onsdag 6 maj 2015

Påminnelse: Nya regler när man reser till Sydafrika med barn

För snart ett år sedan ändrade Sydafrika ett flertal av sina visumregler m.m och en av de stora förändringarna är att de som reser med barn under 18 år, måste kunna visa upp ett sk "Unabridged birth Certificate" vid in och utresa ur landet (ett sätt att förhoppningsvis kunna förhindra människohandel som tyvärr är mer vanligt förekommande än man kanske tror).

Tanken var att de nya reglerna skulle träda i kraft redan 1 okt förra året men eftersom de nya reglerna kom som en stor överraskning för de flesta och många inte ens skulle hinna skaffa detta dokument till sina barn, sköts det upp till 1 juni 2015.

Så vad är det som krävs?

Jag ska försöka förklara vad det är som gäller (med reservation för eventuella felaktigheter) och vill man ha mer information så kan man kontakta Sydafrikanska ambassaden i Stockholm:Tel 08-660 76 93
 http://www.dirco.gov.za/sweden/consularservices.html


Från och med 1 juni 2015 kommer Sydafrikas nya inreseregler för passagerare från hela världen som reser med minderåriga att träda i kraft.
 Enligt den nya lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika.

 Personbeviset, måste vara skrivet på engelska och det skaffar ni enkelt antingen genom att ringa Skatteverket el gå in på närmaste skattekontor. Det går inte att beställa via nätet och det är viktigt att ni ber om ett detaljerat personbevis med information om bägge föräldrar (kallas för Personbevis 120 med alla relationer) och att ni får det underskrivet och stämplat.


Vi hann skaffa ett sådant dokument i augusti förra året innan de beslutade att skjuta fram det, och Wilmers personbevis består av 3 sidor och ser ut såhär:
Reser barnet med bara en förälder, ska man förutom personbeviset, även kunna visa upp ett intyg/medgivandebrev där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa. Alternativt ett domstolsbeslut som visar på ensam vårdnad, eller en dödsattest för den frånvarande föräldern. Detta intyg får inte vara mer än 3 månader gammalt från det datum man ska resa och det måste också vara på engelska och bevittnat av en sk "Commissioner of Oath". Utöver intyget, ska man även se till att ha med sig en vidimerad kopia på den andre förälderns pass.


 Såhär skriver Sydafrikanska ambassaden om detta intyg:

   "Beträffande det ”letter of consent” (godkännande i form av ett intyg på engelska) som föräldrar som reser ensamma med barn ska ha med sig har Dept. of Home Affairs idag lagt ut en pdf på detta formulär, "Parental Consent Affidavit"  på sin hemsida: http://www.home-affairs.gov.za/ under fliken IMMIGRATION (klicka inte på fliken, bara håll pekaren på den).  Intyget ska vara attesterat av en Commissioner of Oaths (finns även på konsulatet i Stockholm) eller en Notarius Publicus (kontakta Länsstyrelsen för lista på Notarius Publicus i Sverige: http://www.lansstyrelsen.se/Sv/Pages/default.aspx)."

Reser man med oss, mailar vi över detta dokument i god tid innan resan och påminner alla föräldrar som reser med barn om de nya reglerna..

Om det är ett barn som reser med någon annan än en förälder, krävs, förutom personbeviset även en edsförsäkran från föräldrar eller vårdnadshavare som bekräftar att barnet kan resa med den personen. Det behövs även kopior av identitetshandling eller pass från föräldrarna eller vårdnadshavare och kontaktuppgifter till de som är föräldrar eller vårdnadshavare.

  Skulle det vara ett barn som reser själv så krävs det förutom personbeviset, också ett bevis på samtycke från båda föräldrarna eller vårdnadshavare + kopior på deras pass och kontaktuppgifter, samt dokumentation om den person som tar emot barnet i Sydafrika.

 Den sistnämnda dokumentationen skall innehålla ett brev om personens kontaktuppgifter och bostadsadress, kontaktuppgifter där barnet kommer att vistas, plus en kopia av hans eller hennes identitetshandling, pass eller uppehållstillstånd på engelska.

1 kommentar:

Pink Garbage sa...

Hej.
Bra information om Sydafrikas regler om att resa med mindreåriga. Det är synd att vi inte hade sett det innan. Vi skulle åka igår från Arlanda med British Airways, men blev nekade att checka-in pga att vi inte hade personbevis till barnen. Det som var lite lustigt är de olika flygbolagen har olika sätt att genomföra detta krav. De andra t.ex. KLM räckte med att visa upp en screenshot av personbeviset. Medan BA vägrade ta emot en faxade kopia även när de föreslog det själva. Efter att vi fick resa tillbaka till Kalmar med ledsna barn ska vi idag göra ett försök till att komma iväg. Denna gången med Personbevis 120 och med ett annat flygbolag.