torsdag 2 maj 2013

Shamwari- precis sådär man vill att safari ska vara...

Just nu befinner vi oss på ett av Sydafrikas mest kända privata viltreservat: Shamwari. Vi flög till Port Elizabeth i tisdags kväll och övernattade först på Summerblue B&B som är ett lite enklare Guesthouse vi använder mycket för de kunder som bara ska spendera en natt i Port Elizabeth.

 Baubie är en trevlig värdinna, sängarna sköna, rummen rymliga och rena och frukosten god. Pris ca R450 per person.

Efter frukosten körde vi ca en timme norrut på N2 och svängde sedan av mot Addo National Park...I närheten av den statliga parken ligger alltså det privata reservatet Shamwari som funnits i drygt 20 år nu och här väljer många kändisar att göra sin safari. Bara för några dagar sedan flög John Travolta hit med hela sin familj (alltså John själv som pilot i eget plan) och han brukar tydligen komma hit en gång om året...

På Shamwari finns ett flertal olika lodger att välja mellan och vi blev tilldelade Long Lee Manor, som är precis som det låter, en lodge i lite äldre herrgårds-stil...

Rummen på Long Lee Manor



Detta är den mest centralt belägna lodgen med stora öppna slätter runtom som gör det lätt att få syn på antiloper, zebror, vårtsvin och andra djur som finns i närheten.

Fredric har visat sig vara lite besatt av alla "pumbas" som springer runt på ägorna och jag vet inte hur många kort han tagit på dessa djur.




Servicen på Shamwari är verkligen fantastisk och maten är också helt ok...Brukar personligen aldrig riktigt gilla maten som serveras på safari-lodger men här har de A la Carte och alla måltider vi haft hittills har verkligen hållit hög klass.

Safarin i sig är också tipp-topp.
Det är ett vackert reservat med mycket djur och tillräckligt stort för att slippa "park-känslan" som ofta blir i de mindre reservaten där man ser stängsel med jämna mellanrum.

Men det som verkligen gör att Shamwari hamnar HÖGT upp på min safari-lista: är guiderna...

Julius som vår ranger/guide heter, har jobbat här i 16 år och är så jäkla duktig..Jag som varit på hundratals olika safaris de senaste 5 åren har lärt mig massor! Så häftigt!




Imorse struntade vi i morgonsafarin och istället visade Julius oss de olika lodgerna och de är alla ganska annorlunda med olika fokus. En lodge är familjevänligt med stor lekplats och personal som tar hand om barnen m.m, medan deras Tented Lodge är perfekt för honeymooners som gör sin bröllopsresa i Sydafrika. 

Min personliga favorit är nog Eagles Crag för att inredningen är i min stil med massa skitsnygga djurfoton och ljusa färger, varvat med mörkt trä osv. 

Eagles Crag


Fredric älskar Long Lee Manor där vi bor för att det har lite resort känsla och känns väldigt avslappnat.

 Det finns definitivt något för alla på Shamwari och det är ju det vi kan hjälpa till med..att välja den lodge som passar kunden bäst. 

Många tycker safari är för dyrt och varför betala R4750 per person och natt (ca 3500kr per person) som det kostar på Shamwari?

Med tanke på att en buffel kan kosta flera hundra tusen att köpa in, så förstår man ganska snabbt vad mycket det kostar att upprätthålla och utveckla ett viltreservat som detta (25 000 hektar!).

 I det här området fanns det bara massa farmar tidigare och nu har man köpt upp marken och försöker alltså återinföra de djur som fanns här för flera hundra år sedan. Det är lite skillnad mot att ha en lodge i Kruger-området där alla djur redan finns sedan tidigare...

Som Julius sa- "Ingen vill ha för många lejon i sitt reservat då de äter djur värda en miljon bara på en månad..."

Nu ska vi ut på eftermiddags-safari...Fredric har för första gången sluppit regn när han varit på safari men det ser ut som att vädret kommer skifta till helgen...

Vi håller tummarna!

Imorgon checkar vi in på Schotia Safaris... I mitt tycke ett helt ok reservat om man vill hålla kostnaderna nere och utan tvekan den safari som flest kunder bokar...

Rapport utlovas!



Inga kommentarer: