tisdag 20 mars 2012

Human Rights Day

Imorgon är det helgdag här i Sydafrika.

Human Rights Day.

 Har tidigare skrivit en del om alla de olika helgdagarna el "public holidays" som de kallas och har aldrig tidigare bott i ett land med så många helgdagar som i Sydafrika.

Många av helgdagarna har självklart någon slags anknytning till Apartheid och Human Rights Day är en påminnelse om Massakern i Sharpeville, 1960 då 69 protestanter sköts till döds av polisen. Tusentals människor samlades utanför olika polisstationer runtom i landet för att protestera mot Dompas (eller dumpasset), en ID-bok som alla svarta sydafrikaner var tvungna att bära med sig om man skulle röra sig utanför de "Homelands" som tilldelats de svarta.

Sydafrikanska polisen påstod först att de varit tvugna att öppna eld och skjuta mot protestanterna eftersom de kastat sten, men detta har motbevisats senare och man upptäckte att de flesta blivit skjutna bakifrån i ryggen.
Sharpeville-incidenten ledde till att folk över hela landet öppet brände upp sina dompass och kritiken mot Apartheid systemet växte... En väldigt viktig dag i Sydafrikas historia.

Nu firar man Human Rights Day till ära för de som miste livet den dagen, men också som en påminnelse om hur långt man kommit sen dess.

Men som med de flesta helgdagar så är det inte så många som faktiskt vet vad det är man firar, utan man är mest glad över att få en extra ledig dag mitt i veckan.

Inga kommentarer: