onsdag 24 december 2014

Lucka 24: Min Kapstaden-guide del 2

Sista luckan fortsätter med Kapstaden-tips och idag ligger fokusen på alla aktiviteter i stan. Hoppas ni gillat julkalendern och att ni alla får en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!

 Här har vi struntat i julfirandet helt i år och kommer spendera dagen på en vingård med lunch i vackra omgivningar och några glas iskallt vin...Som jag skrev igår så kan man lätt tillbringa minst en vecka i Kapstaden eftersom det finns så mycket att se och göra. Här har jag listat några av alla de aktiviteter som erbjuds och garanterat hittar man något som passar ens egna intressen och plånbok.
 

Sightseeingbussen- Absolut enklaste sättet att ta sig runt mellan de olika turistattraktionerna! En hop on-Hop off buss med två olika rutter som ger en riktigt bra överblick av stan. Kostar R150 för 1-dags biljett och R250 för en 2-dagars. Nu erbjuder samma företag även kåkstadsturer och guidade stadvandringar. Billigast att boka online.

 

Table Mountain- Ta linbanan upp till toppen av berget kostar ca R225 per person och få en fantastisk utsikt över hela staden. Eftersom linbanan till toppen är mycket väderberoende, rekommenderar vi att man gör detta så fort man ser att det är fint väder! Dessa biljetter går även att bokas online och är giltiga i 2 veckor. Det gör att man slipper stå i kö för att köpa biljett och kan istället ställa sig i linbanekön på en gång.

Waterfront- stort turistområde nere vid hamnen. Här finns ett stort antal souvenirbutiker och även större varuhus, biograf, caféer, restauranger m.m Är också härifrån som färjan till Robben Island avgår ifrån.

Camps Bay- Ett av de dyraste områdena i stan med en huvudgata kantad av restauranger och fik som vetter ut mot stranden och havet. En fantastiskt fin strand men kom ihåg att det bara är ca 10-12 grader i vattnet! Ett tips är att hoppa av här när man åker med sightseeingbussen. Är också enkelt att ta en taxi från centrum och det tar ca 10-15 min med bil från Watefront.  I Camps Bay finns dessutom ett flertal nattklubbar för den som vill festa loss.

Sunset cruise från waterfront- Åk ut till havs i solnedgången och se Kapstaden från ett annat perspektiv. Segelturen tar ca 90 min och kostar från ca R280 per person. Finns flera företag att välja på och det brukar gå bra att boka på plats.

Kirstenbosch botanical gardens- En jättestor botanisk trädgård i vackra omgivningar. Här kan man ta med sig en picknick el bara promenera runt på de stora ägorna. Finns även guidade turer för den som vill få mer information om alla de växter som finns i parken. På söndagar hålls populära utomhuskonserter som man kan förköpa biljetter till på: www.webtickets.co.za  

Tur ut till Kåkstäderna – Halvdags guidad tur ut till en av kåkstäderna. Ni lär er mer om Apartheids historia och uppkomsten till kåkstäder. Kostar från ca R460 per person. Hör av er om ni vill att vi bokar detta. Ett tips är att göra denna tur på en söndag då man även besöker någon av de lokala kyrkorna för att lyssna på lite gospel.

Robben Island- Blir snabbt uppbokat långt i förväg så vet ni att ni vill dit, se till att boka online på Webtickets i god tid. Vissa av våra kunder gillar det, andra tycker det är på tok för turistigt och att det är svårt att förstå guiderna och att de pushar för dricks... Åk dit utan för höga förväntningar så är det helt ok och har trots allt en grym men intressant historia. Kostar R280 per person. Själva turen tar ca 3 timmar och man åker med en färja ut till ön. Vet man med sig att man har lätt för att bli sjösjuk rekommenderar vi att man tar sjösjuketabletter innan. Avgångar kl 09, 11, 13 & 15.00


Guidad tur till Kaphalvön- Svenska guiden Kenneth anordnar guidade turer till kaphalvön där man bl a besöker godahoppsudden och Boulders pingviner. Pris: R900 per person inkl lättare lunch och inträden. Denna tur körs vanligtvis måndagar och torsdagar. 

Guidad tur till vindistrikten- Följ med på en guidad tur till vindistrikten. Besök ett flertal vingårdar och prova lokala viner. Pris: Från R650 per person inkl provningar och en enklare lunch med engelsktalande guide. Man brukar vara tillbaka i Kapstaden runt kl 17.00 

Shopping- Förutom Waterfront så finns det flera andra shopping malls lite utanför stan. Cavendish och Canal Walk är några av de bättre. Vill man köpa afrikanska souvenirer så ska man ta sig till Green Market Square och gatorna runt om. 

När ni ändå befinner er i centrum så ska ni även passa på och Promenera runt i Company’s Gardens och Bo Kaap där de fina färgglada husen ligger och varför inte besöka Beerhouse på Long Street. 

Vill man lära sig mer om Sydafrikanska köket: Cape Malay så rekommenderar vi att man bokar in sig på en guidad cooking tour i Bo Kaap.  

Long Street är en av huvudgatorna inne i centrum och det är här de flesta barer, pubar och nattklubbar ligger för den som är sugen på lite nattliv. En personlig favorit för en god drink är: Taketerassen på Tjing Tjing Bar. 

   Guidad vandringstur i Kapstadens centrum- Varje dag erbjuds en guidad vandring genom Kapstadens centrum av samma företag som kör sightseeingbussarna. Kl 11.00 börjar den historiska vandringen och kl 15.00 promenerar man genom det gamla slavområdet Bo Kaap. Turerna kostar R70 per person. Mer info finns på: www.citysightseeing.co.za

Afternoon Tea på Mount Nelson

Afternoon Tea på Mont Nelson Hotell- Förflytta er bakåt i tiden och besök det anrika hotellet Mount Nelson där det varje eftermiddag serveras traditionellt: Afternoon tea på engelskt vis. Här dukas det upp massa läckra bakelser, små smörgåsar, scones m.m. Måste förbokas. Kostar R265 per person. Sightseeing bussen stannar till här.

Two Oceans Aquarium- Är det lite sämre väder, eller om man reser med mindre barn, är ett besök på Two Oceans Aquarium nere vid Waterfront väl värt ett besök. Inträde kostar R125 för vuxna och R60 för barn under 13. 

Dyka med vithaj- Området för störst chans att få syn på vithaj, ligger ca 2 timmars bilresa öster om Kapstaden men de flesta företag erbjuder transport till och från Kapstaden. Pris: R1700 per person. 

Vandra- Finns massor med lättare vandringar man kan göra i och utanför Kapstaden. Vandra uppför taffelberget (ganska brant på framsidan och tar några timmar) el varför inte vandra upp på Lion´s Head där man också får fin utsikt över staden. 

Paragliding- Är man lite äventyrlig av sig så är detta ett häftigt sätt att se kapstaden från luften. Paraglidingen brukar ske antingen från Signal Hill el Lion´s Head. Kostar från ca 1150 per person.

Surfing i Muizenberg- Ta tåget ner till Muizenberg och hyr en bräda el ta surflektioner- Fortsätt gärna ner till Kalk Bay där det finns gott om små butiker, restauranger m.m och strosa runt. 

Helikopterturer-  Finns ett flertal helikopterföretag som alla utgår från Waterfront. En kortare tur på ca 12 min brukar kosta ca R1300 per person men håll utkik efter olika erbjudanden och kan vara värt att jämföra lite priser.


Inga kommentarer: