tisdag 30 december 2008

Så hur gick det då?

..med förra årets nyårslöften dvs.
Vid den här tiden förra året satte jag upp 2 nya mål inför 2008 som ni hittar här

Det ena har jag lyckats riktigt bra med och det känns kul. Jag ville bli mer social och träffa nytt folk och det har faktiskt gått över förväntan. Jag har idag en bunt med supertrevliga vänner här nere och och har ofta fått trycka på bromsen och tacka nej till massa kul på grund av att jag haft så fullt upp. Så ett jätte tack till alla mina underbara vänner här nere för att ni finns..Ni vet vilka ni är..

Det andra nyårslöftet har tyvärr inte gått lika bra. Jag vill göra mer nytta och hjälpa de som har det sämre och även om jag försöker så gott jag kan så blir det ju aldrig tillräckligt så det får helt enkelt släpa över till 2009.

Nyårsafton kommer firas hemma hos mig med en sk "Bring 'n Braai" där alla tar med sig lite mat och sen grillar vi. Vi blir nog ca 10 glada och det räcker gott och väl i min lilla lya så ikväll ska jag förbereda mitt andra gästrum så folk kan sova över. Har ju dessutom mina goda vänner Linda och Ullis på besök från Sverige så det gör ju att nyår nog kommer kännas extra kul.

Mysigt!

torsdag 25 december 2008

Att bara vara

och göra absolut ingenting är ibland helt ljuvligt! Idag har varit en sådan dag då det ju firas jul härnere och allt är stängt så jag har legat i pyjamas på soffan och läst en bra bok heeeela dagen..så himla nice! julafton jobbade jag då vi hade gruppankomst och på kvällen var det julmiddag hemma hos A+A och det var riktigt trevligt. Lite Jansson, skinka, köttbullar och sill blev det, ihop med på tok för många glas bubbel och Pinot Noir. Alldeles lagomt juligt och nu längtar jag tills imorgon då Linda och hennes kompis landar från Sverige :)

lördag 20 december 2008

Afternoon Tea på Mount Nelson

Om man har gott om tid i Kapstaden tycker jag definitivt att man ska passa på att dricka "afternoon tea" på Mount Nelson Hotell.





Hotellet är ett av de äldsta och mest anrika i stan (rummen kostar från 7000kr och upp) och varje eftermidag från kl 14.30 så kan man för R150.00 avnjuta en helt fantastisk kakbuffet. Väldigt brittiskt! Små trekantiga smörgåsar, lax pate, crostinis, minipaj m soltorkade tomater, scones, kakor, tårtor och mycket mer...





Var dit med en grupp för ett par veckor sedan och även om det var lite för varmt just den dagen med ca 34 grader och vindstilla då kanske inte te är det första man vill släcka törsten med så var det riktigt trevligt!


Otroligt populärt så gäller att boka i tid.





Mount Nelson har även en del andra trevliga restauranger även om jag tycker den omtalade, hippa cocktail baren "Planet" inte är något märkvärdigt.





kolla in: http://mountnelson.co.za/

torsdag 18 december 2008

Hundhår tricket mot Mullvad?

Har googlat och även fått en hel del mail och kommentarer från folk att hundhår tydligen ska göra susen mot min nya fiende: mullvaden. Så nu har jag bett alla mina hundägande vänner börja samla..Watch out!

To be continued...

onsdag 17 december 2008

Hur firar man jul i Sydafrika?

...Och som vanligt har jag nästan missat att det är jul. När man bor i ett varmt klimat som detta och har sin högsäsong under julen så blir det inte högsta prioritet direkt.

I Sydafrika firar de den 25:e på juldagen men här läggs julklapparna under granen (om en sådan finns) och sen träffas familjen för en Jul lunch där det ofta blandas engelsk/ sydafrikansk mat men oxå ofta att man grillar och äter en hel del skaldjur, sallader etc...Sedan umgås man med familj och vänner även den 26 Dec och ofta åker man ut till stranden tillsammans.

Eftersom jag jobbar för ett svenskt företag så har vi självklart ledigt på julafton som sig bör men i år blir det jag som jobbar då vi har en gruppankomst men efter stadsvandringen på kvällen är jag inbjuden till ett lite mer svenskt julbord så det blir nog bra.
Har inga som helst förväntningar över julen men däremot kommer min goda vän Linda och hennes kompis den 26 Dec och då har jag skrivit lååång önskelista från Sverige... Det blir min julklapp det!

tisdag 16 december 2008

Reconciliation day...

Idag är det röd dag här i Sydafrika då man firar vad som kallas för "reconciliation day". Detta är en helgdag som satts in efter Apartheid tiden och ingenting man känner av förutom att man som sagt är ledig mitt iveckan... vilket för mig har varit en superfin slappar dag...Hade en ganska så fullspäckad helg med barnkalas, suttit barnvakt, sushi fest och även en barn musikal så behövde minst sagt en dag att återhämta mig. Barn musikalen ,High School Musical, var förresten det bästa jag sett på länge (säger en del om musikal utbudet i Kapstaden)


Inte för att jag egentligen slappat alls utan vaknade redan vid 06.30 för att påbörja mitt projekt: "Terminate the mole".

Har som jag skrivit tidigare invaderats av mullvad i trädgården och detta börjar gå mig oerhört på nerverna...så idag har jag skyfflat bort ca 25 tio-liters hinkar med sand (kid you not!) och försökt klarlägga odjurets gång-mönster och se exakt hur mycket skada den hunnit gjort...

Och tyvärr blev resultatet ganska deprimerande. Min ena halva av gräsmattan är i princip helt förstörd då man kan känna mullvads gångarna under fötterna så det är bara en tidsfråga innan alltihop kommer rasa in.. Arrrgh!!!


Så för att försöka få upp humöret och inte låta ett litet skadedjur förstöra min lediga dag så åkte jag till Builders Warehouse och försökte mig på lite shopping terapi och det fungerade :)


Kom hem med flera nya blommor (en rosenbuske, liljor, watsonia och något annat som jag inte vet namnet på) massor med trädgårdsverktyg, ordentlig tvättlina som jag skulle köpt för flera månader sedan etc, etc..allt oerhört praktiskt och inte ett enda impuls köp!

Sen stod jag på knä i rabatterna och jobbade bort ilskan i 27 gradig värme för att avsluta dagen med ett dopp i havet..Tror inte det var varmare än ca 15 grader men uppfriskande var det!

onsdag 10 december 2008

Veckans vintips från Sydafrika


Då ni ju har det jämförelsevis kallt hemma i Sverige tänkte jag denna vecka passa på att tipsa om ett sydafrikanskt Port vin.

Jag har aldrig varit någon dessert fantast men fullkomligen älskar ett glas port ihop med en ostbricka efter maten och då är en av mina favoriter De Krans som ni även hittar på bolaget hemma:
Art: 98058 De Krans Vintage Reserve 2005, 199kr
De Krans är en supermysig liten vingård belägen i Calitzdorp
längs med den berömda Route62, världens längsta vinrutt.
Calitzdorp ligger nästan i ett halvöken område och det varma klimatet passar utmärkt för att odla Tinta Barocca druvan som De Krans baserar sina port viner på.
Druvorna plockas sent på säsongen när de är som sötast (mars) och för att få vinet så där sött som ett portvin ska vara, så avbryter man jäsningsprocessen innan allt socker hunnit omvandlas till alkohol genom att tillsätta 43% Brandy (därav den lite högre alkohol halten i portvinet (20 %).
Har ni förresten lagt märke till att många sydafrikanska bordsviner har ganska hög alkoholhalt? Ofta 14-14.5% och det beror just på att vi har så många soltimmar som gör att sockerhalten i druvorna är hög vilket resulterar i högre alkoholhalt efter fermentation.

måndag 8 december 2008

crayfish season har börjat!

Befinner mig äntligen hemma i Glencairn ute på kaphalvön och bara njuter av vardagen. Är inte förrän man har legat ute i en månad och jobbat arslet av sig som man börjar uppskatta det lilla man har..Jag är bosatt i en liten stuga ca 200m från havet och just nu känns det som ett paradis!



Något annat som förgyller min tillvaro är att crayfish season har börjat. Min chef sticker ut nästan varje morgon för att i sin kayak finna ro och samtidigt fånga havskräftor stora som hummer och ingen blir gladare än jag..har tyvärr tappat bort mitt minneskort till kameran så därför bristen på foton men idag fick jag 2 stora crayfish som fick bli middag tillsamman med en grönsakspaj...mums!!! men här är iallafall en bild från förra året..

söndag 7 december 2008

Aliens or what?

Har ju jobbat som attan för att få ordning på min lilla trädgård och anlitade t om en landscaper som lagt helt nytt gräs och planterat nya blommor och min uppgift har sedan varit att vattna det nya gräset så mycket jag kan och hålla efter ogräs och annat...Och jag har faktiskt börjat tycka att trädgårdsarbete är riktigt trevligt.

Men döm om min ilska då jag helt plötsligt fått sandhögar som poppar upp i hela trädgåren..upp till en meter höga och helt perfekta! Tänkte först att det kanske var en mullvad el nåt men har inte hittat några hål och är nu lagomt trött på att skyffla sand varje kväll när jag kommer hem. Tänkte sen att det kanske är all vinden som blåser dessa sandhögar från stranden men det verkar lite långsökt så nu får jag nog inse att att det måste vara något slags djur )kanske en sork?) som är boven för vad skulle det annars vara??? Aliens???

Är i vilket fall oerhört irriterande då min splirrans nya fina gräsmatta nu blivit helt förstörd! Så nu är jag på krigs stigen och ska minsann lösa detta mysterium...