onsdag 24 juni 2015

Minnas favoriter- Safari, Kapstaden och Vindistrikten

Vi har sedan länge haft ett paket som vi kallar för Minnas Favoriter. En resa där jag helt enkelt valt ut mina favorit-boenden och lagt upp en resrutt så som jag själv skulle vilja resa.

 Ikväll fick jag äntligen tummen ur och uppdaterade priser, samt ändrade lite i resrutten. Blev riktigt bra tycker jag!


Detta är ett av våra populäraste paket och den börjar med en riktigt bra safari, fortsätter till Kapstaden och vidare ner på kaphalvön, för att avslutas med några nätter i Sydafrikas vindistrikt.

I paketet ingår följande:


  • 1 natts boende på Sunrock B&B***, Johannesburg
  • 3 nätters safaripaket på Umlani Bush Camp*** inkl transfer till och från Johannesburg. Boende, alla måltider, dryck och safari ingår.
  • Transfer från flygplatsen i Kapstaden till ert boende.
  • 4 nätters boende på An African Villa**** inkl frukost, Kapstaden
  • 2 nätters boende på The Flagship inkl frukost, Simon´s Town- Kaphalvön
  • 5-rätters lunch inkl vin på The Flagship och deras Lunch at Chef´s Table.
  • 2 nätters boende på Tempel Wines***+ vingård inkl frukost, Paarl
  • En Flaska vin och charkis-bricka för 2 personer på Tempel Wines.
  • 1 natts boende i Luxury Room på Fraai Uitzicht**** inkl frukost, Robertson vindistrikt
  • Välkomstpaket med kartor, vägbeskrivningar och annan nyttig information
  • 24 timmars svensktalande jourtelefon

Pris: Från R17 825.00 per person   (ca 12120 kr per person enl gällande valutakurs juni 2015)


 Mer utförligt program och dag för dag beskrivning hittar ni HÄR.

tisdag 23 juni 2015

Tips på boende längs Garden Route

Här kommer ett par förslag på trevliga boenden längs det som kallas för Garden Route.

Personligen föredrar jag en lite mindre by som Wilderness, framför Knysna som är det alla researrangörer alltid erbjuder... men smaken är ju som baken.

Plettenberg Bay tycker jag också är ett trevligt stopp eftersom det finns gott om aktiviteter i det området + att man där faktiskt hittar hyfsat badvänliga stränder...

Så här kommer ett förslag på respektive ort:

WILDERNESS


Beach Villa- Vill man bo nära havet så är detta ett perfekt alternativ. Läckert Guesthouse precis vid den milslånga stranden i Wilderness. Ligger en bit ifrån själva centrum men flera av restaurangerna erbjuder transfer och att vakna upp i nedan omgivningar slår det mesta!


Här har de dessutom ett par rum bredvid varandra som man kan använda som en familje-svit, något som kan vara ganska svårt att hitta annars..Många Guesthouses annars som tyvärr inte tar mot barn under 12.

Pris: Från ca R875 per person och natt inkl frukost.

KNYSNA

Stannards Guesthouse - Prisvärt boende en bit utanför centrum (själva centrum är inte supermysigt så de flesta B&B´s ligger en bit utanför själva staden).

 Perfekt läge om man vill spela golf eftersom golfbanan ligger runt hörnet.
Här har man vanliga rum, men även en lägenhet med självhushåll med plats för upp till 5 personer- Perfekt för familjer och större sällskap!

Standard rum i B&B
Lilla self catering stugan med den gemensamma poolen som alla gäster delar

Dessutom har ägarna ytterligare ett boende-alternativ, nämligen ett helt eget hus med 2 sovrum, fullt utrustat kök, vardagsrum och egen pool m.m


Pris på Stannards B&B: R555 per person och natt inkl frukost.

Self Catering stuga med plats för upp till 5 personer: Från ca R1640 per natt (frukost ingår ej men går att inkludera om man vill).

Self catering hus med plats för 4 personer: Från ca R2090 per natt. Minimum 3 nätter.

PLETTENBERG BAY

 

Bayside Lodge- Riktigt prisvärt ställe!

Lite enklare än många av de påkostade guesthousen i Plettenberg Bay men perfekt om man vill hålla kostnaderna nere, men ändå bo hyfsat nära stranden..Tar 5 min att promenera till stranden.

Här har de också ett familjerum el stuga och tar mot barn i alla åldrar. 

Drivs av ett väldigt trevligt par: Adrienne & Bernie som länge jobbat på safarilodge uppe i Botswana men i förra året flyttade till Plettenberg Bay för att komma närmare familjen.

Pris: från R650 per person och natt inkl frukost.

Fler boendealternativ i dessa områden och mer information om Garden Route hittar ni HÄR.

torsdag 18 juni 2015

Wilmer 1 år

Igår fyllde vår lilla goding 1 år och det har varit firande i flera dagar. Först kalas under helgen med några vänner och deras barn, och sedan familjen igår.






I lördags kunde vi sitta ute, men igår regnade det och var mulet stora delar av dagen, inte helt olikt vädret den dagen han föddes.

Födelsedagsbarnet hade förstås ingen aning om att han fyllde år, men verkade väldigt nöjd med att få presenter, speciellt kul med papper och snören och somnade som en stock båda kvällarna!


Här kommer en hel bunt med bilder från Wilmers första år...Ett helt fantastiskt roligt år och vi är så tacksamma för att du finns! Vår älskade lilla unge!




torsdag 11 juni 2015

Soweto Backpackers

I april när jag var på den stora resemässan som hölls i Kapstaden, hälsade jag lite snabbt på Maria, en svensk tjej som tillsammans med sin sydafrikanske man Lebo, driver ett Backpackers i Soweto, Johannesburg.

www.sowetobackpackers.com


Perfekt ställe att spendera några nätter på om man börjar sin resa i den delen av landet. På vandrarhemmet har de både sovsalar och privata rum och här erbjuds ett flertal olika guidade turer, till fots, på cykel eller i en Tuk tuk.
Här nedan kan ni se en kort liten film om deras cykelturer som är ett lite annorlunda och trevligt sätt att utforska Soweto på.





Vissa resenärer vill inte besöka en kåkstad för att de tycker det känns som att man tränger sig på el att det känns konstigt att åka och "titta på misär" som någon uttryckte sig, men personligen tycker jag det är viktigt att ha sett båda sidor av myntet. 

Ja, Sydafrika är ett fantastiskt land med vacker natur, god mat och dryck, härligt klimat osv....Men tyvärr finns det också enorma klass-skillnader och mycket fattigdom. Genom att besöka en kåkstad, är man med och skapar jobb och sysselsättning som i sin tur förhoppningsvis blir ringar på vattnet till annat och på samma gång lär man sig massor om andra kulturer och får se hur andra lever och bor.

Jag har aldrig någonsin känt mig ovälkommen när jag besökt en kåkstad, utan alltid fascinerats av hur otroligt vänliga och öppna alla är, och vilken gemenskap som finns.
Sedan så är det inte bara misär och fattigdom i en stad som Soweto, utan här finns även många som tjänar bra och som har stora fina hus, bilar osv...Precis som i vilken förort el stadsdel vart som helst i världen.
Att kalla Soweto för en kåkstad så som vi tänker på Townships rent generellt är lite fel, utan det är helt enkelt en spännande stadsdel i Johannesburg, med mycket intressant historia, som är väl värt ett besök.

Pris för boendet på Lebo´s Backpackers: Från R160 per person och natt

Pris för cykeltur:  2 timmars-tur: R430 per person. Heldagstur: R680 per person. 

Bor man på vandrarhemmet får man dessutom rabatt på de guidade turerna.

Transfer till och från Johannesburg flygplats går också att ordna och det är bara att höra av sig till oss så hjälper vi er med bokning.


onsdag 3 juni 2015

Appropå senaste "lejon attacken" i Sydafrika

Här kommer ett inlägg som jag länge tänkt skriva men som nu känns mer aktuellt än någonsin...

Några av er kanske har sett rubrikerna om hur en amerikansk turist dog efter en lejon attack i Sydafrika?
Självklart tragiskt och sorgligt på alla sätt och vis, MEN... Sådana här incidenter gör mig mest förbannad!
 För det första så bröt kvinnan mot parkens regler som tydligt uppmanar gästerna att köra med rutorna uppvevade och enligt flera av mina guide-kollegor, skulle föraren av bilen varit en privat guide, och tillät alltså sin kund att bryta mot parkens regler...Riktigt dåligt! Förstår inte folk att lejon är ett rovdjur? Och i många fall kanske t o m farligare när de är uppvuxna i fångenskap och förlorat rädslan för människor...

Men nu över till grundtanken bakom det här inlägget och det är att jag tycker man ska vara väldigt noga med vilka ställen man besöker och kolla upp exakt hur mycket "conservation" el naturvård som faktiskt görs på de olika "djur centren" som finns.

"Safariparken" som många medier beskriver Lion Park som, är en turistattraktion strax utanför Johannesburg som titt som tätt hamnar i rubrikerna. Jag skulle knappast kalla det för en safari-park, utan i mina ögon är det en kassa-ko för någon som tjänar stora pengar på turister som så gärna vill ha foton ihop med, el nära lejon.

www.lion-park.com
Lion Park är en park där man har ett stort antal lejon i inhägnader, där man kan åka på en guidad tur, el som i amerikanskans fall, köra omkring på egen hand. Finns även andra djur. En glorifierad djurpark helt enkelt, och absolut inget man kan jämföra med en riktig safari!

Allra populärast är nog att få klappa lejonungar. Supergulligt och mysigt men frågan är ju vad som händer med alla lejonungar när de blivit för stora att gulla med? Enligt vissa källor har Lion Park haft flera tusen lejonungar i omlopp de senaste åren...men vad händer sen?



Ryktet säger att lejonungarna säljs vidare till Jaktlodger för sk "trophy hunting", något som jag personligen är väldigt kritisk till, även om jag vet att dessa jaktreservat också pumpar in stora summor till industrin och på ett skruvat sätt faktiskt bidrar till att man kan bevara de viltreservat och nationalparker som fortfarande finns kvar.

Ett typiskt Catch 22 moment... för utan jakt-industrin, skulle vi kanske inte kunna njuta av djuren i det vilda på det sätt vi fortfarande kan?
Men personligen vill jag inte vara med och uppmuntra den typen av "jakt", och skulle därför heller aldrig sätta min fot på Lion Park.

Det är inte såhär vi ska uppleva dessa fantastiska djur utan lägg hellre pengarna på en riktig safari-upplevelse och gynna industrin den vägen istället.