tisdag 31 mars 2015

Våra framtidsplaner

Om bara några veckor är det dags för oss att packa ihop kontoret och förflytta oss till Sverige och som vanligt har vi väldigt blandade känslor.

Ska på många sätt bli jättekul att spendera hela sommaren i Sverige, framförallt nu när Wilmer finns med i bilden.
Just nu längtar både jag och F efter ett "eget hem". Huset vi hyrt de senaste 6 månaderna är fullt möblerat och även om det är stort och fint i sig, så saknar vi våra personliga saker och ser fram mot att äntligen kunna packa upp vårat svenska förråd för första gången på 4 år. Vi kommer få hyra ett hus hemma i Värmland, med närhet till familj och vänner.

Dessutom har vi tagit ett lite annorlunda beslut inför nästa säsong. Tanken just nu är nämligen att vi inte kommer vara på plats i Sydafrika hela nästa säsong utan kommer istället satsa på en längre rundresa genom landet någon gång mellan sep-dec och för första gången på många år, spendera jul och nyår i Sverige.

Är massa ställen som vi fortfarande inte varit till och även många ställen vi vill tillbaka till och just nu passar det bra att göra en längre resa, medan W fortfarande är såpass liten.

Men hur gör ni med jobbet kanske ni tänker?
Ja, det rullar såklart på som vanligt och det fantastiska med vårat företag är ju att vi sköter allt från våra datorer och skulle i princip kunna sitta och jobba vart som helst i världen ...och det är precis det som vi vill ta vara på.
Har tidigare varit ute på resande fot med grupper genom Kenya och skött Sydafrikaexperten ändå, så det är ju inget nytt och vi har fantastiska samarbetspartners här i Kapstaden som sköter våra flygplats-transfers m.m.

Ja, så ser alltså våra framtidsplaner ut just nu men än är vi inte i Sverige så nu gäller det att njuta av den korta tid vi har kvar här i Sydafrika.

Utsikten från Ernie Els där vi njöt av en ostbricka


I helgen hamnade vi bl a på golfaren Ernie Els vingård där vi njöt av den fina utsikten och en god ostbricka och på söndagen hade vi bokat lunch på Fraai Uitzicht, som var precis lika mysigt som vanligt!
 Sandras Steak tartare är såååå himla god och den här gången provade även Fredric hennes vaniljpasta med räkor som jag alltid tjatar om.

Fraai Uitzicht som ligger strax utanför Robertson, ca 2 timmars bilresa från Kapstaden

fredag 27 mars 2015

Kapstaden, Garden Route och Kruger

Håller precis på och uppdaterar priser och justerar alla färdiga paket som vi erbjuder och denna "nykomling" har snabbt blivit en storsäljare:


Precis som namnet antyder så ligger fokus på några nätter i Kapstaden, vidare till Garden Route och sedan avslut med spännande safari i Krugerområdet.

I Kapstaden bor man på trevliga hotellet Portswood som ligger på gångavstånd ner till Waterfront. De har nyligen renoverat sina standard rum som nu är ljusa och fräscha och på området finns även ett trevligt poolområde. 

Nyrenoverade rum på Portswood Hotel


För stoppet längs Garden Route har jag valt The Dune Guest Lodge som ligger så himla läckert precis vid stranden i Wilderness

Dune Guestlodge ligger precis vid havet

Därifrån är tanken att man flyger från George vidare till Johannesburg och kör vidare mot Sabi Sands, som är ett fantastiskt viltreservat i krugerområdet. 

Safarilodgen vi valt är prisvärda Umkumbe Lodge.



Umkumbe är perfekt för den som vill uppleva Sabi Sands, men inte vill lägga de tusentals kronor som det kostar att bo på de lyxiga lodgerna som Sabi Sabi el Singita.

För mer information om resterande boenden i detta paket och dag för dag program + pris kan ni gå in HÄR och kika.

torsdag 26 mars 2015

Barnvänliga restauranger i Sydafrika

Själv tycker jag det är generellt väldigt barnvänligt här i Sydafrika (förutom bristen på trottoarer så att ha barnvagn är ibland lite krångligt) och vi som äter ute en hel del, har än så länge aldrig stött på några problem på restauranger, utan tar med Wilmer i princip överallt.

