lördag 26 juli 2014

Viktig information om man ska resa med sina barn till Sydafrika

För ett par månader sedan, ändrades många visumregler för Sydafrika och detta har skapat en hel del kaos för många svenskar som är bosatta där nere, el som planerar att flytta ned.

Mer information om de nya reglerna hittar ni HÄR och den allra största förändringen är att man nu måste ansöka om de flesta visum (förutom vanligt turistvisum som man automatiskt får vid passkontrollen vid inresa till Sydafrika) på den Sydafrikanska ambassaden i Stockholm INNAN man åker till Sydafrika. Ska man däremot förlänga ett redan utfärdat visum så kan man fortfarande göra detta i Sydafrika.  Har man planer på att åka till Sydafrika i något annat syfte än som vanlig turist, är det alltså superviktigt att man kollar upp de nya reglerna.

I samband med de nya visumreglerna infördes också en ny regel så att f o m 1 OKT ska ALLA barn under 18 år som reser in el ut ur Sydafrika,  visa upp ett "Unabridged Birth Certificate" där det står vilka barnets föräldrar är. 

Reser barnet med bara en av sina föräldrar/målsman, måste man även kunna visa upp ett "medgivande brev" från den andra föräldern som säger att det är ok att resa. Skulle barnet resa med någon annan än sina föräldrar/målsman, behövs medgivande brev från båda föräldrarna.

Mer information om dessa regler hittar ni HÄR.

Eftersom vi i Sverige inte får "Unabridged birth certificates" när barn föds så ska det, om jag förstått det rätt, räcka att beställa ett personbevis på engelska som är stämplat och underskrivet av skatteverket. Detta kan inte beställas el skrivas ut på egen hand, uatn måste beställas antingen via telefon el att man går in på ett av Skatteverkets service kontor. 

Denna regel har som sagt inte börjat gälla än så vet inte med säkerhet hur det kommer fungera men planerar ni en resa ner till Sydafrika med familjen i höst så är detta något man måste ordna med.

Vi kommer ju själva behöva detta för Wilmer den dagen vi reser tillbaka in i Sydafrika och kommer naturligtvis uppdatera på bloggen om jag får reda på någon ny information.

Inga kommentarer: