torsdag 29 januari 2015

Fler bilder från bröllopet

I väntan på bilderna från vår duktiga fotograf Joanne kommer här dels en första familjebild på oss alla tre, och sedan ett litet urplock av bilder som några av våra gäster tagit... 

Väntar spänt på resten av bilderna från Joanne Markland

Nu när man fått lite distans och hunnit smälta allt och vardagen smugit sig på, är det kul att gå igenom allt, och bli påmind om vad som egentligen hände den där blåsiga dagen utanför Robertson.

Själva bröllopet var bokat på ett ställe "in the middle of nowhere" mellan Worcester och Robertson, ca 2 timmars bilresa nordost om Kapstaden. Eftersom majoriteten av gästerna var på besök från Sverige, hade vi bokat upp gården Leipzig Country Lodge för 3 dagar så att alla checkade in redan på onsdagen, dagen före bröllopet.
På kvällen fick gästerna göra en vinprovning och sedan bjöd vi på en enklare Braai (Sydafrikansk BBQ) + att vår goda vän Chrille, höll i ett musik quizz där vissa av frågorna var relaterade till mig och Fredric.

Jenny och Roger vid vinprovningen


Mamma & Pappa Nilivaara

Nästa dag var det så dags för vår stora dag och även om det hade varnats för regn, var det en fin morgon. Vi tjejer skulle bli sminkade och fixade, och killarna fixade med en del annat.

Min syster fixade naglar, fransar och hår




 Bl a hade ett av våra vittnen glömt sin verifierade kopia på ID, så Fredrics bror och fru åkte i all hast in till polisen i Worcester för att ordna en kopia och underskrift av Marcus pass. Puh!

Killarna börjar bli redo


Vid 3 skulle vigseln hållas och strax efter lunch började det blåsa upp rejält och tyvärr fick man ta ner flera av blomarrangemangen i trädgården och prästens papper flög all väg precis när jag och pappa skulle gå fram! Som tur var hade alla fullt upp med att titta på oss så var inte så många som såg när Fredrics bror snabbt samlade upp alla ark...Ha ha!



Min kreativa vän och tillika tärna för dagen, Madelen, hade fixat med alla blommor och dekorationer och hon gjorde verkligen ett fantastiskt jobb!!!

 Blev sååå fint!

Kommer visa fler bilder på allt detta senare...



Allt som allt var vi 47 vuxna för middagen och 7 barn. Dessutom hade vi lyckats ordna så att tjejerna som vi tidigare jobbade ihop med på guesthouset i Stellenbosch, och Alice som jobbar hemma hos oss nu, alla fick skjuts till och från vigseln.

Wilmer fullkomligen ÄLSKAR Alice, så självklart skulle han sitta hos henne under vigseln:







 Vigseln i sig var väldigt annorlunda och förutom att blåsa iväg prästens papper, så hann vinden även välta en av högtalarna och stundtals blåste det såpass mycket att jag och Fredric hade svårt att hålla oss för skratt där framme. Vi som trodde vi skulle undvika blåsten genom att ha bröllopet en bit inåt landet, gifte oss på en av de blåsigaste dagarna på flera månader!

Vi hade hyrt in en duo som heter Acustic Element som är jätteduktiga och de spelade lite innan vigseln, men också ingångs-marchen och senare vid drinkarna och snittarna.

Acoustic Element
Det var Madelen som "upptäckte" de för några år sedan när hon drev en marknad inne i Kapstaden, och nu är de fullbokade för diverse framträdanden så vi är glada att vi hann boka de innan de slog igenom ordentligt.

Vår präst Joy är en mycket karismatisk, sydafrikansk kvinna som faktiskt bott i Malung under några år, så hon höll delar av vigseln på engelska och vissa delar på svenska.

Bl a knöt hon ett band runt våra händer medan hon välsignade vårt äktenskap och hon tog även upp våra föräldrar och Wilmer och läste en bön för oss alla.



I Fredrics släkt finns det flera otroligt duktiga musiker och Fredrics kusin Karolina och hennes man Christian sjöng och spelade så vackert för oss.




Efter vigseln så gick vi in för att registrera ätenskapet och skriva under alla papper och sedan blev det gruppfoton följt av lite drinkar och snittar.



Äntligen man och hustru "på riktigt"


Under tiden som det serverades drinkar och canaper försökte vi ta bilder på brudföljet och även en del familjebilder medan Wilmer fortfarande kändes pigg...och sedan var det dags för middag.



Pågrund av blåsten så hade strömmen gått på gården men de lyckades på något sätt få lite ström in till oss, men a/c funkade inte så det var tur att vi satt i en gammal vinkällare för annars hade det nog blivit olidligt varmt. TIA!



Festen höll på till tidig morgon och något som vi tar som ett gott betyg är att nästan alla var uppe och dansade, och de flesta var dessutom barfota!

Nästa dag åkte många av oss till ett litet micro-bryggeri i närheten och käkade lunch och på kvällen åt vi middag tillsammans igen på gården och hade presentöppning...

Innan middagen åkte vi alla iväg på en liten traktor-tur bland vingårdens ägor och drack en sundowner...Mysigt!


Som sagt, kommer ta tid att smälta allt men gud så skoj vi hade! och återigen TACK alla ni som var med och delade dessa dagar med oss och all hjälp vi fått av så många av er.

Joy- För att du gjorde vår dag extra speciell och annorlunda
Christian P- För att du gjorde ett alldeles utmärkt jobb som toastmaster.
Madde- för alla blommor och dekorationer och klänningköp m.m..Listan kan göras låååång
Sari- Tack för fix av hår, naglar och fransar.
Ursula, Ewa, Therese, Loella- För hjälp med allt knep och knåp, dukning m.m
Florence- För hjälp med blommor
Bengt & Christian- För all hjälp med ljudanläggningen både före, under och efter vigsel + fest.
Karolina & Christian- För er vackra sång och musik
Björn, Marcus & Johan- För att ni fanns där för Fredric på dagen och Marcus & Johan för att ni "vittnade" vår vigsel.
Vanessa & Sandra- För barnpassning
Janne- För att du hjälpte oss med transfers innan bröllopet.
Lasse & Sylwia- För att ni tog hand om Wilmer på kvällen/natten.
Linda & Daniel- För hjälp med utformning av häfte och hjälp med knep och knåp.
Aline- För att du hjälpte killarna komma iordning innan vigseln.
Kenneth- För att du räddade vår bröllopsvals.

Slutligen, till alla er som var där, Tack för att ni bjöd på oerhört trevligt sällskap och många goa skratt!

Blir säkert fler bilder när vi samlat in från alla men hoppas att ni som önskat om att få se fler foton från dagen, fått litet smakprov iallafall...


onsdag 28 januari 2015

Jaci´s Lodges- Madikwe

I förra veckan fick jag dessa fina kommentarer från Ulrika med familj som är nyss hemkomna från en safari i Madikwe på Jaci´s Safari Lodge som ligger i nordvästra Sydafrika, vid gränsen till Botswana:

Foton: Ulrika Slottner


"Safarin i Madikwe var helt fantastisk! Ett sånt ställe!

Så mysiga människor och vår guide var underbar med barnen! Han satte dem i arbete med att leta fotavtryck och svarade på alla deras frågor så de och vi har lärt oss otroligt mycket.

Så Madikwe, full pott också. Vi såg Big 5 redan på tredje turen och på första hade vi sett 3 av dem. Underbart!
Och att vara så nära djuren var fantastiskt. 2 meter från lejonen i öppen bil. Wow!"


Som av en händelse så har min goda vän Katarina som vid ett flertal tillfällen gästbloggat här, även skrivit om Jaci´s och här kommer hennes inspirerande text och vackra bilder:  



"Visst påminner rummen på Jaci's Tree Lodge om kojor från utsidan.

 De tronar högt över marken, insprängda i lövverket, och är precis som barndomens kojor fria från insyn tack var det stora avståndet mellan varje rum. 
Men där slutar likheten. 
När man går in i rummet är det mer som att komma in i en sal. Detta är definitivt ett av de största rum, eller mer korrekt svit, jag någonsin har haft privilegiet att bo i!

Foto: Katarina Mancama


 Utöver det vackra fristående badkaret, utomhus-duschen och den häftigt inredda sovrumsdelen finns också en jätteveranda där man kan sitta och lyssna på bushens ljud och studera en mängd fåglar.

Foto: Katarina Mancama




Madikwe, med sina 750 km² är litet jämfört med de privata reservat som är öppna mot Krugerparken, som tex Timbavati och Sabi Sands, men mycket större än många andra fristående reservat. 

Foto: Katarina Mancama


Det är ett Big Five reservat, och man har även afrikanska vildhundar. Dessa djur är mycket utrotningshotade, med mindre än 7,000 djur i hela afrika och strax under 500 i Sydafrika. Madikwe är ett av de reservat där man har störst chans att se dessa unika djur.

African Wild Dog        Foto: Katarina Mancama

 En annan fördel med Madikwe jämfört med reservaten i anslutning till Krugerparken är att det ligger i ett malariafritt område. 



Jaci's är, utöver en av de bästa lodger jag har bott på, helt unik i att personalen erbjuds delägarskap efter 5 års anställning. 

Med detta kommer ett vinstdelningssystem som i fjol betalade ut runt 400,000 Rand. 

För de lägst avlönade innebär detta upp emot 3 månaders extra inkomst. 

 Ägar-paret Jan och Jaci införde detta system 2012, och anser att det har varit oerhört positivt för lodgen. Nu spelar det faktiskt en riktig roll för personalen om det går bra för lodgen eller inte.

Foto: Katarina Mancama



Foto: Katarina Mancama




 Det känns också på bemötandet man får. Här välkomnas man av stolta delägare, inte av "vanlig" personal. 



Barn är välkomna både på Jaci's Tree Lodge och syster lodgen Safari Lodge. Det allra bästa alternativet för familjer är de två familje-sviterna Nare och Safari på Safari Lodge där upp till 8 personer kan bo tillsammans. Här får man egen guide och privata game drives, och har även en egen liten pool.

Foto: Katarina Mancama




Jaci’s lodger i Madikwe är en fantastisk safari destination där man får njuta av lyxigt boende, god mat och (naturligtvis allra viktigast) riktigt bra safari.

 Genom att bo på en av dessa lodger hjälper man också till att stötta lokalbefolkningen och skapa bättre förutsättningar för deras familjer."

Pris på Jaci´s lodger:

 ZAR 5295 per person och natt inkl alla måltider.





Katarina älskar att resa, och denna passion har tagit henne till många platser runtom i världen. Hon är född och uppväxt i Sverige, och har studerat och jobbat i Australien, England, Panama och Schweiz innan hon 2005 slog sig ner i Sydafrika.


Hon har en Magisterexamen i Responsible Tourism och har dedikerat sin karriär till att jobba för att turismen ska gagna de människor, platser och samhällen som skapar resenärens upplevelser. 
Du kan följa hennes jobb och resor här:










Twitter: @KatarinaMancama
 

måndag 19 januari 2015

Magiska dagar

Nu är vi tillbaka i verkligheten efter ett bröllop i dagarna tre.

Herr och Fru Nilivaara-Möller






Kommer nog ta flera veckor att smälta allting och lovar lägga ut fler bilder och ge en mer utförlig beskrivning vid senare tillfälle men just nu njuter vi av den sista veckan med våra familjer på besök...

lördag 3 januari 2015

Härlig långlunch på Mont Marie

Nu börjar bröllopsgästerna anlända så smått och på nyårsafton skulle vi haft huset fullt med gäster men tjock dimma i Göteborg gjorde att Fredrics morbror med familjs flyg blev inställt så istället blev det en stillsam (men ändå väldigt trevlig) kväll tillsammans med Fredrics bror och flickvän som landade tidigare samma dag.

Är en ganska märklig känsla att ha alla sina nära och kära nere på samma gång och nästa fredag t. ex är de inte mindre än 13 personer som landar med samma flyg (olika sällskap) och allt som allt kommer vi ha drygt ett 40-tal gäster från Sverige.

 Så himla kul att folk äntligen får uppleva Sydafrika och se hur vi har det.

Idag hade vi en härlig lunch på Mont Marie tillsammans med Fredrics bror med flickvän och Fredrics kusin med familj.

De har en supergullig dotter och även om det är lite stor ålders-skillnad just nu, så kan jag tänka mig att Wilmer och lilla E kommer hitta på massa roliga bus när de blir lite större.

Tremänningarna myser


Mont Marie är trevligt eftersom det finns stora ytor för barnen att springa runt på och en hyfsat stor lekplats. Maten är helt ok men det är utsikten och själva atmosfären man åker dit för.

Själva restaurangen ligger vid en damm med dessa berg i bakgrunden




 Vi träffades redan kl 12 och det hade nästan hunnit bli middag innan vi åkte därifrån. Långlunch!



Mina underbara killar