Nu är han ju fortfarande såpass liten att han är glad och nöjd i vagnen... och det kommer såklart ändras inom kort.

Eat Out har sammanställt en lista på massa barnvänliga restauranger över hela landet och den tycker jag är toppen för alla er andra som också reser med barn. Många restauranger erbjuder lekplatser el kritor vid bordet osv.

Hela listan hittar ni HÄR och här kommer förslag på några restauranger i Kapstaden-området som jag själv tycker är kanon för hela familjen.


Bild lånad från Café Paradiso

Café Paradiso- Restaurang i centrala Kapstaden där barnen får baka sin egen pizza.

Company´s Gardens Restaurant- Company´s Gardens är en grön oas mitt inne i Kapstadens centrum och den här nya restaurangen passar stora som små.

Mont Marie- Denna restaurang ligger med vacker utsikt över vindistrikten. Stor lekplats för barnen och avslappnad atmosfär. Perfekt ställe för en långlunch i goda vänners lag. Rent generellt så är vindistrikten bra på det sättet att det ofta finns gott om utrymme och lekplats för barnen.

Clay Café i Hout Bay- Kul ställe när barnen är i "pysselålder" eftersom de får måla sina egna ler- skapelser. Finns även lekplats.

Imhoff Farm- Kommetije. Här finns förutom ett café och restaurang- även en ormpark, kameler och andra djur man kan få klappa och mata.


onsdag 25 mars 2015

Besök hos Jasper

Igår tog vi en biltur ner till kaphalvön och närmare bestämt Simons Town där vår goda vän Jasper sitter och säljer sina fina saker.
Som säkert vissa av er kommer ihåg, är det Jasper som gör våra söta elefant-nyckelringar som alla våra kunder får.


Förutom att stötta hans business genom att köpa dessa nyckelringar, sponsrar vi Jasper och hans familj med pengar till hyran m.m under vintermånaderna.

Fredric m Jasper och hans familj 2013


Mer om detta kan ni exempelvis läsa om HÄR.

Nu var det dags att lägga in en ny beställning på elefanter och även kolla om det är något särskilt som Jasper el hans barn behöver innan vi åker tillbaka till Sverige. Som vanligt var han oerhört tacksam för allt och tyckte det var supermysigt att få gosa med Wilmer, som stortrivdes i Jaspers famn!


Om ni någon gång åker ner till pingvinerna vid Boulders Beach, ta er tid att hälsa på Jasper.

 Han blir alltid så glad och tycker det är roligt att folk känner till vem han är via bloggen!

Han sitter inte vid ingången till själva nationalparken som man som turist oftast går till och där man får betala inträde för att se pingvinerna, utan en bit längre bort. Man struntar i de första skyltarna för pingvinerna och tar istället nerfarten precis innan golfbanan...

Längst ned på denna väg finns en parkering och till vänster ligger en restaurang och hotell som heter Boulders Restaurant/ Lodge. På nedervåningen finns en liten souvenirbutik och Jasper har fått hyra ett bord att ha utanför den butiken.

Vid klipporna nere vid parkeringen brukar det nästan alltid finnas pingviner att titta på och man slipper på så sätt trängas med alla andra, el betala inträde.



torsdag 19 mars 2015

Nu tar vi inga fler bokningar över jul och nyår

Feb-mars är alltid en hektisk tid för oss. Dels har vi många kunder som reser till Sydafrika i februari, + att det är nu som alla jul och nyårsbokningar görs.
I år fick vi börja tacka nej till nya bokningar för just ovan period redan i slutet av feb!
 Helt galet!

Försöker man hitta boende längs Garden Route el i Kapstaden mellan 20 dec-5 jan så är det redan nu fullbokat på många ställen och för oss innebär det mer jobb än det är värt att försöka hitta boende + att vi många ggr får boka ställen som vi kanske inte ens känner till sedan innan, el som inte håller den nivå och standard som vi vill ge våra kunder.

