onsdag 28 januari 2015

Jaci´s Lodges- Madikwe

I förra veckan fick jag dessa fina kommentarer från Ulrika med familj som är nyss hemkomna från en safari i Madikwe på Jaci´s Safari Lodge som ligger i nordvästra Sydafrika, vid gränsen till Botswana:

Foton: Ulrika Slottner


"Safarin i Madikwe var helt fantastisk! Ett sånt ställe!

Så mysiga människor och vår guide var underbar med barnen! Han satte dem i arbete med att leta fotavtryck och svarade på alla deras frågor så de och vi har lärt oss otroligt mycket.

Så Madikwe, full pott också. Vi såg Big 5 redan på tredje turen och på första hade vi sett 3 av dem. Underbart!
Och att vara så nära djuren var fantastiskt. 2 meter från lejonen i öppen bil. Wow!"


Som av en händelse så har min goda vän Katarina som vid ett flertal tillfällen gästbloggat här, även skrivit om Jaci´s och här kommer hennes inspirerande text och vackra bilder:  "Visst påminner rummen på Jaci's Tree Lodge om kojor från utsidan.

 De tronar högt över marken, insprängda i lövverket, och är precis som barndomens kojor fria från insyn tack var det stora avståndet mellan varje rum. 
Men där slutar likheten. 
När man går in i rummet är det mer som att komma in i en sal. Detta är definitivt ett av de största rum, eller mer korrekt svit, jag någonsin har haft privilegiet att bo i!

Foto: Katarina Mancama


 Utöver det vackra fristående badkaret, utomhus-duschen och den häftigt inredda sovrumsdelen finns också en jätteveranda där man kan sitta och lyssna på bushens ljud och studera en mängd fåglar.

Foto: Katarina Mancama
Madikwe, med sina 750 km² är litet jämfört med de privata reservat som är öppna mot Krugerparken, som tex Timbavati och Sabi Sands, men mycket större än många andra fristående reservat. 

Foto: Katarina Mancama


Det är ett Big Five reservat, och man har även afrikanska vildhundar. Dessa djur är mycket utrotningshotade, med mindre än 7,000 djur i hela afrika och strax under 500 i Sydafrika. Madikwe är ett av de reservat där man har störst chans att se dessa unika djur.

African Wild Dog        Foto: Katarina Mancama

 En annan fördel med Madikwe jämfört med reservaten i anslutning till Krugerparken är att det ligger i ett malariafritt område. Jaci's är, utöver en av de bästa lodger jag har bott på, helt unik i att personalen erbjuds delägarskap efter 5 års anställning. 

Med detta kommer ett vinstdelningssystem som i fjol betalade ut runt 400,000 Rand. 

För de lägst avlönade innebär detta upp emot 3 månaders extra inkomst. 

 Ägar-paret Jan och Jaci införde detta system 2012, och anser att det har varit oerhört positivt för lodgen. Nu spelar det faktiskt en riktig roll för personalen om det går bra för lodgen eller inte.

Foto: Katarina MancamaFoto: Katarina Mancama
 Det känns också på bemötandet man får. Här välkomnas man av stolta delägare, inte av "vanlig" personal. Barn är välkomna både på Jaci's Tree Lodge och syster lodgen Safari Lodge. Det allra bästa alternativet för familjer är de två familje-sviterna Nare och Safari på Safari Lodge där upp till 8 personer kan bo tillsammans. Här får man egen guide och privata game drives, och har även en egen liten pool.

Foto: Katarina Mancama
Jaci’s lodger i Madikwe är en fantastisk safari destination där man får njuta av lyxigt boende, god mat och (naturligtvis allra viktigast) riktigt bra safari.

 Genom att bo på en av dessa lodger hjälper man också till att stötta lokalbefolkningen och skapa bättre förutsättningar för deras familjer."

Pris på Jaci´s lodger:

 ZAR 5295 per person och natt inkl alla måltider.

Katarina älskar att resa, och denna passion har tagit henne till många platser runtom i världen. Hon är född och uppväxt i Sverige, och har studerat och jobbat i Australien, England, Panama och Schweiz innan hon 2005 slog sig ner i Sydafrika.


Hon har en Magisterexamen i Responsible Tourism och har dedikerat sin karriär till att jobba för att turismen ska gagna de människor, platser och samhällen som skapar resenärens upplevelser. 
Du kan följa hennes jobb och resor här:


Twitter: @KatarinaMancama
 

Inga kommentarer: