fredag 30 juli 2010

Tranquility lodge, Natures Valley

För er som älskar milslånga, tomma stränder och naturen nära inpå, ska göra ett stopp vid Natures Valley, Garden Route.


Detta lilla paradis hittar man mellan Plettenberg Bay och Tsitsikamma National Park, och även om ni inte ska övernatta, rekommenderar jag att man kör ner hit för en kort strand promenad och ett dopp.

Detta är hur jag föreställer mig garden Route, tät urskog när man kör ner och sedan otroliga stränder...Kör man bara längs motorvägen N2 missar man allt detta!


Vill man övernatta är mitt tips Tranquility Lodge. Perfekta stället för total avkoppling och ändå nära till massa olika aktiviteter om man hellre vill ha det.

Pris: Från R590 per person inkl frukost.

onsdag 28 juli 2010

Gruppresa till Sydafrika i Feb...


Jobbar för tillfället med en gruppresa i Feb.

Min egna gruppresa dessutom.

Har diverse grupper som bokat genom mig men att få sätta ihop min allra första helt egna resa känns superkul..och ja, jag kommer nog inte kunna låta bli, utan kommer vara med som färdledare :)


Har insett att jag saknar detta med grupper och efter att ha tackat nej till massa guidejobb under nästa säsong, har nu beslutet vuxit fram att satsa på egna gruppresor. På liten skala.

Första resan bär alltså av i början av Feb 2011 och kommer ha fokus på Kapstaden, god mat, vin, vacker natur, mycket aktiviteter och safari såklart :)
Det ska vara prisvärt och inte för fullspäckat program, utan alla ska ha lite egen tid också.

Perfekt för er som helst slipper köra bil själv och dessutom vill ha mycket information om landet, kulturen och allt ni kommer uppleva.

Är ni intresserade av att åka med på en gruppresa i vinter, skicka en intresse anmälan till info@sydafrikaexperten.se så lovar jag skicka all info och priser så fort allt är spikat.

tisdag 27 juli 2010

Saker jag vill ha med till Sydafrika

Shit!
Om mindre än två veckor kommer jag vara tillbaks i Kapstaden, Sydafrika. Mitt riktiga hem!

Känns overkligt.
För knappt ett år sedan visste jag inte alls hur mitt liv skulle se ut idag. Jag hade hittat min plats i den sydafrikanska vardagen och hade aldrig kunnat föreställa mig ett liv i Sverige..eller att jag dessutom skulle ha startat eget företag och hittat den stora kärleken.

Livet är fullt av överraskningar minst sagt!

Men efter ett års slit här i Sverige med starten av Sydafrikaexperten, kan jag äntligen återvända hem till Kap halvön. Längtar!!!!

Mitt flyg går den 9 Aug och om allt går som planerat, kommer jag ha med mig två väskor hem till Sydafrika :) En fylld med kläder och annat nödvändigt ont, den andra fylls av diverse saker man saknar från Sverige. I vårt fall kommer denna väska innehålla bl a:

  • Västerbottenost (får egentligen inte införas men 9 ggr av tio brukar det gå bra)
  • Räkost
  • blå band och knorr såser (ren lathet men svårt att hitta bea, cafe de paris etc där)
  • Dip såser (OLW och Estrella pulver alltså, blandas med turkisk youghurt eftersom det inte finns gräddfil i Sydafrika)
  • Saltlakrits i MASSOR (både jag och F är tokiga i Salta patroner, jättesalt, turkisk peppar etc)
  • Ostbågar (inget jag äter i Sverige men som jag saknar i S.A)
  • kalles kaviar såklart (samma som ovan..inget jag äter i vanliga fall men kalles på knäcke slår faktiskt det mesta)
  • Falu knäcke
  • svenska pocket böcker
  • treo
  • pappas torkade renkött som jag tycker nästan slår biltong, S.A motsvarighet

Ja, ni märker ju själva..listan kommer bli huuuur lång som helst...

fredag 23 juli 2010

Äntligen lite ledigt

Har inte blivit många lediga dagar sedan jag startade eget...Har helt enkelt inte haft tid...

Men nu sitter jag och F på tåget på väg mot Stockholm och en långhelg med massa kul planerat. Bl a ska vi på bröllop imorgon och ikväll ska vi träffa ett gäng kompisar som jag inte sett på väldigt länge. Mestadels vänner från plugg tiden i Australien för nästan 10 år sedan och även om det ibland kan gå flera år utan att vi ses, känns det efter bara några minuter som om det var igår.

Skönt med såna vänner.

Förutom det trevliga sällskapet ser jag även fram mot att få sova på hotell och då främst frukostbuffen. Jag älskar hotell frukost!

Tyvärr har jag med åren blivit ganska blasé när det gäller hotell (jobbade på hotell i massa år och har spenderat alldeles för många nätter på hotell med olika grupper när jag guidat för att tycka det är ett dugg kul..)
Men nu så..att bara kunna vara..sova länge och själv få vara ledig och ha semester, Nice!


torsdag 22 juli 2010

Vaccinations sprutor och malaria tabletter

Igår tog jag sprutor mot Gula febern och sedan även Hepatit A & B som jag av någon konstig anledning glömt bort tidigare.
Gula feber vaccinationen är obligatorisk om man ska resa till Kenya men alltså inget krav i Sydafrika.
Sen är det den eviga frågan om Malaria. I Sydafrika och Kruger skiftar malaria risken ganska mycket i de olika områdena och jag brukar oftast bara se till att ha massa myggmedel då jag sällan spenderar flera nätter i samma område, men eftersom jag på nästa resa även kommer vara en del i Kenya, har jag nästan bestämt mig för Malaria profylax under den resan. Jag har sedan tidigare diverse obehagliga erfarenheter av Malaria profylax men håller nu tummarna för att det ska funka smärtfritt den här gången.

Sydafrika har ju ganska många malaria-fria safari alternativ och detta passar ju ypperligt för de som vill slippa ta malaria tabletter.

Mitt råd är att man kolla med sin närmsta vaccinations central vad som rekommenderas för just de områden ni ska besöka.

måndag 19 juli 2010

Port Elizabeth- The friendly city

Port Elizabeth- "The friendly city" el "the windy city" som den också kallas, är en stad i slutet av Garden Route om man kör från Kapstaden.

Med sina badvänliga stränder och trevliga invånare är P.E som det brukar förkortas, helt klart värt ett besök. Många väljer att flyga från andra delar av landet (Johannesburg el Durban) och sedan köra enkel väg från P.E till Kapstaden. Ett smart sätt att slippa köra samma väg flera ggr.


Förutom stränder, restauranger och ett stort entertainment complex nere vid stranden, har man flera bra golfbanor att välja på och det stora dragplåstret är såklart Addo National Park och safari, ca en timme norr om staden.

I Port Elizabeth rekommenderar jag ett litet Guesthouse som heter First Avenue Lodge. Prisvärt boende på perfekt läge till allt som P.E har att erbjuda!

Här kan man välja på B&B el Self catering från R350 per person inkl frukost.

tisdag 13 juli 2010

Några av mina favoriter längs Garden Route

Jobbar för tillfället med en sida på nya hemsidan där jag rekommenderar olika slags boenden runt om i Sydafrika så att mina gäster ska kunna få ett hum ungefär vad som finns, vad det kostar och helt enkelt vilka ställen som är populära bland mina kunder.

Har bara blivit färdig med Kapstaden, Vindistrikten och Garden Route än så länge men hoppas ha flesta områden runt om i landet representerade så småningom. Vill ni se hur det ser ut kan ni gå in och kika här

Personligen ser jag fram mot några dagar i Wilderness området någon gång i Oktober och längtar efter en Pizza på restaurangen Pomodoro, eller den utsökta maten på Cinnamon Boutique Guesthouse. Där kan man avnjuta en alldeles himmelsk tre rätters middag för ca R245...mmm..längtar!
Ett annat ställe som jag längtar tillbaks till är Plateau Country House, perfekta stället för total avkoppling! Beläget mellan vackra stranden Natures Valley och Nationalparken Tsitsikamma, är detta perfekta basen för massa roliga aktiviteter längs Garden Route :)


måndag 12 juli 2010

No rest for the wicked...

Oj, oj, oj vad allt går i rasande fart just nu!

Fullt upp med Sydafrikaexperten som växer stadigt med många förfrågningar från familjer och par som vill att jag ska hjälpa dem planera deras resa till Sydafrika. Riktigt kul!

Har även en del annat spännande på G för företaget och kommer förhoppningsvis åka till London i slutet på månaden för detta men lovar berätta mer så snart det är "officiellt". Och nu är det mindre än 4 veckor kvar till jag åker tillbaks ner till Sydafrika! :)

Eftersom jag ska till Kenya med en grupp, måste jag se till att vaccinera mig mot gula febern och höll nästan på att få panik när sköterskan sa att det inte finns några tider förrän i mitten på Aug! Men nu har det löst sig och tror att jag har det mesta ordnat innan resan.

Vi letar fortfarande hus och har sett flera stycken som är intressanta men bestämt oss för att ta det på plats då bilder och internet många ggr är minst sagt vilseledande. En sak är säker iallafall och det är att det återigen bli Kap halvön..Är liksom hemma för mig..

I helgen passade jag och F på att måla om köket.
Eftersom det var jag som flyttade in hos F, har jag gärna velat ändra lite här och var för att bo in mig och få lite mer "Minna" känsla över stället men eftersom mycket var ganska nygjort och helt ok redan innan fanns det inte mycket att fixa förutom just köket.

Och om det blev skillnad!

Ja ni ser före och efter bilderna själva men som ni ser gillar jag skarpa färger... ha ha!

Vi är båda riktigt nöjda och man blir himla glad när man går upp på morgonen och kommer in i ett ljust, färgstarkt rum :)








fredag 9 juli 2010

Spännande saker på gång

Sitter på Oslo flygplats och väntar på mitt flyg till Köpenhamn. Har ett viktigt möte idag.
Kan inte säga alltför mycket men har en hel del på gång för företaget och hoppas kunna berätta mer imorgon...
So wish me luck!

torsdag 8 juli 2010

Lyxiga Ridgemor Villa



I vintras när jag spenderade en del tid i Stellenbosch med diverse grupper, passade jag även på att inspektera en hel del olika hotell och Guesthouses.
Ett som verkligen imponerade på mig var 5-stjärniga "Lifestyle" hotellet Ridgemor Villa.
Detta drivs som flertalet andra ställen i vindistrikten, av svenskar och är verkligen perfekta basen för den som vill spendera lite mer tid i Kapstaden med omgivning.

Inramat av en vingård får man känslan av att befinna sig i hjärtat av vindistrikten och för golf entusiaster finns inte bara en, utan 5-6 olika golfbanor av världsklass att välja på i närheten.

Rummen är elegant inredda och till gästernas förfogande står en underbar trädgård med stor och djup pool, solterass, utomhus Jacuzzi, sällskapsrum, clubrum med biljard, vinprovarrum, och ett stort kök för kulinariska kokkonster.

Ett rum kostar från R750 per person inkl frukost men man erbjuder dessutom ett flertal olika "All inclusive" paket som inkluderar alla måltider, aktiviter, vinprovningar och ibland även ett antal golfrundor.

Här har man verkligen lagt ner tid på personlig service så vill man känna sig ompysslad i fantastiska omgivningar, utan att det blir "over the top", rekommenderar jag detta till såväl barnfamiljer, grupper, par, el singel resenären. Ni kommer inte bli besvikna!

Kontakta oss för aktuella priser el hjälp med bokningen genom att maila:

minna@sydafrikaexperten.se

tisdag 6 juli 2010

Hemsidan så gott som klar

Ja, nu börjar äntligen hemsidan bli klar och jag har kommit igång med bloggskrivandet även där.
Slutresultatet hittar ni här: www.sydafrikaexperten.se
Kommer nog ta lite tid att vänja sig vid wordpress men det funkar än så länge helt ok. Men det är alltså anledningen till varför det inte blivit några inlägg här på ett tag...

Har kollat lite i gammal statistik för att se vilka inlägg på den här bloggen som haft flest läsare och tanken är att sedan skriva om och uppdatera dessa till nya bloggen så att även den kommer ha bra material till de som planerar en resa till Sydafrika. Blir nog toppen och hittills har responsen varit förvånansvärt bra för hemsidan och även fått flera förfrågningar så det är superkul!



fredag 2 juli 2010

Billiga flyg till Kapstaden

Har precis bokat Fredrics flygbiljett ner till Kapstaden i slutet på sep och det verkar som att British Airways har någon slags rea med billiga flyg om man bokar innan den 20 Juli.
Fanns flera olika alternativ för runt 7000kr och det är ju riktigt billigt! Men tror det är bäst att skynda sig för dessa biljetter kommer nog gå åt snabbt...

Men iallafall så är alltså datumen äntligen spikade. Jag åker ner till S.A redan i början på Augusti och F kommer efter den 28 Sep.
Sedan åker vi tillbaks till Sverige den 21 Mars. Blir alldeles lagomt :)
Har även börjat titta ordentligt på hus vi vill hyra och det finns flera stycken vi är intresserade av så jag tror det kommer lösa sig ganska så snabbt när vi väl är på plats.