onsdag 4 mars 2015

Värmerekord och stora bränder

Kl är 5 på morgonen och jag har gått upp tidigt, tidigt för att jobba. Inte för att jag är speciellt morgonpigg längre (den egenskapen försvann tyvärr när jag blev förälder), utan helt enkelt för att det är enda tiden på dagen som min hjärna fungerar och inte håller på och smälter bort!

Igår hade vi 42 grader i skuggan och i Kapstaden hade man värmerekord!

Foto: Shirene Briell


Nere på kaphalvön härjar sedan flera dagar, en av de största skogsbränderna på många år och även om man lyckats hålla de flesta byggnader intakta, har hundratals människor fått evakuera sina hem och lyxhotellet Tintswalo som ligger precis nedanför Chapman´s Peak Drive, brann delvis ner i måndags.

Under natten har det rapporterats att Noordhoek-borna fått evakuera sina hem och hotellet Monkey Valley Resort ska ha delvis förstörts under natten.  På andra sidan berget vid Tokai, kämpar de också med att försöka hålla bränderna ifrån bebyggelsen.

Även om vi är väldigt vana vid skogsbränder (och det är nödvändigt för att den lokala växtligheten ska frodas), är det sällan det brinner så här mycket och så snabbt! De starka vindarna här nere och värmen som varit, är tillsammans förödande.

Alla de hundratals brandmän och volontärer som jobbat dygnet runt under flera dagar nu, gör ett helt fantastiskt jobb och jag hoppas innerligt att de får bukt på elden så snart som möjligt.

För senaste uppdateringar ang bränderna så rekommenderar jag att man exempelvis går in på: News 24 som är en lokal nyhets-sajt. 

Inga kommentarer: