fredag 28 februari 2014

Månadens erbjudande: Portswood Hotel

En nyhet hos Sydafrikaexperten är något som vi kallar för månadens erbjudande. Tanken är att vi varje månad kommer välja ut ett av de hotell, guesthouses och safari lodger som vi ofta använder och erbjuda lite rabatt om man bokar sitt boende under den aktuella månaden.

Först ut är Portswood Hotel nere i Waterfront- Kapstaden. Bekräftar man en bokning för detta hotell hos oss i mars månad, så får man 10% rabatt.

Själva bokningen behöver inte vara för mars månad utan man kan boka för vilken tid på året som helst, men bokningen ska göras i mars och bekräftas genom att man betalar en anmälningsavgift.

Portswood Hotel är ett 4 stjärnigt hotell med bra läge för den som vill bo nära Waterfront.


På hotellet finns pool, restaurang och bar och det tar bara några minuter att promenera till allt som Waterfront har att erbjuda.

Pris: R1525 per person och natt inkl frukost.

Med vår mars-rabatt kostar det istället R1375 per person och natt.

torsdag 27 februari 2014

Blivit rastad

På grund av den där j-la foglossningen som jag haft sedan vecka 20 ungefär (är i vecka 27 nu) så har jag varit i princip helt "fast" här hemma senaste veckorna.

Har så ont att jag bara vill skrika rakt ut och att ta mig fram här i huset känns som värsta hinderloppet... Otroligt frustrerande och mitt tålamod är ju som bekant inte det bästa så jag går mest runt och stönar och grymtar och tycker SÅÅÅÅÅ synd om mig själv.

Men idag fick det vara nog.

 Var en fantastiskt fin, helt vindstilla dag med klarblå himmel och när jag beklagade mig till Fredric om att jag känner mig som en fånge fast i en valross kropp ungefär, tvingade han på mig (läs fick hjälpa mig) på med skorna och sedan åkte vi till Kalk Bay för en sen lunch.

Och 1.5 timme senare, med magen full av ljuvlig iced coffee och en lika god räkpasta så känns livet på topp igen!




Tydligen är jag som en hund..behöver rastas och få komma ut emellanåt och nu kan jag nog jobba på ett tag till...
Eller förresten...
Imorgon ska vi till vindistrikten så det blir två turer utanför huset på bara några dagar! Hurra!

nedräkningen har börjat...

Fredric har åkt till flygplatsen för att hämta kunder.

Hans sista flygplats-transfer för den här säsongen och resterande transfers tar våra samarbets-partners A & A hand om... Ett sydafrikanskt företag som jag jobbat med i snart 7 år och som är pålitliga och lätta att jobba med.

Var tvungen att knäppa ett kort på F innan han åkte och kunde inte låta bli att kalla honom för  Poster-boy.

Finaste kollegan!




Grattis Karusellgrell!

Nu har vinnarna i Supersavertravels bloggtävling röstats fram och flest röster i kategorin Bo och leva utomlands fick en annan Sydafrika-blogg: Karusell Grell.

Stort Grattis till Marie!

Marie och hennes familj har pausat livet i Sverige för att spendera 10 månader här i Sydafrika och på bloggen får man följa deras härliga tid här nere.

 Besök på vackra vingårdar och restauranger varvas med vardags-betraktelser från barnens skolgång osv.

Deras liv just nu är nog något som många drömmer om och även jag som själv bor härnere är avis eftersom vår vardag naturligtvis ser väldigt annorlunda ut.
Men inspireras gör jag gärna och för er som planerar en resa till Sydafrika och vill ha tips på vingårdar att besöka och läsa om andra aktiviteter...kika in på deras blogg då de verkligen maxar sin tid här nere och har hunnit med hur mycket som helst!



Vinnare för bästa reseblogg blev välförtjänt Mary af Rövarhamn som även vann samma kategori förra året. Har ni inte läst deras blogg tidigare så gör det! Vilket äventyr!

Själv är jag jätteglad över att ha blivit finalist 2 år i rad och det är ju ni läsare som gör att man tycker det är kul att fortsätta bloggen..Så stort tack till er alla!

onsdag 26 februari 2014

Flyg till Plettenberg Bay

I slutet av mars kommer man kunna flyga från Plettenberg Bay till Johannesburg & Kapstaden.

Flyget är anpassat för en helgtripp med avgångar bara på fredagar och söndagar men kan kanske vara ett alternativ för den som inte vill köra några längre sträckor på sin semester.

Enkel resa från Kapstaden till Plettenberg Bay kommer kosta R1599 per person.


Det är flygbolaget Cemair som kör dessa avgångar.

Happenings på Spier vingård

Spier vingård som ligger ca 10 km utanför Stellenbosch kan man äta egen medhavd picknick el köpa picknick från deras egna deli och nu under kommande månader anordnas en massa andra happenings som en "hemlig" marknad den 15 mars, biokvällar m.m

Picknick på www.spier.co.za 
Spier har dessutom temporärt flyttat in till Kapstaden där de öppnat en liten "pop up" restaurang mitt inne i centrum på Wale Street där man kan smaka på deras viner, man kommer servera speciella middagar, ha olika live band som spelar och filmkvällar...

Detta koncept kallas för Spier Secret Courtyard och man har öppet tor-lör ända fram till påsk.

Låter som ett trevligt ställe att ta sig ett glas vin på mitt inne i stan...


tisdag 25 februari 2014

Stulen bild

Idag fick jag ett mail från ett företag som hade fått in en av mina bilder härifrån bloggen som ett bidrag till en fototävling som de arrangerat till en av sina kunder.

Det är alltså någon som har stulit min bild och sedan påstår sig vara den som tagit fotot...

Jag sätter sällan copyright på mina bilder här på bloggen då jag ofta tycker det stör och många av bilderna är ju bara vanliga vardagsbilder och verkligen inte av någon högre klass MEN det är inte ok att sno en bild rakt av och sedan ha mage att anmäla sig och bilden i en fototävling!

 Som tur var blev personen ifråga påkommen och jag är tacksam att den som upptäckte stölden tog kontakt med mig.

Man får jättegärna låna bilder härifrån men då ska man också visa det genom att antingen nämna det i texten el helt enkelt länka hit till bloggen...

Så om alla mina bilder har © i framtiden så vet ni varför...inte för att det kommer stoppa bildtjuvar men mer för att poängtera...

lördag 22 februari 2014

Att flytta till Sydafrika

Ok, här kommer ett lååångt inlägg om något som jag under åren fått många, många mail om...

Jag får ofta mail från personer som planerar att eventuellt flytta ner till Sydafrika där de undrar hur det fungerar med visum och uppehållstillstånd.

Tyvärr har jag ingen möjlighet att svara på sådana frågor eftersom jag:

1. Helt enkelt inte har tid. Jag jobbar mer än heltid själv och har svårt att hinna med jobbrelaterade frågor som det är.

2. Det finns så många olika visum och regler som jag personligen inte är insatt i + att reglerna ändras hela tiden så det bästa är att kontakta en agent el ett företag som specialiserar sig på just sådana frågor.

3. Det finns gott om bra information på internet, samt sydafrikanska ambassaden i Sverige och ofta känner jag att folk inte "orkar" göra sin research själv, utan hoppas på att vi som redan gått igenom processen ska hjälpa till.

Gabriella som också är bosatt här nere med sin familj tog upp exakt samma sak för några veckor sedan och jag håller med henne till 100%.
Vi har alla olika bakgrund, förutsättningar, arbetserfarenhet m.m som gör att vi kvalificerar oss för olika visum av helt olika anledningar...så läs igenom informationen som finns och se om något av det passar in på just dig och din situation och gå isåfall vidare genom att kontakta ambassaden i Stockholm.

Det krävs att man läst på ordentligt och det är INTE så enkelt att man bara bokar en flygbiljett ned och sedan bosätter sig.

När man reser till Sydafrika, får man automatiskt ett 90-dagars turist-visum när man går igenom passkontrollen, som man kan förlänga med ytterligare 90-dagar hos Home Affairs på plats. Men efter dessa 6 mån måste man lämna landet och turistvisumet ger dig inte rätt att jobba, utan funkar bra för den som vill "semestra" lite längre.

Ska man ha arbetsvisum, måste företaget som ska anställa dig, kunna bevisa att det inte finns någon sydafrikan som kan göra samma jobb som du ansöker för, så oftast är dessa jobb länkade till ett jobb som kräver t. ex att man kan prata svenska. Ansöker man om ett sådant arbetsvisum så är man också "bunden" till det företag som anställt dig, och kan inte ta ett nytt jobb utan att söka nytt arbetsvisum.

 Finns också vissa jobb som det saknas arbetskraft för i Sydafrika och dessa sk Scarse skilled jobs fungerar lite annorlunda. Varje år släpps en lista på yrken som klassas som Scarse Skills och uppfyller man dessa krav, kan man söka ett speciellt arbetsvisum som gör att man kan åka ner till Sydafrika och söka jobb på plats. Man måste hitta ett jobb inom 90 dagar och sedan är visumet giltigt sålänge man har anställning inom detta yrke. Men man är inte bunden till ett visst företag.

Och så slutligen detta med Business visa.

Om man som utlänning investerar 2.5 miljoner rand genom att starta el köpa ett befintligt företag och anställer minst 5 sydafrikaner inom 2 år, kan man söka om ett Business visa.

Vi har dessutom en hel del "svalor" = pensionärer som spenderar svenska vintern här nere och det finns ett speciellt "Retired persons" visum man kan ansöka om och då får man visa upp att man har tillräcklig inkomst att leva på.

Ja, detta är bara några av de olika visum som finns och sedan finns även student-visum och volontär visum m.m men jag är som sagt inte insatt i allting.

Har man sedan tagit beslutet om att flytta ned så är ett tips att bli med i Facebook-gruppen Swedish Society in South Africa. Det är en jätteaktiv grupp och folk svarar gärna på frågor, berättar om sina egna erfarenheter hos Home Affairs osv så där brukar man få svar rätt snabbt. Men samma sak där...Gör först en sökning i forumet för att se om det skrivits något om det ämnet du själv tänkt fråga om då det lätt blir massa repetition och folk snabbt tröttnar på att svara på samma slags frågor om och om igen...

  
Här är några användbara länkar:

Home Affairs- Här kan man läsa om vilka olika visum som finns, vad det kostar, vad som behövs i ansökan m.m.

Sydafrikanska ambassaden i Stockholm- Min erfarenhet med dem är att man måste ringa el helst gå dit personligen för att få rätt svar på sina frågor.

Swedish Society in South Africa- Bra facebook grupp om man vill komma i kontakt med andra svenskar i Sydafrka, ställa frågor osv.

Här är namnet på några av de företag som specialiserar sig på just visumansökningar för utlänningar m.m

Sa Migration- Detta företaget har vi använt en gång..Ganska rörigt och svårt att få information men när väl processen sattes igång så fick vi våra visum beviljade väldigt snabbt. Kostade ca R15 000 för 2 personers arbetsvisum.

Intergate- Immigration-

Global Migration Services


Man måste inte använda en agent utan man kan sköta sin ansökan själv (speciellt om man ska söka från Sverige) och vi har gjort både och...Men är det första gången man ansöker så skulle jag rekommendera en agent bara för att man då vet att man fått med alla papper och intyg m.m som krävs för ansökan.


Hoppas detta är till någon nytta för er som funderar på en flytt ner hit och som sagt...

Research is the key!





fredag 21 februari 2014

Hemresan närmar sig

...eller hem och hem...svårt att uttrycka vad Sverige är för oss men det är ju på ett sätt hemma, precis som Kapstaden. Man åker hem åt båda hållen och det tycker jag känns lyxigt. Att känna sig trygg på två olika platser för det är nog mycket det som hemma handlar om.

Om exakt 3 veckor kommer vi vara på flygplatsen och påbörja resan till Sverige..och det känns helt ok!



Har varit en otroligt intensiv säsong och vi börjar båda två känna oss hyfsat slitna och ser fram mot lite ledighet innan bebisen kommer.

 Är som vanligt massor som måste fixas innan den 14:e när planet lyfter men det känns som att vi gjort detta några ggr nu.

Förrådet är bokat, pack och flytt schemat är klart, diverse abonnemang uppsagda och nu återstår en liten men ganska trevlig detalj...

Att ordna boende sista veckan innan vi reser.

Den här gången har vi bestämt oss för att ha en veckas semester innan vi åker och istället för att bo på något av de ställena som vi själva brukar använda till våra kunder, tänkte vi denna gång boka in oss anonymt på något ställe där ingen känner oss som Sydafrikaexperten. Behöver helt enkelt ladda batterierna och bara vara... för att sedan orka ta nya tag på kontoret i Sverige igen i mitten av mars.

Så nu tänkte jag vara den som frågar efter tips för en gångs skull...

 Allt inom 1-2 timmars bilresa från Kapstaden är av intresse.

Någon som vet någon gömd liten pärla man vill rekommendera?

Familjeresa till Sydafrika

Just nu har vi en låååång lista på förfrågningar från familjer som vill resa till Sydafrika antingen under kommande höstlovet- el under jul och nyårs-ledigheten.

Besök Monkeyland utanför Plettenberg Bay


Personligen skulle jag rekommendera okt-nov eftersom det är betydligt lugnare här nere och jag själv tycker det blir lätt kaos här nere runt jul och nyår....svårt att hitta bra boende, långa köer, service på restauranger sisådär osv..men för många är det enda tiden på året man kan åka och då är mitt enda tips:

Planera i tid!



Nu har jag satt ihop ett paket som jag hoppas ska kunna ge barnfamiljer lite tips och inspiration för hur en resa med yngre barn kan se ut i Sydafrika. Paketet kallar jag kort och gott Familjeresan och mer info om denna rundresa hittar ni HÄR.  

Resan är baserad på 2 vuxna med 2 barn under 12 år men naturligtvis kan man anpassa den till familjer med äldre barn, el om man är ett par som vill resa samma rutt...

Kariega: Perfekt för barnfamiljer


Man börjar resan i Kapstaden, fortsätter längs Garden Route och avslutar med häftig safari på Kariega Game Reserve.

VÄLKOMNA! 

torsdag 20 februari 2014

Tallriks-leverans

Ni kommer kanske ihåg 5 Steps som vi varit med och sponsrat och tallriks-projektet som jag skrivit om tidigare?
Nu har tallrikarna blivit levererade och på måndag kommer kidsen få ordentliga tallrikar att äta sin lunch på.

Toppen!

http://sweden5steps.wordpress.com/

Mer om leveransen kan ni läsa om på deras blogg HÄR. 

Kan verka som en struntsak men grejen är att det finns tusen liknande småprojekt som skulle behövas men det krävs ju att någon faktiskt tar tag i det...Så stort tack till tjejerna på 5 Steps för initiativet!

De har på bara några få veckor lyckats utföra 3 olika projekt i rasande takt och det är så kul att se hur pengarna kommer till användning.

Är ett par projekt kvar och jag kan meddela att vi redan nu bestämt att Sydafrikaexperten kommer att sponsra ett av dem...vad det blir får ni läsa om så småningom men det är precis som de andra projekten något som kommer göra stor nytta.

Mer info kommer snart och stort tack igen till alla våra kunder som automatiskt är med och bidrar genom att de bokat sin resa genom oss!

tisdag 18 februari 2014

Vatten läcka!

Senaste veckan har varit riktigt varm och i helgen var det långt över 30 grader varmt...i skuggan!

Man förstår varför allting tar lite längre tid och jag känner själv hur min hjärna blir seg efter ca 13.00 och hur produktiviteten sjunker i takt med att temperaturen stiger.

Skulle vilja göra som den här hunden:


Mitt i värsta värmen så har vi fått en vattenläcka i huset vi hyr och varit tvungna att ha vattnet helt avstängt så mycket det bara går. Igår kom besiktningsmannen hit för att göra någon slags utvärdering och nu är det några killar här som ska göra något läck-test.

I sådana lägen är man glad att vi bara hyr huset och att det inte är vårat problem men jag saknar tillgången till en kall dusch när jag vill och hoppas de får ordning på läckan snart så att vi slipper allt spring som ändå blir...

måndag 17 februari 2014

Vad tomt det blev...

Nu sitter svärföräldrarna på flyget hem och det packades och vägdes om flera ggr innan väskorna stängdes.
 Inte helt otippat hade det införskaffats en hel del vin och sedan hade vi ju en hel HÖG med broschyrer och kartor som också skulle få plats.

Blev på en gång väldigt tomt i huset och det är alltid blandade känslor när folk åker hem, men den här gången vet vi ju att vi ses om ganska exakt en månad så det är ju helt ok.

Har varit jättekul att ha L & S här och även om vi har jobbat en hel del så tycker vi att de hann med mycket.

En av höjdpunkterna var nog den trevliga lunchen på Fraai Uitzicht som vi åt i förra veckan.

Favorit i repris: Vanilj-räkpasta



Jag älskar verkligen det stället! Är inget särskilt egentligen men Karl-Uve och Sandra är så himla trevliga, miljön vacker, maten toppen så sammantaget är det alltid en fröjd att vara där.

Och rummen är det heller inga fel på.

Fraai Uitzicht, Robertson

På väg dit stannade vi till på en liten "Farm stall" där man kunde köpa en hel låda med druvor för ca 17kr. Helt ok pris!







Igår avslutades svärföräldrarnas besök med picknick och Freshlyground konsert i Kirstenbosch.

Själv fick jag avstå eftersom min foglossning bara blir värre och värre och jag inte längre kan gå några längre sträckor överhuvudtaget. Riktigt trist och gör fruktansvärt ont (speciellt på nätterna) men det är bara att bita ihop.

 Försöker göra en del övningar men annars finns det inte mycket hjälp att få här nere.

 I Sverige verkar det finnas bälten och hjälp att få hos naprapater el sjukgymnaster men det hade de inte hört talas om här nere?...Ska se om jag kan hitta någon som är specialiserad på området för annars är jag orolig för att det får bli rullstol när det är dags att flyga hem till Sverige!

Är förresten ca 100 dagar kvar till beräknat födelsedatum och det känns verkligen som när man var liten och väntade på tomten...

Vill ju träffa honom/henne nu!

Känns som en hel evighet men vet att tiden kommer rusa iväg. 

lördag 15 februari 2014

Jaspers nya verktyg

Igår åkte Fredric och hans föräldrar ner till Simon´s Town för att donera en hel hög med arbetskläder och nya verktyg till Jasper, ni vet killen som gör våra söta elefant-nyckelringar.

 Är flera företag som Fredrics pappa varit i kontakt med som bidragit med bl a ett helt set med nya tänger och verktyg, tillhörande ryggsäck, arbetsbyxor och skjortor m.m.
Jasper blev sååååå glad över de fina sakerna och log stort!



 På kvällen ringde även hans fru Marianne för att tacka för allt.

Deras son har legat på sjukhus sedan i november så det kändes extra kul att se Jasper så glad.

Som många av er vet så går 100kr från varje bokning vi får, till olika små-projekt som vi valt ut och Jasper och hans familj är några av de vi försöker hjälpa med pengar till hyra, mat m.m.

En familj som är värda all hjälp de kan få.

" No one can do everything, but everyone can do something".


fredag 14 februari 2014

Romantiska hotell i Sydafrika

Så här på Alla hjärtans dag tänkte jag passa på och tipsa om några lyxiga och romantiska hotell här i Sydafrika.

Först ut är Kapstaden:

Atlantic Suites Camps Bay- Exklusivt Guesthouse i trendiga Camps Bay.

Endast 4 rum och fantastisk service. Pris från R2150 per person och natt inkl frukost.

Atlantic Suites Camps Bay

På Västkusten ligger lilla byn Paternoster som är perfekt för de som vill rå om varandra och bara vara...

Paternoster Dunes - Mysigt Guesthouse med närhet till havet. Pris från ca R1000 per person och natt.

Paternoster Dunes
Åker man österut, till vindistrikten så är det absolut inget fel på de lyxiga rummen på Delaire Graff:

Delaire Graff Lodge:  Superlyxig vingård med en helt magisk utsikt! Pris: R4900 per person och natt inkl frukost.

Delaire Graff Lodge
Vill man bo vid kusten och verkligen vara ifred så finns det perfekta gömstället utanför Hermanus:

Kennedy´s Beach Villa- Denna villa tar max 2 par åt gången.  Ligger precis vid havet. Pris från ca R1000 per person och natt.

Havsnära utanför Hermanus
Längs Garden Route finns exempelvis detta romantiska ställe:

Tsala Tree Top Lodge- En bit utanför Plettenberg Bay ligger detta lyxiga hotell mitt i urskogen. Här har de även en riktigt bra restaurang: Zinzi´s. Pris från: R3600 per person och natt inkl frukost.

Tsala Tree Top Lodge, Plettenberg Bay


Och är man en hängiven dykare så är kanske detta av intresse:

Thonga Beach Hotel- Ligger några timmar norr om Durban, mitt ute i ingenstans. Här ingår alla måltider, snorkling och flera andra vattenaktiviteter. Pris: Från R2995 per person och natt.

Thonga Beach Hotel



Och självklart måste man inkludera ett par safari lodger:

Lion Sands River Lodge- Safari i Krugerparken med fantastiska rum och service. Pris: R7300 per person och natt inkl alla måltider, dryck och 2 safaris per dag.

Lion Sands River Lodge
Madikwe Safari Lodge- Madikwe Game Reserve är i mångas ögon en av de allra bästa safarireservaten i Sydafrika och speciellt populärt bland bröllopspar är Madikwe Safari Lodge. Pris ca R5990 per person och natt inkl måltider, dryck och safari.

Madikwe Safari Lodge
Och sist men inte minst, ett safari alternativ utanför Port Elizabeth:

Kwandwe Game Reserve-  En av de bästa reservaten i området. Pris från R5450 per person och natt inkl måltider, dryck och 2 safaris per dag.

Great Fish River Lodge, Kwandwe

Våra stammisar

Sent igår kväll åkte F till flygplatsen för att möta upp våra "stammisar", familjen P.

Familjen P under sin andra resa 2012


Detta är fjärde gången (!) de reser med oss under de 5 säsonger som Sydafrikaexperten varit igång och det är alltid extra kul med återkommande kunder :)

Och det märks att de känner oss rätt väl vid det här laget för imorse när jag vaknade så möttes jag av en underbar syn: Påfyllt pepparkaks-förråd, färska rågkakor och en påse ostbågar!

LYCKA!

Imorgon ska vi käka middag med hela familjen och ska bli kul att få höra vad som hänt sen sist...

5 Steps- Tallrikar köpta

Ni vet det där lilla välgörenhets-projektet 5 Steps som jag skrivit om tidigare och som vi varit med och sponsrat till.

 Nu har tjejerna köpt tallrikarna som behövdes till en av skolorna i kåkstaden Alexandra och Step 3 är också igång. Kul att det gått så snabbt!!!

http://sweden5steps.wordpress.com/

Vill ni vara med och bidra så tycker jag ni ska kika på deras hemsida och läsa om hur man enkelt kan hjälpa till. Även små insatser gör stor skillnad!

torsdag 13 februari 2014

Wedding venue - Check!

15 Jan 2015 kommer bli en alldeles fantastisk dag. Det är jag övertygad om.

 Då ska vi nämligen gifta oss!

Men för att det ska bli en bra dag så är det ju en hel del grejer som ska fixas och just nu känner både jag och F oss lite överväldigade av den långa "to do" listan.

Vart f-n börjar man?

Hur stort bröllop vill man ha? Vilka tror vi har möjlighet att komma till ett bröllop i Sydafrika, vad har vi för budget för hela kalaset, vart ska vi vara?....osv, osv.

Efter att ha googlat runt, mailat till massa ställen och sakteliga kommit fram till ungefär hur vi vill att vår dag ska se ut, tog vi igår med oss Fredrics föräldrar och körde ca 2 timmar, mitt ut i vindistrikten, för att titta på ett ställe.

In the middle of nowhere.

Och vi gillade det!

Nu känns allting genast lite mer hanterbart. När man vet vad man har för förutsättningar att jobba med.


Den 15 Jan kommer ni alltså hitta oss och våra nära och kära på det HÄR stället.




Som vi längtar!!!

tisdag 11 februari 2014

Helgen som gick

Såååå...
Förutom att jag hann läsa min första bok på över ett år, sov sisådär 9-10 timmar per natt och njöt av lugnet i allmänhet på Tempel Wines, så blev det självklart också ett par restaurangbesök m.m under de lediga dagarna.

Medan jag satt och petade mig i naveln och stirrade ut i det tomma intet, så åkte Fredric och hans föräldrar till diverse vingårdar m.m. De besökte bl a Babylonstorens vackra trädgård (inträde kostar R10 per person) och från deras Farm shop köpte de med sig hembakat bröd, massa goda ostar och charkisar som vi mumsade på.



Babylonstoren har också en av de mest populära restaurangerna i hela Sydafrika: Babel och på gården finns även ett lyxigt Boutique hotel och Spa. Pris från ca R2500 per person.


Farm Hotel: Babylonstoren
En av kvällarna provade vi Noop restaurant inne i Paarl som visade sig vara riktigt bra! Väl värt ett besök. Lasse åt bl a en underbar dessert bestående av pocherat päron med massa gott till.




Hann också med en lunch på Red Table som är restaurangen på Nederburg vingård. Som jag förövrigt tycker är helt ok även för vinprovning el deras cellar tour.


Manor House: Nederbur

Bloggen är i final

Tack alla ni som nominerat den här bloggen som bästa "bo och leva utomlands-blogg". Tydligen var det tillräckligt många som röstat för igår fick jag ett mail från en kund som sett att den kommit vidare till finalen.
Har kollat igenom listan på de 10-finalisterna och det är verkligen fina bloggar med där så känner inte riktigt att jag platsar eftersom jag själv inte tycker jag har tillräckligt med tid att blogga just nu men jättekul att ni läsare verkar gilla den!

Första priset är att få utge sin blogg som bok...viket i mitt fall skulle bli en hel BIBEL med tanke på att bloggen är 7 år gammal...och inte till intresse för så många fler än mig själv och min familj skulle jag tro...men har man hamnat i final så har man, så visst vore det kul om man fick några fler röster än de usual suspects = familjen...

Hatar att "fiska" röster och förstår om folk tröttnat men vill man rösta på den här bloggen så klickar man helt enkelt på bilden nedan, klickar i Minna i Sydafrika (bloggen längs ned i listan) och fyller i sin e-post adress.

För att undvika fusk med falska e-postadresser el liknande, så får man efter att man lagt sin röst ett bekräftelsemail och detta måste man öppna upp och klicka på länken i mailet för att ens röst ska bli registrerad. Ser man inte mailet på en gång, har det förmodligen hamnat i skräpposten så kolla där.

 Det går bara att rösta en gång per kategori. Den här nya finalomröstningen pågår fram till 23 feb.




Travel Blog Awards 2013! Efterlyser du billiga flyg New York till semestern?

söndag 9 februari 2014

Fira Alla hjärtans dag på Amazink

Om ni kommer befinna er i Stellenbosch-området el Kapstaden under Alla hjärtans dag nästa fredag, är ett tips att köpa biljetter till AMAZINK.  En underbar dinner-show i kåkstadsmiljö strax utanför Stellenbosch.

Den 14 feb kommer man nämligen ha en annorlunda kväll där det ingår såväl tågtransport från Kapstaden, som en 3 rätters middag. Pris: R450 per person.

Befinner man sig redan i Stellenbosch kan man köpa biljetter utan tåg-transporten för R320 per person via webtickets. 

Blir säkerligen ett jäkla drag och jag uppmuntrar verkligen alla som kan, att hänga på!

torsdag 6 februari 2014

Ledighet!

Igår var det dags för den väldigt efterlängtade ledigheten att börja.

 Har blivit extremt mycket jobb senaste månaderna men nu har vi 3 helt lediga dagar! Så skööönt!

Och inte nog med det, igår fyllde nämligen världens bästa Fredric år.



Dagen började med champagne-frukost på Bistro sixteen82 och deras mumsiga Eggs Benedict.

svärföräldrarna


Sedan körde vi vidare till Franschhoek och Kitchen at Masion där vi åt en supergod lunch. Riktigt mysigt ställe med jättebra mat så det kan jag varmt rekommendera!



Eftersom det var Fredrics dag så fick han välja aktivitet för eftermiddagen så det blev även ett stopp på bil-museumet som ligger strax utanför Franschhoek.



Och sedan checkade vi in på Tempel Wines där vi ska koppla av och bara vara och goa Marie överraskade Fredric med svenskt kaffe och födelsedagstårta!



Tror födelsedagsbarnet var väldigt nöjd med sin dag...

tisdag 4 februari 2014

Nu har de landat!

Lilla julafton som vanligt när man får besök från Sverige.

Pepparkakor, godis, böcker, svenskt bröd..ja ni vet ju hur vår önskelista brukar se ut vid det här laget.

Svärföräldrarna var trötta men otroligt glada över att vara tillbaka och eftermiddagen och kvällen spenderades hemma med hämtpizza (var ju så gott med avokado på sist de var här) och självklart också lite te och macka på kvällen (Rågkakor har snabbt gått om min glass m banan och nutella craving som jag haft senaste veckorna).

Imorgon blir det en tripp norrut och 3 avkopplande dagar i vindistrikten.

Här ska laddas batterier...och planeras bröllop! Vet inte hur den kombinationen kommer gå men ja, ja...

söndag 2 februari 2014

I jakt på kartor

Varje år vid den här tiden så är det dags att börja blicka fram mot nästa säsong och börja förberedelserna.

 Dels uppdaterar jag priser på de paket som vi erbjuder, och dels är det dags för den årliga kart-jakten.

Alla våra kunder får ju kartor och broschyrer av oss innan sin resa och dessa skickas från "svenska kontoret"- (läs min kära mor som pysslar, skriver ut och klipper vouchers m.m) så när vi får besök från Sverige, så är kravet att man tar med sig en bunt med kartor el vad det nu kan vara tillbaka till "svenska förrådet".



Är i vissa fall helt hopplöst att få tag på rätt person som kan skicka broschyrer till oss här nere så många ggr plockar vi på oss lite här och där. Men nu har jag lyckats beställt hem hundratals nya krugerkartor, nya Sydafrika och Western Cape Kartor, Stellenbosch kartor och Kapstaden kartor.

Fredrics föräldrar landar ju om bara några dagar och hoppas nu inte att de tänkt köpa hem massa souvenirer för nu har vi.*harkel*...en del kartor och småelefanter som behöver skjuts till Sverige.

Dessutom brukar vi alltid betala för en extra resväska när vi flyger, enbart för detta ändamål.

Så om ni skymtar mig el Fredric vid broschyr-stället på flygplatsen el i livliga diskussioner på turistbyrån så vet ni vad vi håller på med...

Livet som småföretagare...

lördag 1 februari 2014

Mulderbosch

Igår hade vi stämt lunch med Peter och Kattis som driver The Beautiful South Guesthouse i Stellenbosch, som vi också jobbade på under några år.

Var evigheter sedan vi sågs sist och inte alltid lätt att hitta en dag som passar alla nu mitt i högsäsongen men nu så!

Vi träffades på Mulderbosch som ligger några km utanför Stellenbosch och som för oss svenskar nog är allra mest känt för sitt Rosé som man ser titt som tätt under svenska sommaren.


Här kan man förutom att prova vin, smaka på några av deras lövtunna pizzor, el beställa in en charkis/ostbricka. 



Fredric provade även deras Grappa som han tyckte var riktigt god och när man köpte en låda vin, fick man även med en flaska av deras egna olivolja. Trevligt!

Riktigt prisvärt ställe där en pizza och en flaska Rosé sammanlagt kostar runt 70 svenska kronor.

Var riktigt varmt igår så vi satt faktiskt inne men de har trevliga soffgrupper ute med fin utsikt om man kommer dit en lite svalare dag. När vi körde till Stellenbosch möttes vi av 38-graders värme och även hos oss där det alltid är lite svalare eftersom vi bor ganska nära havet, hade vi fortfarande 27-28 grader när vi gick och lade oss vid 23.00. Puh!

Mina fötter svullnade upp till två jätteklot igår och just nu känns det ganska skönt att vi ska flyga tillbaka till Sverige i mars eftersom jag säkerligen kommer få mer besvär med värmen ju längre graviditeten går.