 Så, därför har vi precis som tidigare år tagit detta beslut och lägger hellre fokus på de kunder som planerar resor andra tider på året.

Planerar man en resa till Sydafrika över jul och nyår, rekommenderar vi alltså att man tar tag i boendet illa kvickt! 

Mars innebär också att det bara är knappt en månad kvar innan vi sitter på flyget tillbaka till Sverige, så nu försöker vi hitta på saker de få dagar som vi inte jobbar. I helgen var vi helt lediga så på lördagsmorgonen åkte vi för att äta frukost på Vergelegen här i Somerset West.

 Ett glas bubbel, en god kaffe och en Eggs Royal var en helt perfekt start på en mysig och avkopplande helg.


Vergelegen ligger i utkanten av Somerset West, och är inte bara känd för sina viner, utan har också otroligt fin trädgård och en väldigt populär picknick. Missa inte!



Efter frukosten och en liten promenad, åkte vi vidare till Morgenster som förutom vin, även erbjuder olivprovning.




Om man ändå är i det här området, tycker jag även att man ska göra ett besök på Lourensford och deras restaurang Millhouse kitchen är en av våra personliga favoriter här i Somerset West. Supergod frukost och tunna, krispiga pizzor m.m till lunch och middag.
 På Lourensford erbjuds också något mer än bara vinprovning. Här har de nämligen sitt egna kafferosteri.

Millhouse Kitchen som blivit lite av en favorit



onsdag 11 mars 2015

Fredric "öldrickaren"

Eller, det är kanske att ta i, men hör och häpna, Fredric har hittat en öl som han tycker är god!

Igår var vi nämligen inbjudna av Marie & Henrik på en rundtur och ölprovning på Cape Brewing Co som har sina lokaler på Spice Route, strax utanför Paarl.



CBC, är ett litet ölbryggeri med bara några få år på nacken, men har redan blivit en stor succé!

Majoritetsägare är svenska bryggeriet Åbro med Henrik som VD, och det var väldigt kul att få höra historien bakom hela projektet och att få lära sig både ett och annat om öltillverkning.

Det märks på alla som jobbar där att de har ett genuint intresse för öl och verkar trivas bra, och bryggmästaren Wolfgang berättar med stor inlevelse om hans lilla "bebis".

Bryggmästaren Wolfgang

Enligt Wolfgang ligger nyckeln till bra öl, i råvarorna, och man kan inte annat än smittas av hans entusiasm när han tar oss in i "Wolfies Vault" där han förvarar stora påsar av humle från världens alla hörn.

Ölprovningen görs i anslutning till bryggeriet och Esther som gjorde vår provning var superduktig!



Henrik berättar att det varit ett väldigt lärorikt projekt eftersom Åbro aldrig tidigare byggt ett bryggeri från grunden (deras bryggeri har ju funnits i flera generationer) och även om man givetvis trodde på idén, så hade de nog aldrig trott att det skulle gå så bra så snabbt som det gjorde.

 Bara 3 månader efter start, fick man bygga till och nu är frågan om de inte behöver göra ytterligare en påbyggnad för att kunna tillgodose den efterfrågan som finns. Kul!

Som jag skrev tidigare så märks det att personalen trivs och det har varit en självklarhet för Henrik att de anställda ska ha bra betalt och liknande löneförmåner som man är vana vid från Sverige och det glädjer mig att det finns företag som CBC som har den attityden. Att man sätter ribban högt med bra löner och arbetsvillkor. Det kommer löna sig i längden och förhoppningsvis är det fler som följer deras exempel.

Skeptisk Fredric


Så, hur var det med Fredrics öldrickande då? Jo, han som i vanliga fall inte dricker öl, hittade minsann flera Weissbeer som han gillade, och blev faktiskt lite frälst i en produkt som heter Red Weiss.

 Än finns det hopp!

En ölprovning kostar R25 per person för 4 öl och R35 per person för 6 olika öl.

Efter ölprovningen åt vi mumsiga burgare i restaurangen bredvid: Barley & Biltong och till burgaren fick man de godaste chipsen som jag ätit på länge! Rekommenderas varmt!

Förutom CBC, finns det gott om andra aktiviteter på Spice Route (vinprovning, chokladprovning, hantverk m.m) och flera restauranger att välja mellan (inklusive Bertus Basson´s nya ställe) så man kan lätt spendera en hel dag här.

Stort tack till Henrik, Marie och deras dotter Cornelia för en supertrevlig dag och hoppas vi ses fler ggr. 

måndag 9 mars 2015

Barnmaten i Sydafrika

En sak som jag har oerhört svårt för här nere, är hur vanligt det är med socker i barnmaten här i Sydafrika.
När man ska köpa gröt så kan det vara svårt att hitta den vanliga gröten för att det finns 10-tal andra gröter, alla med "godis smaker". Allt från jordgubb el honung, till något som i mina öron låter helt galet: kola smak!



Och med burkmaten är det likadant. Finns ioförsig fantastiskt bra utbud av ekologiska märken och produkter utan massa extra tillsatser etc, MEN det är heller inte helt ovanligt med exempelvis "Banana custard" el "stewed fruit with vanilla custard".



Vanilj, jordgubb och custard (vaniljsås) verkar vara storsäljarna och rent generellt verkar inte folk alls ha några som helst problem att ge godis till riktigt små barn.

När vi var till apoteket för ett tag sedan när Wilmer skulle få några sprutor så gav sjuksköterskan honom en fizzers efteråt. Är ungefär som en "refresher" fast med jordgubbs-smak.
Vet att socker funkar som smärtstillande men ändå, tvivlar på att man skulle göra samma sak med så små barn i Sverige. 


Och ja, det där med apoteket är också lite annorlunda mot Sverige.
I Sverige går man ju till BVC med jämna mellanrum för att mäta och väga bebis, men här går man helt enkelt till apoteket där de har en våg man får låna och på de flesta apotek har de en "drop in clinic" med en sjuksköterska som även är den som ger de vaccinationer som barnet ska ha osv.

Något som jag ändå gillar med barnmaten och barnprylar överlag här i Sydafrika, är att utbudet är jättestort och priset såklart helt annat mot Sverige.

Perfekt mellanmål i värmen är ju såna här "frukt sugisar" som även finns hemma i Sverige hos bl a Hipp och Ella´s kitchen (två märken som även finns här) och varianten nedan kostar 5kr/styck. Perfekt att lägga i frysen!



Är ofta Butternut el sötpotatis i dessa, något som jag kommer sakna i Sverige eftersom Wilmer älskar butternut! Alltså, båda grönskerna finns ju i Sverige, men inte lika vanligt som här och knappast det man kommer ha som bas i lillens mat för att det är så billigt.




söndag 8 mars 2015

Stötta PADS projektet

Björn och Samira som driver den populära Sydafikabloggen, har precis lanserat ett projekt som de kallar för PADS projektet och jag tycker det är ett så himla bra initiativ så hoppas att några av er som läser den här bloggen, också vill vara med och bidra.

För många unga tjejer i Sydafrika så är puberteten och första mensen, inte bara en omvälvande sak rent fysiskt och emotionellt, utan medför också utgifter som man helt enkelt inte har råd med.

I brist på ordentliga mensskydd, används istället tidningspapper el andra "nödlösningar", som ofta leder till infektioner, eller så stannar tjejen helt enkelt hemma från skolan den veckan hon har mens.

Helt fruktansvärt att något som de flesta av oss tar för givet, kan skapa så stora problem.

Det är här PADS projektet kommer in, och det går helt enkelt ut på att man hoppas kunna förse alla tjejer på en lokal skola i Kayamandi som är en kåkstad i Stellenbosch, med ett varsitt kit bestående av tvättbara mensskydd med tillhörande trosor.

Varje kit kostar R190 (134kr) och känner man att man vill vara med och bidra så finns all info på Björn och Samiras blogg HÄR. 

Vi gillar verkligen konkreta projekt som detta, och har själva satt in en summa som motsvarar 10 kit.

Hoppas ni också vill stötta det här projektet och små som stora bidrag är välkomna.

"No one can do everything, but everyone can do something".


fredag 6 mars 2015

Boka hyrbil i Sydafrika

Varje år vid den här tiden så är det dags att summera vilka guesthouses som funkat bäst under den gångna säsongen, och även utvärdera hyrbilsbolagen.

Det liknar en djungel där ute och jag tycker själv det är väldigt svårt att få en uppfattning om vad som ingår och inte hos de olika bilföretagen.
Det lönar sig alltid att jämföra priserna hos flera företag såklart, men ett bolag som vi använt mycket de senaste 6 åren, och som krånglat absolut minst, är AVIS. 

Under senaste året har jag märkt att självriskerna hos de flesta bolag gått upp jättemycket och missar man att uppgradera till Super el Executive cover på plats, kan det bli riktigt dyrt om olyckan råkar vara framme. 

Nu har jag bett AVIS göra så att vår bokningsportal hos dem alltid har självriskeliminering el sk "Full cover" så man slipper självrisken helt.


Hatar när man står vid disken och de i kassan börjar snacka super cover hit och waivers dit..blir alltid väldigt stressad och tar alltid alla extra försäkringar utifall att, även om det innebär att hyran blir betydligt högre än man först hade räknat med.

Nu kan man boka sin hyrbil via vår länk och på en gång ser man exakt vad hyran kommer kosta och sedan är det bara eventuella extra kostnader som "envägshyra" osv som man måste lägga till senare. I villkoren som finns på bokningssidan kan man enkelt se vad alla sådana eventuella kostnader skulle bli.

Har man självriskeliminering så blir ju heller inte den "security deposit" som tas när man hämtar upp bilen, speciellt hög, utan brukar i värsta fall täcka en dags hyra + bensin.

Jag hoppas detta kommer underlätta för många och vår länk hittar ni HÄR

Bokar man via Avis egna hemsida är det automatiskt en standardförsäkring som ingår och sedan får man uppgradera bokningen på plats om man vill få ner självrisken.

Det som inte ingår i nästan någon bilhyra innan, men som jag absolut tycker man ska "köpa på", är extra försäkring för rutor och däck. Hos Avis kallas detta för "Windscreen Tyre Damage waiver" och kostar R20 extra per dag och går endast att läggas till på plats.

Sydafrikanska underligheter

Tycker den här reklam-filmen är lite rolig och alla ni som spenderat lite längre tid här nere känner nog igen de flesta uttrycken...


onsdag 4 mars 2015

Värmerekord och stora bränder

Kl är 5 på morgonen och jag har gått upp tidigt, tidigt för att jobba. Inte för att jag är speciellt morgonpigg längre (den egenskapen försvann tyvärr när jag blev förälder), utan helt enkelt för att det är enda tiden på dagen som min hjärna fungerar och inte håller på och smälter bort!

Igår hade vi 42 grader i skuggan och i Kapstaden hade man värmerekord!

Foto: Shirene Briell


Nere på kaphalvön härjar sedan flera dagar, en av de största skogsbränderna på många år och även om man lyckats hålla de flesta byggnader intakta, har hundratals människor fått evakuera sina hem och lyxhotellet Tintswalo som ligger precis nedanför Chapman´s Peak Drive, brann delvis ner i måndags.

Under natten har det rapporterats att Noordhoek-borna fått evakuera sina hem och hotellet Monkey Valley Resort ska ha delvis förstörts under natten.  På andra sidan berget vid Tokai, kämpar de också med att försöka hålla bränderna ifrån bebyggelsen.

Även om vi är väldigt vana vid skogsbränder (och det är nödvändigt för att den lokala växtligheten ska frodas), är det sällan det brinner så här mycket och så snabbt! De starka vindarna här nere och värmen som varit, är tillsammans förödande.

Alla de hundratals brandmän och volontärer som jobbat dygnet runt under flera dagar nu, gör ett helt fantastiskt jobb och jag hoppas innerligt att de får bukt på elden så snart som möjligt.

För senaste uppdateringar ang bränderna så rekommenderar jag att man exempelvis går in på: News 24 som är en lokal nyhets-sajt.