söndag 14 december 2014

Lucka 14: En dag på kaphalvönDet går alldeles utmärkt att besöka godahoppsudden och kaphalvön på egen hand över dagen.Personligen skulle jag rekommendera alla att spendera ett par dagar i området men har man bara en dag till förfogande så skulle jag exempelvis lägga upp det på följande vis.
 
Det tar dryga 1.5 timme att köra ner till kapudden från Kapstaden inkl korta fotostopp och det är många turistbussar som lämnar Kapstaden kl 09.00 så om jag vore er, skulle jag försöka komma iväg extra tidigt för att slippa de värsta köerna och köra ner till parken det första ni gör. 
Befinner ni er i Kapstaden över jul och nyårsperioden kan jag varna er redan nu om att det kommer vara otroligt mycket trafik och folk vid stränderna under mellandagarna. Är som att hela Kapstaden befolkning väljer att åka ner dit under denna tid.
 
Från Kapstaden kör ni ner längs Atlantkusten via Sea Point och Camps Bay ner till Hout Bay.
I Hout Bay börjar en jättevacker tullväg som heter ”Chapman´s Peak” denna väg följer kusten och här finns flera vackra fotostopp.
Kostar ca. R40.00 att köra denna väg och den slutar i ett område som kallas för Noordhoek, där den här fina stranden ligger:Därifrån kan ni fortsätta söderut ner mot Godahoppsudden och Cape Point. Kör först mot Kommetjie och sedan är det bara att följa skyltarna ända till Cape Point. Tanken är att ni kör längs atlantsidan ner till parken, och sedan längs False bay-kusten efter att ni besökt parken. 

Man kan naturligtvis göra rutten i omvänd ordning också men eftersom det blir väldigt mycket folk ute vid Cape point efter säg kl 11 och för att kunna ha fler lunch-alternativ så tycker jag det är enklare att göra som jag beskrivit.

Väl vid ingången till själva nationalparken så kostar det ca R90 per person i inträde och härifrån tar det ca 20 min ut till kapudden och det som kallas för Cape Point.
Här kan man antingen ta en bergbana upp till den historiska fyren, eller så kan man promenera upp. Tar ca 10-15 min att promenera upp och vägen upp är fin så de flesta väljer att promenera.Uppe vid den historiska fyren får man en helt makalös utsikt över hela området och det finns även lite längre promenader man kan göra till den moderna fyren som ligger lite längre ut på udden.

Efter ert besök vid Cape Point kan ni svänga förbi nere vid Godahoppsudden som ligger strax väster om Cape Point och här finns den berömda skylten som visar att man befinner sig på Afrikas sydvästligaste udde (man får en karta vid ingången till parken och på den ser ni vägen som leder ner till godahoppudden).

I parken ska man hålla utkik efter djur som struts, olika sorters antiloper, sköldpaddor, zebror och babianer. 
Babianerna är ett stort problem nere på kaphalvön och man får absolut INTE mata dem (R500 böter om man blir påkommen) och se till att ni inte har något ätbart med er när ni är vid Cape Point eftersom de är kända för att sno allt!

Efter att ni besökt nationalparken, följer ni skyltarna mot Simon´s TownStrax innan Simons Town kommer ni se skyltar för Boulders Pingviner och här kostar det ca R45 per person i inträde om man vill se pingvinerna. Kör man ner till höger precis efter att ha passerat golfbanan, finns ett annat område där man ofta också får syn på pingvinerna men slipper betala inträde, och inte lika mycket folk.

I Simons Town finns en del trevliga små butiker och caféer. Varför inte äta lunch på Bertha´s nere vid hamnen? Maten är ok men det är läget man åker dit för...Trevligt att sitta vid vattnet.
Från Simon´s Town fortsätter ni norrut och följer kusten, genom Fishhoek (här finns en fin badstrand för er som är sugna på ett dopp) och sedan är ni framme i Kalk Bay.


 
Kalk Bay är en mysig liten by med en liten fungerande fiskehamn. Här finns en del småbutiker, caféer och restauranger så stanna gärna till för en fika och lite shopping.

Har man åkt tidigt från Kapstaden, kan det passa perfekt för en sen lunch i Kalk Bay. Isåfall kan jag rekommendera fisk och skaldjurs restaurangen Harbour House. eller det lite enklare, men väldigt populära Brass Bell.

Nästa lilla by är Muizenberg som har en jättelång strand där man kan prova på surfing. Finns flera surfskolor där man antingen kan boka en lektion el bara hyra bräda och våtdräkt. 

Från Muizenberg tar det drygt 40 min att köra tillbaka in till Kapstaden och då tar man motorväg M3 hela vägen tillbaka in till centrum. 

Är såklart svårt att hinna med allt detta på bara en dag, men det ger er iallafall litet hum om vad man kan göra och sedan får man helt enkelt välja ut det som man själv är intresserad av och göra allt i sin egna takt.

Inga kommentarer: