställen.
Jag rekommenderar alla att förboka sina restaurangbesök i den mån man kan. Speciellt om det är en specifik restaurang man vill prova..Boka så tidigt som möjligt eftersom många av de populäraste ställena är fullbokade flera veckor i förväg (el som i vissa extrema fall: 6 månaders väntelista!)
 De frågar nästan alltid om ett kontakt nr för att bekräfta en bokning och kommer ni inte ha med er svenskt mobilnr, ge numret till ert guesthouse/hotell.
På vissa ställen stänger köket för sista beställning vid 21.30-22.00 så middag runt 19.30 brukar passa bra...
På de flesta restauranger är det väldigt avslappnad klädsel som gäller och det är sällan man behöver bära slips el kavaj på de finare restaurangerna.  
I Sydafrika ger man dricks på restauranger och detta kallas för ”Tip” el ”gratuity”.  
 Normen är att man lägger på ca 10-15% i dricks på totala summan men på några fåtal ställen lägger de automatiskt till dricksen så det gäller att kolla kvittot.  
Man kan betala med kort på de allra flesta restauranger och oftast kommer de med kortmaskinen till bordet.  
Håll i åtanke att de flesta servitörer och annan service personal ofta inte tjänar mer än R2000-2500 i månaden så därför är dricksen jätteviktig för dem. 

 BYO- "Bring Your Own" betyder att man får ta med sig eget vin till restaurangen, och att man mot en mindre avgift, sk "corkage" kan avnjuta vinet till middagen.
Ett annat tips är att ta med sig ”doggy bag” om man inte orkar äta upp. Portionerna är ofta ganska stora och det finns alltid någon (parkeringsvakten t. ex) som säkert blir glad för lite mat. Är jättevanligt och snarare en regel än undantag att personalen frågar om ni vill ha doggy bag så ta med er den och jag lovar att ni kommer hitta någon som ni kan ge den till.

Här är några exempel på rätter/saker som jag tycker ni ska prova på under er resa i Sydafrika:
Biltong- Torkat kött /snacks som kan jämföras med USA´s Beef jerky. Finns med olika kryddblandningar och kan göras på kött från t. ex. ko, struts, kudu, springbok osv. Nästan alla små byar och shopping center har en el flera Biltong affärer och det är perfekt till ölen el som snack i bilen på er resa. Gillar man inte biltong, finns ofta även torkad frukt av olika slag att köpa. Torkad mango el aprikoser är inte helt fel!
Skaldjur- I Kapområdet finns det naturligtvis mycket fisk och skaldjur. Prova gärna vår variant av hummer /havskräfta: Crayfish och är det säsong, tycker jag även att musslorna här nere är riktigt bra! Jätteräkor/ Prawns tycker jag personligen inte smakar så mycket (vill ju gärna ha lite mer sälta som svensk) men ibland lyckas de riktigt bra och Calamari är de  superduktiga på. Oftast kan man välja om man vill ha friterad el grillad.
Kingklip- I mitt tycke den godaste fisken här nere. Vit fisk med fast kött som påminner lite om torsk. Super gott! 
När det står "line fish" på menyn så motsvarar det som man ofta ser på engelska menyer: catch of the day el dagens fisk.


Kött- Sydafrikanerna är riktiga köttfantaster och man äter såväl biff, som vilt. (Kudu, Springbok, Eland, struts (ostrich på engelska) m.m. Lamm finns också nästan alltid med på menyn och revbenspjäll/ ribs.  Till köttet brukar man få välja en "Starch" som chips (tjocka pommes frites) mash (potatismos) Ris el sallad/ grönsaker. Det är sällan man får tunna strips.
Till det ingår ibland även grönsaker som "Butternut" el stuvad spenat, men många ggr får man beställa till detta extra.
Servitören brukar fråga hur man vill ha sin stek-temperatur och generellt sett så är det lite mer rosa än man kanske är van vid i Sverige och vissa restauranger vägrar t om att steka en biff  "well done". Ibland ingår det ingen sås till kötträtten, utan denna får man också beställa separat. Är lite olika beroende på restaurang så läs noga i beskrivningen så att ni inte blir besvikna om det inte kommer någon sås, grönsaker osv.
Butternut- Jättevanlig grönsak. En pumpa som man antingen kokar el grillar i ugn, gör soppa på, har i sallader och helt enkelt använder till det mesta.
Braai- Sydafrikansk motsvarighet till BBQ- Betyder helt enkelt att man grillar över öppen eld. En av sydafrikanernas populäraste helgnöjen och något som tas på fullaste allvar. Vid en Braai grillas kött av olika slag och smaka gärna på den lokala korven: Boerwors som ofta är smaksatt med koriander och andra kryddor.

Smarriga salmon roses
Sushi- Finns sushi restauranger lite varstans och sushin är jättebra och prisvärd i Sydafrika.
Pizza- Pizzorna har oftast tunn botten och min personliga rekommendation är att beställa pizza med avokado på. Så gott! Ofta serveras hackad vitlök och chilli vid bordet så att man kan strö över pizzan på egen hand.
Burgare- Finns såklart på de flesta restauranger och caféer och oftast är de riktigt saftiga och goda. Passa på att prova en strutsburgare (ostrich) om det finns på menyn. Rött kött som påminner mycket om biff.
Pies- Stannar man vid en bensin-mack, finns det ofta en disk med pajer (smördeg fyllda med kött/kyckling och sås). Steak-pie el chicken mushroom pie hör till favoriterna och passar perfekt för att stilla hungern på stående fot.
Cape Malay köket- Sydafrikanska köket är en stor mix av massa olika kök och influenser från hela världen men vill man prova traditionella maträtter så ska man hålla utkik efter  t.ex. Cape Malay curries (milda, med söt fruktchutney till) som har en del asiatiska influenser och smak från de kryddor som de slavar som Ostindiska kompaniet skeppade till Sydafrika, hade med sig.


Bland dryckerna så dricks det naturligtvis mycket öl och vin...men missa heller inte att testa deras cider som är en torrare variant än det vi har i Sverige. Amarula med is är också riktigt gott en varm sommarkväll.
Bland de alkoholfria dryckerna så får ni inte missa Rock Shandy (Lemonade, sodavatten och angostura bitters), el varför inte testa en Appletizer el grapetizer? Kolsyrad äppel el druvjuice. Läskande!


onsdag 2 december 2015

Lucka 2: Fira nyår i Kapstaden 2015

För er som kommer vara i Kapstaden över nyår, kommer här några tips på hur man kan fira in det nya året.


Är många ställen som redan nu börjar bli fullbokade så har ni inte klurat så mycket på nyårsfirandet än, är det hög tid att ta tag i detta nu.

Verkar vara "Bond-tema" som gäller på ett flertal restauranger, och som vanligt, erbjuder de flesta restauranger nere i Waterfront 4 el 5-rätters middag inkl ett glas bubbel.
Priserna börjar från ca R1500 per person och uppåt + dricks 10%.

Alla restauranger kräver 50-100% deposition för att bekräfta en bokning och denna deposition brukar man kunna betala med kort.



Är man ute efter fyrverkerier så är det nere vid Waterfront man ska vara men se till att ni har bokat bord på någon av restaurangerna eftersom det är packat med folk. Belthazar, Hildebrand, Quay Four el Harbour House är exempel på restauranger nere i Waterfront som alla erbjuder något särskilt på nyårsafton.

Om man inte måste vara nere vid Waterfront och är ute efter en god middag, kan jag varmt rekommendera La Mouette i Sea Point, som alltid brukar leverera. Här kostar 7-rätters meny R950 och vill man ha vinpaket till, R1200 per person.  

Är man ute efter riktigt party med mycket musik, drinkar och klubb-feeling så är Grand Café, Shimmy´s Beach Club el The Bungalow säkra kort.

Kirstenbosch Botanical Garden har som vanligt sin nyårskoncert och i år är det Jeremy Loops & Grassy Spark som spelar.

tisdag 1 december 2015

Lucka 1: Taffelberget

Vi kickar igång årets julkalender med en av Sydafrikas mest besökta turistattraktioner.



Taffelberget el Table Mountain som berget heter på engelska, är för många synonymt med Kapstaden och perfekt riktmärke när man först kommer till staden som turist eftersom det alltid är lätt att titta mot berget och på så sätt veta ungefär vart man befinner sig.



Själv längtar jag till flygresan ner och hoppas på fint väder när planet ska landa för känslan vid första glimten av det här berget, är alltid en känsla av att komma hem. Jag älskar Taffelberget!

Namnet är ganska självklart när man ser vad platt det är på toppen... ser verkligen ut som ett bord och på grund av att det blåser mycket i Kapstaden, är det ofta som den sk "vita duken" av moln och dimma täcker berget. 


Det skiftande vädret gör detta till en av de svåraste aktiviteterna att planera, så mitt tips till alla är att förköpa biljetter till linbanan online (dessa biljetter är giltiga i 7 dagar från det datum man valt) och SÅ FORT man ser att det är klart på berget, dubbelkolla så att linbanan är öppen (detta kan man göra på deras hemsida) och åk upp på en gång!

Har haft ett flertal kunder som varit i Kapstaden inte bara en, utan kanske två och även tre ggr, som fortfarande inte lyckats komma upp pågrund av för starka vindar el dimma, så man ska inte bli allt för besviken om man inte lyckas komma upp.





Biljetter för linbanan kostar från R240 per person och uppåt, halva priset för barn under 17.

Priset skiljer sig lite för en t/r biljett beroende på vilken tid på dagen man vill åka upp så min rekommendation är att man köper 2 singel biljetter, en upp och en ner istället, så är man inte bunden till en viss tid på dagen.
För att ta sig till linbanan så kan man antingen ta en taxi, åka med den röda linjen med sightseeingbussen, el varför inte ta den lokala bussen: Myciti. Ett billigt sätt att ta sig runt på och de har dessutom nyligen introducerat en gratis shuttle-buss från den lägre parkeringen precis vid avfarten från huvudvägen, så man kan parkera sin bil, el ta bussen dit, el promenera och sedan hoppa på shuttle bussen som åker ända upp till linbanan.

Gratis shuttle buss


 Detta kommer förhoppningsvis lösa en del av problemen med att hitta parkering om man kommer med egen bil, plus att det blir billigare att ta sig dit om man inte vill ta taxi...

Det blir ofta långa köer till linbanan men när man väl kommit på den så tar det bara några minuter upp till toppen. Ett annat tips är att åka upp sen eftermiddag eftersom köerna tenderar vara lite kortare då. Tidigt på morgonen åker alltid de stora turistbussarna med grupper upp och det räcker med att man har 3-4 grupper där samtidigt för att det ska hinna bli köer.



Uppe på toppen får man jättefin utsikt över hela Kapstaden och är det en klar dag, ser man ända ner mot kaphalvön. Det finns även en restaurang och toaletter + souvenirbutik.



 Ofta kan man få syn på små djur som ser ut som jättemarsvin som springer runt bland klipporna, och dessa djur kallas för Dassies och är en klipphare som trivs i steniga och bergiga omgivningar. Dassies är tro´t el ej det närmast besläktade djuret till elefanten.



Under högsäsong är linbanan öppen från kl 08.00 till 21.00 och ett annat tips är att åka upp efter kl 18, då är det halva priset och det är vackert att se solnedgången där uppifrån.
 Är man morgonpigg är en nyhet för i år under högsäsongen (15 dec- 15 jan) att man kan boka biljetter för att komma upp före alla andra redan kl 07.30. Dessa biljetter kostar R350 t/r men kruxet är att de bara är giltiga i 2 dagar från det datum man valt, och med det oberäkneliga vädret, är ju risken stor att linbanan är stängd...

Många vill gärna vandra uppför taffelberget och om detta har jag skrivit ett kortare inlägg tidigare som ni kan läsa HÄR.
Planerar man att vandra upp så rekommenderar jag att man startar riktigt tidigt eftersom det snabbt blir varmt och stor del av sträckan är i solen.

 


Skulle man av någon anledning inte komma upp på Taffelberget, rekommenderar jag er att åka upp på Signal Hill, som även om det såklart är mycket lägre än Taffelberget, ändå också ger en fin utsikt över staden + att där kan man ta kort med taffelberget i bakgrunden. 

måndag 30 november 2015

Imorgon är Minnas julkalender tillbaka

Förra året gjorde jag ju en egen Sydafrika-inspirerad julkalender där varje lucka hade lite olika tema och de inläggen blev otroligt populära så tänkte fortsätta med detta även i år.



Nästan alla luckor är färdiga men har ett par stycken som jag fortfarande inte riktigt bestämt så om ni har några önskemål så får ni gärna kommentera.

Vad skulle Du vilja läsa om i julkalendern?

tisdag 17 november 2015

Om ni ska resa till Sydafrika med familjen över jul...

Nu när jullovet närmar sig med rekordfart och det är många som ska flyga ner till Sydafrika, vill jag passa på och påminna om de "nya" reglerna för resor med barn in och ut ur Sydafrika.

Skrev ett inlägg om detta i somras där jag listar exakt vad det är som gäller och även om det nyligen har beslutats att dessa regler kommer förenklas i framtiden, så är inlägget från i somras aktuellt de kommande månaderna...
Ha papperen redo vid incheckning för flyget och även vid passkontrollen när ni landat och gått av planet i Sydafrika.

Så här såg det ut förra året när vi skulle checka in på Arlanda...



Hyfsat nervösa föräldrar och en bebis som tyckte allt var sååå spännande! Men resan gick ju hur bra som helst både dit och hem...
 Liten han var där Wilmer... Nu är han stora killen...

Här ihop med morfar på fars dag:


 

Safari på Shamwari inkl transfer

I år har vi haft en hel del bokningar på Shamwari Private Game Reserve*****, som är ett lyxigt viltreservat, drygt en timmes bilresa nordost om Port Elizabeth och därför har jag nu satt ihop ett 3-nätters safari-paket inkl t/r transfer från Port Elizabeth flygplats.

Många är ju av åsikten att det i princip bara är Krugerområdet som erbjuder riktigt bra safari i Sydafrika, men jag måste faktiskt säga att Shamwari, håller minst samma klass som de flesta lyxlodger i Kruger.
  Fördelen är ju att det ligger en kort flygresa från Kapstaden, alternativt att man kombinerar med en bilresa längs Garden Route, plus att det ligger i ett helt malaria-fritt område.





När jag och Fredric besökte Shamwari för några år sedan, imponerades vi extra mycket av de extremt kunniga guiderna och den höga service-nivån överlag. Vi kände oss så omhändertagna och safarin var superbra med fler djur än på många andra ställen vi besökt och reservatet är stort så man slipper se massa stängsel som det lätt blir i de mindre reservaten.


Många kanske känner igen Shamwari från tv-serien med samma namn som visas på Animal planet, där man får följa reservatets veterinärer och guider i deras dagliga arbete. I tv serien hamnar många av djuren på Shamwaris rehabilitation centre, och bor man på någon av lodgerna, ingår ett besök på centret.


Det är inte direkt billigt med safari på Shamwari och man får räkna med ca 3700kr per person och natt och uppåt, beroende på vilken lodge man väljer och vilken tid på året man reser,  men vill man unna sig något extra och vara med om en upplevelse utöver det vanliga, så tycker jag det är värt varenda krona.



Vill man komma ner i pris, är ett tips att boka in sig i deras "Explorer camp" som är en 2-dagars "walking safari" där man bor i enklare tält och inte i en lyxig lodge. Varje dag förflyttar man sig till fots och dessa vandringar kan ta upp till 4 timmar per dag och jeepen används bara om man behöver transportera gästerna en viss sträcka. En annorlunda och mer Back to Basics upplevelse. Kostar från ca 2200kr per person och natt .

Vårat 3-nätters paket inkl transfer kan ni läsa om HÄR. 

måndag 16 november 2015

The Test Kitchen kammar hem titeln som bästa restaurang för fjärde året i rad.

Igår avslöjades vilka restauranger som hamnat i topp-10 av årets upplaga av "Eat Out Mercedes Benz Restaurant Awards" och toppade listan, gjorde (inte helt oväntat) The Test Kitchen för fjärde året i rad!

Själv är jag väldigt glad över att se La Colombe och Greenhouse med i toppen (har själv inte testat La Colombe i deras nya lokaler så det ser jag fram mot senare i vinter) och sedan tycker jag det är extra kul att se "nykomlingen" Waterkloof så högt upp också. De gånger vi varit där har maten varit jättebra och jag älskar deras lokaler och utsikten.


The Top 10 restaurants- Kopierat från Eat Outs hemsida.

  1. The Test Kitchen (Woodstock, Cape Town)
  2. La Colombe (Constantia, Cape Town)
  3. The Tasting Room at Le Quartier Français (Franschhoek)
  4. Greenhouse at The Cellars-Hohenort Hotel (Constantia, Cape Town)
  5. Five Hundred at The Saxon Hotel (Sandton, Johannesburg)
  6. The Restaurant at Waterkloof (Somerset West)
  7. Restaurant Mosaic at The Orient (Elandsfontein, Pretoria)
  8. Terroir (Stellenbosch)
  9. The Pot Luck Club (Woodstock, Cape Town)
  10. Jordan Restaurant (Stellenbosch)

S.Pellegrino Chef of the Year: Scot Kirton of La Colombe
Service Excellence Award: The Tasting Room at Le Quartier Français (Franschhoek)
Nederburg Rising Star: Carmen Muller of The Tasting Centre at Rupert & Rothschild (Franschhoek)
Wine Service Award: Lloyd Jusa at Five Hundred at The Saxon (Sandton, Johannesburg)
Lannice Snyman Lifetime Achievement Award (in association with Novus Holdings): Liz McGrath
Boschendal Style Award: Greenhouse at The Cellars-Hohenort Hotel (Constantia, Cape Town)

Mer info om denna tävling och de olika priserna hittar ni på: www.eatout.co.za

måndag 9 november 2015

Biljetterna är bokade!

Den 11 feb åker vi äntligen tillbaka till vårt andra hem: Sydafrika!

Vi trivs förvånansvärt bra här i Sverige och precis lika mycket som vi älskar vårat spontana och lite mer "fria" liv i Sydafrika, så uppskattar vi rutinerna här i Sverige och är så tacksamma för att vi kan  kombinera det bästa av båda världar!

Den här gången blir det en 3-månaders vistelse och en annorlunda twist är att vi kommer ta hand om Tempel Wines vingård under ett par månaders tid feb-april.




När Marie och Alf frågade oss om vi kunde tänka oss sköta om deras bebis så att de kan ta ett välbehövligt break efter 8-års slit utan längre semestrar, så tvekade vi inte en sekund!

Det är en supermysig gård som vi har väldigt fina minnen ifrån. En gömd liten pärla som man inte får missa!
 Var ett Tempel vin som serverades till huvudrätten på vårat bröllop tidigare i år.

Fredric och Wilmer kollar in Tempels ägor för ganska exakt ett år sedan.


Wilmer älskar Marie!


Eftersom de även har ett litet B&B med 5 rum, kommer vi träffa massa trevliga gäster och agera värdpar. Ska bli riktigt kul!

Förutom gästspelet på Tempel, kommer vi göra en hel del hotell-inspektioner och besöka ett antal safarilodger m.m så tror det kommer bli en väldigt bra resa.

Vem vet, om ni planerar en resa till Sydafrika senare i vinter så kanske vi ses på Tempel?

torsdag 29 oktober 2015

Tips på restauranger med levande musik i Kapstaden

Afrikanska rytmer med bra sång och middag...Vart hittar man det i Kapstaden?

Ni som läst bloggen under en längre tid vet att Amazink i Stellenbosch alltid varit en personlig favorit och nu för tiden hittar man flera ur Amazinks tidigare ensemble inne i Kapstaden på Rockwell Theatre i Green Point där showen Shiza Ikapa-säsong 2 börjar om ett par veckor.  Har själv naturligtvis inte sett showen, men jag kan redan nu lova att det kommer vara fullt ös, för är det någon som kan sjunga och showa och coacha unga talanger så är det Ramaine som är ansvarig även för den här showen.



Man kan antingen köpa mat och show biljett som kostar R350 per person för 3-rätters middag inkl show, el så kommer man bara för showen och detta kostar R200 per person. 
Den här föreställningen går av stapeln varje fre & lör förutom juldagen, fram till slutet av mars. Biljetter köper ni HÄR. 

 En annan dinner-show som jag själv inte testat i deras nya lokal men som jag varit på för något år sedan när det låg i en av de södra förorterna, är Stardust.
"Nya" lokalen ligger i Woodstock, en kort taxi resa från centrum och här är det serveringspersonalen som även står för underhållningen, med stora internationella hits. Här kan man beställa sin mat från en A la Carte meny.



Ett tredje alternativ i samma genre är Sea Point baserade Richard´s Supper Stage & Bistro. Här serveras sydafrikanska Cape Malay köket och i biljetten ingår en 4-rätters middag, ett glas bubbel och show för R475 per person. Mestadels internationella turister.

torsdag 22 oktober 2015

Prisvärd tältsafari i Kruger-området

Sausage Tree Camp ligger i Balule Private Game Reserve som är ett av flertalet viltreservat som angränsar till Krugerparken och bildar det som kallas för "Greater Kruger National Park".

 Inne i den statligt ägda delen av Kruger, finns bara ett fåtal safarilodger (prisklass: DYR) och parkens eget boende är av enklare slag med hyddor och bungalows med självhushåll och här ligger fokus mer på att man kör omkring i egen bil och spanar efter djur, el bokar in sig på parkens egna guidade turer...så vill man bo på en lodge med måltider och safari i jeep med guide inkluderat, är det ofta något av de privata reservaten man får välja.



Ett prisvärt ställe som många av våra tidigare kunder bott på, är Sausage Tree Camp, som är ett tented camp, där man bor i bekväma tält.


Vissa blir lite avskräckta när man föreslår tältsafari men detta är inte alls som camping här hemma i Sverige utan mer vad man på engelska kommit att kalla "Glamping". 
Tälten är ordentligt byggda med golv, stora bekväma sängar, egen toalett och A/C...och egentligen är det bara väggarna som är gjorda av canvas och själva utseendet på rummet, som skvallrar om att det är ett tält.



Boende inkl alla måltider, samt 2 safaris el Game Drives som det också kallas, kostar R2150 per person på Sausage Tree Camp och förutom safari, erbjuder denna lodge ett stort antal andra dagsutflykter och aktiviteter utöver safari i jeep.



Man kan boka en extra walking safari, el varför inte åka längs "Panorama rutten" vid Blyde River Canyon över dagen.  Sausage Tree är ett perfekt ställe att vara lite längre på...

Ofta har Sausage Tree dessutom ett erbjudande där man om man bor 3 nätter el mer, får sin sista natt till halva priset.



För att ge ett prisexempel med buss-transfer inkluderad t/r från Johannesburg så skulle ett 3-nätters paket i november månad kosta: ZAR 6905.00 per person. El i svenska kronor ca 4350kr per person.




Mycket safari för pengarna!