måndag 9 mars 2015

Barnmaten i Sydafrika

En sak som jag har oerhört svårt för här nere, är hur vanligt det är med socker i barnmaten här i Sydafrika.
När man ska köpa gröt så kan det vara svårt att hitta den vanliga gröten för att det finns 10-tal andra gröter, alla med "godis smaker". Allt från jordgubb el honung, till något som i mina öron låter helt galet: kola smak!Och med burkmaten är det likadant. Finns ioförsig fantastiskt bra utbud av ekologiska märken och produkter utan massa extra tillsatser etc, MEN det är heller inte helt ovanligt med exempelvis "Banana custard" el "stewed fruit with vanilla custard".Vanilj, jordgubb och custard (vaniljsås) verkar vara storsäljarna och rent generellt verkar inte folk alls ha några som helst problem att ge godis till riktigt små barn.

När vi var till apoteket för ett tag sedan när Wilmer skulle få några sprutor så gav sjuksköterskan honom en fizzers efteråt. Är ungefär som en "refresher" fast med jordgubbs-smak.
Vet att socker funkar som smärtstillande men ändå, tvivlar på att man skulle göra samma sak med så små barn i Sverige. 


Och ja, det där med apoteket är också lite annorlunda mot Sverige.
I Sverige går man ju till BVC med jämna mellanrum för att mäta och väga bebis, men här går man helt enkelt till apoteket där de har en våg man får låna och på de flesta apotek har de en "drop in clinic" med en sjuksköterska som även är den som ger de vaccinationer som barnet ska ha osv.

Något som jag ändå gillar med barnmaten och barnprylar överlag här i Sydafrika, är att utbudet är jättestort och priset såklart helt annat mot Sverige.

Perfekt mellanmål i värmen är ju såna här "frukt sugisar" som även finns hemma i Sverige hos bl a Hipp och Ella´s kitchen (två märken som även finns här) och varianten nedan kostar 5kr/styck. Perfekt att lägga i frysen!Är ofta Butternut el sötpotatis i dessa, något som jag kommer sakna i Sverige eftersom Wilmer älskar butternut! Alltså, båda grönskerna finns ju i Sverige, men inte lika vanligt som här och knappast det man kommer ha som bas i lillens mat för att det är så billigt.
1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Det är nog väldigt vanligt, men lite skrämmande! Barn behöver inte lära sig att tycka om socker, det kommer automatiskt. Däremot behöver de lära sig att tycka om annat. Om de vänjer sig vid att allt smakar sött kommer de ju aldrig tycka om sånt som inte är sött. Och det kan vi ju räkna ut vad det ger för konsekvenser...