torsdag 28 maj 2015

Åk segway i Wilderness och Tsitsikamma

Att åka Segway har snabbt blivit en populär aktivitet över hela världen och redan för några år sedan, startade Spier vingård guidade Segway turer och nu finns samma aktivitet längs Garden Route. 



Tanken är att man åker ut i den vackra naturen / urskogen som finns i områden som Tsitsikamma och Wilderness och man kan välja mellan en kortare tur på en timme, el den lite längre turen på två timmar.
Pris från R300 per person och detta bokar man enkelt via deras hemsida HÄR.


onsdag 27 maj 2015

Inspiration inför er Sydafrikaresa

Har fått ett flertal mejl på sistone från folk som tackar för den fina julkalendern jag hade här på bloggen förra året och eftersom jag vet att det är nu som många börjar googla information inför sin kommande resa till Sydafrika i höst/vinter, så tänkte jag göra det enkelt för er och har samlat alla inlägg från julkalendern HÄR.

 De är även lätta att hitta bland "ämnen jag skrivit om" i högra spalten, där det står julkalender.

I den sektionen hittar man flesta ämnen jag skrivit om, eller så kan man använda sök-funktionen lite högre upp.


Julkalendern innehöll helt enkelt 24 stycken Sydafrika-relaterade blogginlägg där jag tipsade om bl a  Vingårdar, Safari, Garden Route, Priser i Sydafrika, Kapstaden m.m


Hoppas ni hittar inspiration i dessa inlägg och håll utkik här på bloggen. Kommer givetvis fler tips inom kort.

tisdag 26 maj 2015

Head over Hills: Svensk-ägt Guesthouse i Knysna

Vill man bo i lyxiga rum med fantastisk havsutsikt så är ett tips att bo på det 5-stjärniga Guesthouset: Head Over Hills i Knysna, Garden Route.

Guesthouset ägs av svenska fd golfproffset Martin Hansson och hans fru Therese, men om jag förstått det rätt så driver de inte det själva, utan det finns managers på plats.

Har själv inte hunnit dit än men planerar definitivt ett stopp där senare i höst.

www.headoverhills.co.za


 Själva huset ligger precis på bergskanten, längst ut på det område som kallas för "The Heads" i Knsyna. Härifrån får man utsikt ner mot själva lagun-mynningen och havet. Ett nästan oslagbart läge om ni frågar mig!




 Alla rum 6 rum har havsutsikt och självklart finns alla bekvämligheter man kan önska sig på rummen.

Pris: Från ca R1400 per person och natt under högsäsong.

Som golfare, har Martin självklart riktigt bra golf-kontaker i området och inte helt oväntat, är det många golfare som väljer att bo på Head over Hills.

Fick även denna video skickad till mig av Therese och Martin för några veckor sedan och visst ser det trevligt ut?

fredag 22 maj 2015

Sydafrika- We miss you!

Snart är det en månad sedan vi lämnade Sydafrika och det går självklart inte en dag utan att vi pratar om något ställe vi varit på, vänner vi saknar, vädret (el egentligen förundras av det dåliga maj-vädret här i Sverige) osv.


Så här såg det ut i vindistrikten veckan innan vi åkte. Bild tagen från Jordan Restaurant.
 
Sydafrika känns fortfarande mer hemma än Sverige och det kommer nog ta tid att vänja oss vid vardagen här, men det går faktiskt bättre än vi trodde.
 Ok, vädret har verkligen varit supertrist men vi vet ju att det förhoppningsvis blir bättre och de ljusa kvällarna här i Sverige är ju oslagbara! Att kunna vara ute och promenera med barnvagnen kl 20 på kvällen..Yippie!

Vi har som jag skrev i ett tidigare blogginlägg, bestämt oss för att ha Sverige som bas tills vidare.

Familje-selfie som vi tog dagen innan vi reste tillbaka till Sverige
 Ett beslut som sakta men säkert vuxit fram senaste året och som naturligtvis grundar sig till stor del på att vi vill att Wilmer ska få träffa sina mor- och far föräldrar, kusiner mfl mer än ett par ggr per år. Men också för att vi är otroligt trötta på att flänga fram och tillbaka och hyra boende för 6-månader i taget.
Tyvärr har vi inte råd att köpa ett hus i Sydafrika just nu (vilket utan tvekan hade varit vårat förstahandsval) och hyrorna är relativt höga om man vill ha ett hus med plats för kontor + gästrum osv... Känns inte heller ekonomiskt att hyra ett hus och sedan vara borta halva året och betala dubbla hyror.


Så just nu har vi alltså bestämt oss för att istället satsa på ett permanent boende här i Sverige där vi kan få lån och har råd att köpa ett hus, och istället åka ner till Sydafrika i kortare perioder och förhoppningsvis i framtiden kunna spara ihop till ett semester-boende av något slag där nere. Drömmen är fortfarande att en dag kunna öppna vårat egna lilla B&B el Guesthouse men dit är det fortfarande en bit kvar.

 Så när Sydafrika-längtan blir för stor, pratar vi helt enkelt om vad vi vill göra på resan ner dit som vi planerar att göra i höst och då känns det genast bättre. En längre Road trip. Ska bli sååå kul!



torsdag 21 maj 2015

Grattis till Mary af Rövarhamn!

Igår korades vinnarna i den bloggtävling som Apollo haft och blev himla glad när jag fick reda på att det var familjen Hammarbergs blogg "Mary af Rövarhamn" som kammade hem vinsten i kategorin familjeresor!

Stort grattis och det är ni sååå värda!

Kul att juryn valde en blogg som är så långt ifrån charter-resor det nästan går...Ni som inte läst om familjens fantastiska äventyr på de sju haven än, missa inte! De var även med i TV-serien som gick på SVT för ett tag sedan: Familjer på äventyr som skildrar 4 olika familjer som flyttat utomlands.

För ganska exakt ett och ett halvt år sedan, spenderade seglarfamiljen ett flertal veckor i Sydafrika så jag och Fredric kikade förbi deras båt en snabbis och coolare familj får man leta efter!

Även om det blev ett kort möte så kände både jag och Fredric oss otroligt inspirerade av Linda och Ludvigs sätt att vara som föräldrar och har alltid sagt att vi ska försöka fortsätta göra allt det vi drömmer om, även med barn.

Självklart blir livet annorlunda, men det ska ju inte begränsa en utan man får helt enkelt anpassa resandet el vad det nu är, efter sin nya situation. I Wilmers fall har han helt enkelt fått hänga med på det mesta, och eftersom han inte känner till något annat, så verkar han ta de flesta nya situationer med ro och krånglar sällan... och än så länge känner vi inte att man går miste om något el att vi är låsta, utan snarare tvärtom.

Att resa med barn öppnar naturligt upp för möten och konversationer som man säkert inte hade haft annars och det är något Linda också reflekterat över i sin blogg...

Som sagt, Mary af Rövarhamn är en otroligt inspirerande blogg med fantastiska bilder och ett underbart språk så den rekommenderar jag alla att läsa, med el utan barn!


tisdag 19 maj 2015

Vi har blivit med hund!

Efter flera års längtan har vår stora dröm äntligen gått i uppfyllelse och i fredags fick vi hämta hem henne: Ariosa, el Berit som hon nu så snällt får heta.


Ända sedan vi sorgligt nog fick ta bort Fredrics förra hund Zeke för snart 5 år sedan, så har saknaden efter hund varit stor men eftersom vi inte varit permanent bosatta varken i Sverige el Sydafrika, så har det helt enkelt inte funkat att ha vovve.

Men nu när vi till slut tagit beslutet att ha Sverige som bas och åka ner till Sydafrika i kortare perioder, kom Fredrics goda vän J med ett förslag om att vi kanske kunde köpa en hund tillsammans med henne (Hon har själv kennel och föder upp just den här rasen, Corgi) och att den hunden isåfall kan bo hos dem när vi är i Sydafrika...
 Efter att ha diskuterat fram och tillbaka och verkligen tänkt och sovit på saken både en och två ggr, var vi båda rörande överens om att detta skulle passa oss perfekt.

Och nu är hon här.



Vår fjärde familjemedlem och världens gulligaste och goaste lilla valp. Om ni frågar mig och Fredric dvs.


Wilmer, ja han är enormt nyfiken på henne och vill gärna dra och nypa i henne (lite för hårdhänt ska tilläggas), men blir ofta svartsjuk så fort vi gosar med Berit och kräver att själv få sitta i knä och vill ha extra mycket kramar. Förmodligen en liknande reaktion som om det hade varit ett yngre syskon som gjorde entré.



Men redan nu kan man se att Wilmer och Berit kommer ha mycket kul ihop framöver...

 Vår lilla familj.

Den känslan alltså.


måndag 18 maj 2015

Finalist i Apollos bloggtävling

Fick precis reda på att den här bloggen fått en finalplats i kategorin Familjeresor i den där bloggtävlingen som Apollo anordnat!...Hur är detta möjligt?

Måste blivit något fel tänker jag men om det stämmer så är det ju självklart super-duper kul att det finns folk som tycker bloggen inspirerar och det peppar naturligtvis till mer bloggande. Så tack till alla er som röstat!




Nu är det upp till juryn att utse en vinnare och vill ni ha lite reseinspiration för familjeresor: Gå in och kika på de andra bloggarna för de är alla toppen!

http://finest.se/mmmalin - https://instagram.com/thecloudberry/

http://symary.com/

 http://fabfamme.se

http://rositareser.se/

http://blogg.loppi.se/liniz

tisdag 12 maj 2015

Volontär i Sydafrika?

Jag får titt som tätt frågor om volontär-resor till Sydafrika men det är inte något vi själva förmedlar. Dessutom tycker jag många av resorna verkar ruskigt dyra och uppenbarligen är det ju någon som tjänar en rejäl hacka på att folk vill hjälpa till och det gör mig bara förbannad.

MEN.... Det finns ett företag som jag hört väldigt mycket gott om och som har rimliga priser så funderar ni på att åka till Sydafrika som volontär, kika på Southern Ambition Africa.



Här finns det en svensk tjej: Tania, som jobbar som spindeln i nätet och har hand om de svenska volontärerna. Hon kom till Kapstaden 2008 som volontär hos ett av de större bolagen och älskade upplevelsen men insåg ganska snart vad dyrt det var och vad liten procent av det hon betalade, faktiskt nådde de projekt som hon jobbade på.
Några år senare, och ett flertal resor tillbaka till Kapstaden, kom hon i kontakt med ägaren av Southern Ambition Africa och diskuterade med honom om ideér hur man skulle kunna skapa bättre och billigare volontärmöjligheter. Han trodde på Tanias idéer och gav henne helt fria händer att bygga upp ett volontärprogram för den skandinaviska marknaden och det har gått jättebra och programmet växer sakta men säkert.

Tania har givit mig ett par olika länkar till några av de projekt som de jobbar med, samt lite generell info om Southern Ambition Africa:

Några av projekten de jobbar med:

https://www.facebook.com/DrivingSpiritSA?fref=ts

https://www.facebook.com/ysa.empoweringpeople?fref=ts

https://www.facebook.com/pages/Streetwise-Sports/318846611462852?fref=ts


 Southern Ambition Scandinavias Facebook sida:

 https://www.facebook.com/SouthernAmbitionScandinavia?fref=ts

Och HÄR hittar ni en länk till volontärprogrammen.

Och vill man komma i kontakt med Tania så kan ni maila henne på:

tania@southernambitionafrica.com


söndag 10 maj 2015

Årets reseinspiratör?

För ett par veckor sedan fick jag ett mail från Apollo som berättade att de nominerat mig i deras blogg-tävling där man utser "årets reseinspiratör" i diverse kategorier. Min blogg tyckte de platsade i kategorin familjeresor och självklart är det kul att blivit nominerad även om jag själv inte är speciellt förtjust i "tävlingar" som sedan går ut på att man ska fiska massa röster.

Apollos Årets reseinspiratör - kategori Familjeresor - Tävla på Apollo.se 

 Säger ju inte så mycket om hur bra själva bloggen är, utan mer om hur lojala läsare man har som faktiskt orkar rösta på ens blogg och förutom att Apollo nominerat bloggar som de tycker passar in på de kategorier de valt ut, så har vem som helst kunnat nominera sig själv el någon annan blogg senaste veckan så för att ha någon chans att vinna tävlingen, krävs det som sagt att man aktivt försöker få så många som möjligt att rösta på sin blogg och det är helt enkelt inte min grej. Men som sagt...Ändå kul att "någon" tyckte bloggen platsade i tävlingen.

Men på tal om reseinspiration. Vad vill ni som regelbundet läser bloggen, att jag skriver mer om? Har nu landat i vardagen här i Sverige och fått tillbaka blogglusten och kommer förhoppningsvis komma igång med bloggandet igen, men alltid svårt att veta vad folk tycker är kul el intressant att läsa om?

Så kommentera gärna så lovar jag att skriva om det ämnet, alternativt kan ni fråga mig om precis vad ni vill, så kan jag försöka besvara era frågor...

onsdag 6 maj 2015

Påminnelse: Nya regler när man reser till Sydafrika med barn

För snart ett år sedan ändrade Sydafrika ett flertal av sina visumregler m.m och en av de stora förändringarna är att de som reser med barn under 18 år, måste kunna visa upp ett sk "Unabridged birth Certificate" vid in och utresa ur landet (ett sätt att förhoppningsvis kunna förhindra människohandel som tyvärr är mer vanligt förekommande än man kanske tror).

Tanken var att de nya reglerna skulle träda i kraft redan 1 okt förra året men eftersom de nya reglerna kom som en stor överraskning för de flesta och många inte ens skulle hinna skaffa detta dokument till sina barn, sköts det upp till 1 juni 2015.

Så vad är det som krävs?

Jag ska försöka förklara vad det är som gäller (med reservation för eventuella felaktigheter) och vill man ha mer information så kan man kontakta Sydafrikanska ambassaden i Stockholm:Tel 08-660 76 93
 http://www.dirco.gov.za/sweden/consularservices.html


Från och med 1 juni 2015 kommer Sydafrikas nya inreseregler för passagerare från hela världen som reser med minderåriga att träda i kraft.
 Enligt den nya lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika.

 Personbeviset, måste vara skrivet på engelska och det skaffar ni enkelt antingen genom att ringa Skatteverket el gå in på närmaste skattekontor. Det går inte att beställa via nätet och det är viktigt att ni ber om ett detaljerat personbevis med information om bägge föräldrar (kallas för Personbevis 120 med alla relationer) och att ni får det underskrivet och stämplat.


Vi hann skaffa ett sådant dokument i augusti förra året innan de beslutade att skjuta fram det, och Wilmers personbevis består av 3 sidor och ser ut såhär:




Reser barnet med bara en förälder, ska man förutom personbeviset, även kunna visa upp ett intyg/medgivandebrev där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa. Alternativt ett domstolsbeslut som visar på ensam vårdnad, eller en dödsattest för den frånvarande föräldern. Detta intyg får inte vara mer än 3 månader gammalt från det datum man ska resa och det måste också vara på engelska och bevittnat av en sk "Commissioner of Oath". Utöver intyget, ska man även se till att ha med sig en vidimerad kopia på den andre förälderns pass.


 Såhär skriver Sydafrikanska ambassaden om detta intyg:

   "Beträffande det ”letter of consent” (godkännande i form av ett intyg på engelska) som föräldrar som reser ensamma med barn ska ha med sig har Dept. of Home Affairs idag lagt ut en pdf på detta formulär, "Parental Consent Affidavit"  på sin hemsida: http://www.home-affairs.gov.za/ under fliken IMMIGRATION (klicka inte på fliken, bara håll pekaren på den).  Intyget ska vara attesterat av en Commissioner of Oaths (finns även på konsulatet i Stockholm) eller en Notarius Publicus (kontakta Länsstyrelsen för lista på Notarius Publicus i Sverige: http://www.lansstyrelsen.se/Sv/Pages/default.aspx)."

Reser man med oss, mailar vi över detta dokument i god tid innan resan och påminner alla föräldrar som reser med barn om de nya reglerna..

Om det är ett barn som reser med någon annan än en förälder, krävs, förutom personbeviset även en edsförsäkran från föräldrar eller vårdnadshavare som bekräftar att barnet kan resa med den personen. Det behövs även kopior av identitetshandling eller pass från föräldrarna eller vårdnadshavare och kontaktuppgifter till de som är föräldrar eller vårdnadshavare.

  Skulle det vara ett barn som reser själv så krävs det förutom personbeviset, också ett bevis på samtycke från båda föräldrarna eller vårdnadshavare + kopior på deras pass och kontaktuppgifter, samt dokumentation om den person som tar emot barnet i Sydafrika.

 Den sistnämnda dokumentationen skall innehålla ett brev om personens kontaktuppgifter och bostadsadress, kontaktuppgifter där barnet kommer att vistas, plus en kopia av hans eller hennes identitetshandling, pass eller uppehållstillstånd på engelska.