lördag 20 december 2014

Lucka 20: Taffelberget

Något som de allra flesta har högt på sin önskelista under en resa till Sydafrika, är ett besök uppe på Taffelberget: som förra året röstades fram som en av världens 7 nya underverk.Taffelberget el Table Mountain som berget heter på engelska, är för många synonymt med Kapstaden och perfekt riktmärke när man först kommer till staden som turist eftersom det alltid är lätt att titta mot berget och på så sätt veta ungefär vart man befinner sig.Namnet är ganska självklart när man ser vad platt det är på toppen, och pågrund av att det blåser mycket i Kapstaden, är det ofta som den sk "vita duken" av moln och dimma täcker berget. 

Det skiftande vädret gör detta till en av de svåraste aktiviteterna att planera, så mitt tips till alla är att förköpa biljetter till linbanan online (dessa biljetter är giltiga i 14 dagar) och SÅ FORT man ser att det är klart på berget, dubbelkolla så att linbanan är öppen (detta kan man göra på deras hemsida) och åk upp på en gång!

Har haft ett flertal kunder som varit i Kapstaden inte bara en, utan kanske två och även tre ggr, som fortfarande inte lyckats komma upp pågrund av för starka vindar el dimma.
Biljetter för linbanan kostar från R225 per person och uppåt, halva priset för barn under 17.

Priset skiljer sig lite för en t/r biljett beroende på vilken tid på dagen man vill åka upp så min rekommendation är att man köper 2 singel biljetter, en upp och en ner istället, så är man inte bunden till en viss tid på dagen.

Det blir ofta långa köer till linbanan men när man väl kommit på den så tar det bara några minuter upp till toppen.Uppe på toppen får man jättefin utsikt över hela Kapstaden och är det en klar dag, ser man ända ner mot kaphalvön. Det finns även en restaurang och toaletter + souvenirbutik.

 Ofta kan man få syn på små djur som ser ut som jättemarsvin som springer runt bland klipporna, och dessa djur kallas för Dassies och är en klipphare som trivs i steniga och bergiga omgivningar. Dassies är tro´t el ej det närmast besläktade djuret till elefanten.Under högsäsong är linbanan öppen från kl 08.00 till 21.30 och ett tips är att åka upp efter kl 18, då är det halva priset och det är vackert att se solnedgången där uppifrån.

Många vill gärna vandra uppför taffelberget och om detta har jag skrivit ett kortare inlägg tidigare som ni kan läsa HÄR.
Planerar man att vandra upp så rekommenderar jag att man startar riktigt tidigt eftersom det snabbt blir varmt och stor del av sträckan är i solen.

Förhandsgranska 


Skulle man av någon anledning inte komma upp på Taffelberget, rekommenderar jag er att åka upp på Signal Hill, som även om det såklart är mycket lägre än Taffelberget, ändå också ger en fin utsikt över staden + att där kan man få fina kort på sig själv med taffelberget i bakgrunden. 

Inga kommentarer: