lördag 15 oktober 2011

Nu har vi blivit räknade

Just nu håller myndigheterna i Sydafrika på att försöka räkna allt folk i landet. Det är tredje gången sedan 1994 man försöker få fram denna statistik och det ska bli spännande att se vad siffran faktiskt hamnar på...Jag tippar på en bit över 50 miljoner människor...

"Census" som det kallas började den 10 okt och på ca 2 veckor hoppas man "få tag" på alla och hinna fråga alla invånare om deras familjestatus, inkomst, tillgång till rinnande vatten m.m. Ingen lätt uppgift!

Imorse knackade det på hos oss och utanför stod det en tjej med klar och tydlig ID bricka och en bunt formulär i handen.

Några dagar tidigare hade vi fått en lapp under dörren som varnade om att det förmodligen kommer vara många bedragare som försöker lura till sig information och redan första dagen var det flera personer i Johannesburg som fick inbrott när folk som troddes vara folk från statistiska centralbyrån, visade sig vara inbrottstjuvar...Så nu är folk lite skeptiska och ovilliga att släppa in någon i sitt hem..

I vilket fall som helst tog intervjun ca 15 min för mig och Fredric och vi fick svara på allt från hur länge vi bott i lägenheten, till hur många kor och getter vi har, till om vi har tillgång till elektricitet och rinnande vatten och även svara på om vi äger en tv, diskmaskin osv.

De frågade också om utbildning, om vi har jobb, och läs och skrivkunnighet så det kommer nog tas fram en hel del intressant statistik från detta...


Inga kommentarer: