tisdag 21 oktober 2014

Bartholomeus Klip- Perfekt weekend getaway

Här kommer ytterligare ett gästinlägg från min goda vän Katarina, som tidigare tipsat om härliga ställen som Sabi Sabi och Rocktail Beach Camp.

Den här gången skriver hon om en fantastisk liten gömd pärla: Bartholomeus Klip.

Ett måste för alla er gourmander där ute och perfekt ställe för er läsare som varit i Sydafrika ett flertal ggr tidigare och vill hitta på något annorlunda.


Foto: Katarina MancamaBartholomeus Klip är en gourmet och naturälskares dröm. På en aktiv fårfarm, omgiven av böljande vetefält och med ett 4,000 ha naturreservat ligger den vackra mangårdsbyggnaden med anor från 1700-talet. 

Här bor man i vackert inredda rum i lantligt romantisk stil, men med alla tänkbara bekvämligheter. Varje rum har sitt eget tema tex orkide och agapanthus.

Bild lånad från Bartholomeus Klips hemsida


För de som vill ta en morgontur i naturreservatet börjar dagen med en kopp te och hembakta skorpor vid soluppgången. Trots att det finns en hel del djurliv (som gnu, springbok, den återupplivade kwaggan och den mycket sällsynta geometric tortoise) så är det framförallt floran som är intressant.

Foto: Katarina Mancama


 Reservatet är ett av de få ställen där man kan uppleva den utrotningshotade renosterveld, en typ av fynbos (den dominerande vegetationen i området och habitat för över 9 000 växtarter, vilket gör det till en av de platser i världen med högst biologisk mångfald).

 I Bartholomeus Klips naturreservat finns över 850 olika växtarter, många av dessa blommar på våren och färgar landskapet i regnbågens alla färger.

Härliga glasverandan         Foto: Katarina Mancama


Väl tillbaka från utflykten vankas det brunch i den vackra glasverandan. Yoghurt och hemgjord müsli radas upp tillsammans med pocherade fikon, honungsglaserade nötter och färsk frukt efter säsong.

 
Foto: Katarina Mancama

 På nästa bord finns delikatesser som omeletter, pannkakor med lönnsirap, hembakt bröd, ost och kallskuret. Har du plats kvar efter allt detta serveras även engelsk frukost tillagad enligt önskemål.

Under dagen kan man välja mellan att läsa en god bok vid gårdens damm, cykla eller vandra i naturreservatet och på de omkringliggande ängarna, eller paddla kajak. 

Foto: Katarina Mancama


Framemot eftermiddagen vankas det återigen god mat, denna gång i form av Afternoon Tea. Nu njuter man av små hembakta pajer, scones, kakor och tårta tillsammans med te eller kaffe.

De som vill kan sedan följa med på eftermiddagsturen i naturreservatet innan det vankas Sundowners (helt enkelt en valfri alkoholhaltig dryck som intas i solnedgången) på verandan.

 Middagen är en fyrarätters fest med en meny som varieras varje dag. Vad som bjuds beror på säsong och vad som finns att tillgå för kocken från gården och närliggande marknader.

 Lantlig mat med gourmet tema kan väntas såsom ostsuffle med dijon senap; grön ärtsoppa med mynta och ärtskott; lammrack med blomkålspuree och tryffelsås; och blåbärspannacotta. Naturligtvis finns även ett bra utbud av viner från området.

Fina detaljer på rummen      Foto: Katarina Mancama

Bartholomeus Klip ligger endast en dryg timmes bilresa från Kapstaden, och kan kombineras med besök på vingårdar i Swartland området eller den söta lilla staden Darling (där man utöver vin producerar mycket oliver) och den vackra västkusten. 

Bartholomeus Klip är utöver sitt engagemang i naturskydd certifierad av Fair Trade Tourism, ett bevis på att de eftersträvar schyssta arbetsförhållanden och löner för sin personal, samt bidrar till lokal ekonomisk utveckling genom sin upphandling.

Pris: ZAR 3315 per person och natt inkl alla måltider och flesta aktiviteter. (ca 2190kr per person)

Katarina älskar att resa, och denna passion har tagit henne till många platser runtom i världen. Hon är född och uppväxt i Sverige, och har studerat och jobbat i Australien, England, Panama och Schweiz innan hon 2005 slog sig ner i Sydafrika.

Hon har en Magisterexamen i Responsible Tourism och har dedikerat sin karriär till att jobba för att turismen ska gagna de människor, platser och samhällen som skapar resenärens upplevelser. Du kan följa hennes jobb och resor här:

Twitter: @KatarinaMancama
1 kommentar:

Scottish Moments sa...

Så inspirerande!Ser fantastiskt ut på bilderna!