måndag 30 november 2015

Imorgon är Minnas julkalender tillbaka

Förra året gjorde jag ju en egen Sydafrika-inspirerad julkalender där varje lucka hade lite olika tema och de inläggen blev otroligt populära så tänkte fortsätta med detta även i år.



Nästan alla luckor är färdiga men har ett par stycken som jag fortfarande inte riktigt bestämt så om ni har några önskemål så får ni gärna kommentera.

Vad skulle Du vilja läsa om i julkalendern?

tisdag 17 november 2015

Om ni ska resa till Sydafrika med familjen över jul...

Nu när jullovet närmar sig med rekordfart och det är många som ska flyga ner till Sydafrika, vill jag passa på och påminna om de "nya" reglerna för resor med barn in och ut ur Sydafrika.

Skrev ett inlägg om detta i somras där jag listar exakt vad det är som gäller och även om det nyligen har beslutats att dessa regler kommer förenklas i framtiden, så är inlägget från i somras aktuellt de kommande månaderna...
Ha papperen redo vid incheckning för flyget och även vid passkontrollen när ni landat och gått av planet i Sydafrika.

Så här såg det ut förra året när vi skulle checka in på Arlanda...



Hyfsat nervösa föräldrar och en bebis som tyckte allt var sååå spännande! Men resan gick ju hur bra som helst både dit och hem...
 Liten han var där Wilmer... Nu är han stora killen...

Här ihop med morfar på fars dag:


 

Safari på Shamwari inkl transfer

I år har vi haft en hel del bokningar på Shamwari Private Game Reserve*****, som är ett lyxigt viltreservat, drygt en timmes bilresa nordost om Port Elizabeth och därför har jag nu satt ihop ett 3-nätters safari-paket inkl t/r transfer från Port Elizabeth flygplats.

Många är ju av åsikten att det i princip bara är Krugerområdet som erbjuder riktigt bra safari i Sydafrika, men jag måste faktiskt säga att Shamwari, håller minst samma klass som de flesta lyxlodger i Kruger.
  Fördelen är ju att det ligger en kort flygresa från Kapstaden, alternativt att man kombinerar med en bilresa längs Garden Route, plus att det ligger i ett helt malaria-fritt område.





När jag och Fredric besökte Shamwari för några år sedan, imponerades vi extra mycket av de extremt kunniga guiderna och den höga service-nivån överlag. Vi kände oss så omhändertagna och safarin var superbra med fler djur än på många andra ställen vi besökt och reservatet är stort så man slipper se massa stängsel som det lätt blir i de mindre reservaten.


Många kanske känner igen Shamwari från tv-serien med samma namn som visas på Animal planet, där man får följa reservatets veterinärer och guider i deras dagliga arbete. I tv serien hamnar många av djuren på Shamwaris rehabilitation centre, och bor man på någon av lodgerna, ingår ett besök på centret.


Det är inte direkt billigt med safari på Shamwari och man får räkna med ca 3700kr per person och natt och uppåt, beroende på vilken lodge man väljer och vilken tid på året man reser,  men vill man unna sig något extra och vara med om en upplevelse utöver det vanliga, så tycker jag det är värt varenda krona.



Vill man komma ner i pris, är ett tips att boka in sig i deras "Explorer camp" som är en 2-dagars "walking safari" där man bor i enklare tält och inte i en lyxig lodge. Varje dag förflyttar man sig till fots och dessa vandringar kan ta upp till 4 timmar per dag och jeepen används bara om man behöver transportera gästerna en viss sträcka. En annorlunda och mer Back to Basics upplevelse. Kostar från ca 2200kr per person och natt .

Vårat 3-nätters paket inkl transfer kan ni läsa om HÄR. 

måndag 16 november 2015

The Test Kitchen kammar hem titeln som bästa restaurang för fjärde året i rad.

Igår avslöjades vilka restauranger som hamnat i topp-10 av årets upplaga av "Eat Out Mercedes Benz Restaurant Awards" och toppade listan, gjorde (inte helt oväntat) The Test Kitchen för fjärde året i rad!

Själv är jag väldigt glad över att se La Colombe och Greenhouse med i toppen (har själv inte testat La Colombe i deras nya lokaler så det ser jag fram mot senare i vinter) och sedan tycker jag det är extra kul att se "nykomlingen" Waterkloof så högt upp också. De gånger vi varit där har maten varit jättebra och jag älskar deras lokaler och utsikten.


The Top 10 restaurants- Kopierat från Eat Outs hemsida.

  1. The Test Kitchen (Woodstock, Cape Town)
  2. La Colombe (Constantia, Cape Town)
  3. The Tasting Room at Le Quartier Français (Franschhoek)
  4. Greenhouse at The Cellars-Hohenort Hotel (Constantia, Cape Town)
  5. Five Hundred at The Saxon Hotel (Sandton, Johannesburg)
  6. The Restaurant at Waterkloof (Somerset West)
  7. Restaurant Mosaic at The Orient (Elandsfontein, Pretoria)
  8. Terroir (Stellenbosch)
  9. The Pot Luck Club (Woodstock, Cape Town)
  10. Jordan Restaurant (Stellenbosch)

S.Pellegrino Chef of the Year: Scot Kirton of La Colombe
Service Excellence Award: The Tasting Room at Le Quartier Français (Franschhoek)
Nederburg Rising Star: Carmen Muller of The Tasting Centre at Rupert & Rothschild (Franschhoek)
Wine Service Award: Lloyd Jusa at Five Hundred at The Saxon (Sandton, Johannesburg)
Lannice Snyman Lifetime Achievement Award (in association with Novus Holdings): Liz McGrath
Boschendal Style Award: Greenhouse at The Cellars-Hohenort Hotel (Constantia, Cape Town)

Mer info om denna tävling och de olika priserna hittar ni på: www.eatout.co.za

måndag 9 november 2015

Biljetterna är bokade!

Den 11 feb åker vi äntligen tillbaka till vårt andra hem: Sydafrika!

Vi trivs förvånansvärt bra här i Sverige och precis lika mycket som vi älskar vårat spontana och lite mer "fria" liv i Sydafrika, så uppskattar vi rutinerna här i Sverige och är så tacksamma för att vi kan  kombinera det bästa av båda världar!

Den här gången blir det en 3-månaders vistelse och en annorlunda twist är att vi kommer ta hand om Tempel Wines vingård under ett par månaders tid feb-april.




När Marie och Alf frågade oss om vi kunde tänka oss sköta om deras bebis så att de kan ta ett välbehövligt break efter 8-års slit utan längre semestrar, så tvekade vi inte en sekund!

Det är en supermysig gård som vi har väldigt fina minnen ifrån. En gömd liten pärla som man inte får missa!
 Var ett Tempel vin som serverades till huvudrätten på vårat bröllop tidigare i år.

Fredric och Wilmer kollar in Tempels ägor för ganska exakt ett år sedan.


Wilmer älskar Marie!


Eftersom de även har ett litet B&B med 5 rum, kommer vi träffa massa trevliga gäster och agera värdpar. Ska bli riktigt kul!

Förutom gästspelet på Tempel, kommer vi göra en hel del hotell-inspektioner och besöka ett antal safarilodger m.m så tror det kommer bli en väldigt bra resa.

Vem vet, om ni planerar en resa till Sydafrika senare i vinter så kanske vi ses på Tempel?