onsdag 31 juli 2013

Besök hos svenska vinbonden Alf

Som jag skrev för några dagar sedan så kommer vi under kommande säsong erbjuda en guidad vintur från Kapstaden varje tisdag.



Vårat första stopp på denna tur blir strax utanför Paarl, hos svenska vinbonden Alf Ljungqvist som på sin vingård Tempel Wines specialiserar sig på den Sydafrikanska druvan: Pinotage.


Här kommer vi få en första introduktion till vin-tillverkning och Alf kommer visa oss runt på sin gård och svara på frågor m.m.

Självklart kommer vi även få prova hans viner, som jag själv tycker är riktigt, riktigt bra!



Ett personligt och lite annorlunda stopp och en fantastiskt bra start på en vindag...

Mer info om denna guidade vintur kan ni läsa om på den HÄR sidan.

Pris för heldag guidad tur:
  R950 per person inkl transport, guidning, vinprovningar och en 4-rätters lunch inkl vin och vatten.

På Tempel Wines har man även ett litet B&B som drivs av Alfs fru Marie och här kan jag varmt rekommendera att man spenderar några avkopplande dagar.

Finns gott om trevliga vingårdar att besöka i området och på kvällarna kan man grilla sin egen mat på den gemensamma grillen. En verklig liten pärla!

Vårt favoritrum: Olive Grove. Pris: R500 per person och natt.



Pris: Från R400 per person och natt och uppåt beroende på rum. Frukost ingår.

För mer info om vingården el B&B så kan ni kika in på deras hemsida: www.tempelwines.com el gå in och "gilla" deras Facebooksida.

tisdag 30 juli 2013

Four Seasons öppnar i Johannesburg

Appropå lyxiga hotell i Johannesburg så har det precis framkommit att hotellkedjan: Four Seasons kommer öppna hotel i Johannesburg.

De har tagit över populära Westcliff och kommer efter renoveringar, öppna igen i början av 2014.

 Kul!


Westcliff var ett härligt ställe med fint spa som många av våra bröllopspar har bott på innan hemresan tillbaka till Sverige.

Tillbaka i Sydafrika

Nu är jag tillbaka i Sydafrika igen.

Landade i Johannesburg sent igårkväll och har spenderat natten på Michelangelo Hotel i Sandton. För er som vill spendera några dagar i Johannesburg (finns mycket att se och göra) kan jag varmt rekommendera denna stadsdel och Michelangelo ligger centralt och bra. Pris ca R1800 per person och natt...

Det finns gott om lyxiga hotel att välja mellan i Sandton.

I detta område finns ett myller av shopping, restauranger m.m och det är enkelt att ta Gautrain (snabbtåg) hit från flygplatsen.



Ska ner och käka frukost och sedan tillbaka till flygplatsen och flyget hem till Kapstaden.

Ska bli alldeles underbart med några dagar ledigt!

måndag 29 juli 2013

Guidade vinturer varje tisdag

En nyhet för nästa säsong är att vi kommer erbjuda guidade vinturer från Kapstaden varje tisdag med start 1 nov.

Jag har saknat guidandet väldigt mycket och vi har många kunder som ska spendera längre tid i Kapstaden och nödvändigtvis inte göra en längre rundresa och då är dagsutflykter som denna perfekt.

Vi kommer besöka ett flertal vingårdar där vi gör vinprovningar och får lära oss mer om hur vintillverkning går till.

Dagen avslutas med en härlig 4-rätters lunch inkl matchande viner på en supermysig vingård som heter Clos Malverne, några km utanför Stellenbosch.

Den vackra utsikten på Clos Malverne

Pris: R950 per person inkl vinprovningar, guidning och 4-rätters lunch inkl vin och vatten.

Detta motsvarar ca 665kr per person.

Man bli upphämtad från sitt boende i Kapstaden.

Mer utförlig information om dessa turer kommer om några veckor men vet ni med er att ni är intresserade och kommer befinna er i Kapstaden en tisdag, hör av er till oss.

Denna tur är en riktigt fin present om ni vet något bröllopspar som ska åka till Sydafrika på sin bröllopsresa el om det är någon som fyller år.

Vi kör inga busslaster med folk utan detta kommer vara mindre grupper och all guidning görs av mig  på svenska. Jag har nu varit auktoriserad lokalguide i 6 år och har själv ett stort vinintresse,

VÄLKOMNA!

söndag 28 juli 2013

Snart hemma igen!

Sista safarin avklarad idag och vilken fantastisk dag det blev!

Såg tusentals gnuer och zebror och hade turen att få syn på flera olika geparder... Den här gruppen har verkligen hunnit se allt!



Denna gepard låg och mumsade på ett nyfångat byte

Såg ett flertal döda djurkroppar här och var (lejonen dödar men orkar inte äta allt) och om några veckor kommer det med all säkerhet stinka något fruktansvärt vid floden...

Är supernöjd med den här resan men väldigt redo att åka hem och ladda batterierna ett par dagar...30 dagar med samma grupp är låååång tid.

Om en vecka börjar allt om igen och då har jag en store grupp med 24 pers.

Men som sagt, innan dess ska jag hem till Kapstaden och skrota några dagar...

Funderar på att kanske åka ner till Hermanus en av dagarna nu när valssäsongen har börjat.

Beror lite på vädret och hur det går med allt annat jobb.

Nästa blogguppdatering blir nog från Sydafrika.

lördag 27 juli 2013

Masai Mara

Nu har vi kommit till vårt sista stopp här i Kenya: Masai Mara.

 Känt för sitt stora antal lejon och för att ha den stora " Migration" varje år där miljoner gnuer och zebror tar sig från Tanzania och Serengeti i söder, upp till Kenya och Mara i norr.

Migrationen brukar pågå mellan aug-sep men i år har den startat tidigt och redan nu kan man se hundratals gnuer utspridda i de norra delarna av Masai Mara. Imorgon ska vi ta oss ner till gränsen  för att se om vi har tur och kan få bevittna när de stora flockarna ska korsa floden...Blir isåfall min första gång.
Har sett migrationen 2 ggr tidigare men alltid missat själva "crossing".

Så här ser mitt sk "tält" ut på lägret vi bor i...Blev uppgraderad och detta jättetält har plats för stort skrivbord, soffa, rejält badrum  m.m.


Igår eftermiddag fick vi syn på två lejonkullar med små ungar men tyvärr var de på "fel sida" jeepen och eftersom jag sitter fram med guiden så har jag inte alltid bästa sikten men vi spenderade gott och väl 10-15 min och tittade på när de lekte... Så sööööta!

Hona som diar två små



Och imorse fick vi en fantastisk stund med en lejonhane som efter sin middag stannade till för att dricka och sedan lade sig så att vi hade gott om tid att fota...






torsdag 25 juli 2013

Att resa till Sydafrika över jul och nyår

Just nu är det många som hör av sig till oss och vill boka sin jul och nyårs-resa till Sydafrika men vi har sedan några veckor tillbaka tagit beslutet att tacka nej till några nya bokningar över denna period.

De flesta Guesthouses och B&B´s i Kapstaden och längs Garden Route är fullbokade sedan länge och bland de hotell som har rum kvar, är det bara ett fåtal som vi tycker är riktigt bra.

Eftersom vi är ett litet företag med stor fokus på att ge personlig service, vill vi inte ta på oss mer jobb än vad vi klarar av, utan kommer nu istället fokusera på bokningar för resten av säsongen.

Vi har inga ambitioner för att bli Sveriges största researrangör för Sydafrika, och tycker det är superviktigt att de boenden vi förmedlar, är ställen som vi själva känner till och har besökt och därför känner vi att vi nått vår maximala kapacitet för kommande jul och nyår. Vi känner oss helt enkelt inte bekväma med att förmedla el boka ställen som vi själva kanske inte tycker riktigt håller måttet, el som vi själva aldrig besökt.

 Jag hoppas ni som tagit kontakt med oss förstår och för er som funderar på att resa till Sydafrika kanske nästa jul och nyår, ta kontakt med oss i god tid så att vi kan hjälpa er få en så fantastisk semester som möjligt.

www.sydafrikaexperten.se


Är självklart jättekul att det är så många som hör av sig till oss och vill ha förslag men vi tror på att växa långsamt och att inte ta sig vatten över huvudet.

Däremot kan vi givetvis fortfarande hjälpa till med bokning av dagsutflykter, Safari (finns en del safari lodger fortfarande som har lediga rum), hyrbil m.m...och vill man hyra privat guide för en dagsutflykt i Kapstaden med omgivning över jul och nyår-perioden så är jag själv fortfarande tillgänglig för detta vissa dagar.

Pris: Från R600 per person, lite beroende på vilken utflykt det handlar om och hur många ni är. Ju fler ni är, desto lägre blir priset per person såklart.

Mer om våra dagsutflykter, transfers m.m kan ni läsa om på den HÄR sidan.

VÄLKOMNA!


måndag 22 juli 2013

Samburu-fortfarande en favorit

Nu har vi korsat ekvatorn och befinner oss i Samburu, som alltid varit lite av en personlig favorit och det är precis lika bra som jag minns det.

Imorse såg vi först en leopard-hona med bebis som jag tyvärr fick väldigt dåliga bilder på (är ju trots allt mina gäster som är på safari och behöver få se så mycket som möjligt) och bara några minuter senare fick vi syn på ytterligare en leopard! Denna gång en hane, också den uppe i ett träd.

Ingen vidare bild på första leoparden

Men hanen satt lite bättre till, även för mig längst fram i jeepen...


Tröttnar aldrig på leoparder!
Kanske just för att man oftast bara hinner få en snabb skymt av dem innan de är borta, el att de är lite för långt bort.

Men förhoppningsvis lär det bli fler chanser att fota leopard under de kommande månaderna.

fredag 19 juli 2013

Hyenor

Idag har temat verkligen varit hyenor...Såg ännu fler nu på eftermiddags safarin....

Vet att folk tycker de är så fula men visst är hyena-"valpar" ändå lite söta? Låg tre stycken och vilade sig vid vägkanten...



Ibland vill man hänga med lejonen...

Amboseli National park, Kenya

Är supermysigt att vara tillbaka i Kenya och vi befinner oss just nu i Amboseli National Park som ligger några timmar öster om Nairobi. Är härifrån man ofta ser dokumentärer om Elefanter och har man riktig tur så kan man få underbara bilder med kilimanjaro i bakgrunden, och elefanter i förgrunden...just nu är det molnigt så blir nog inga såna bilder för oss men jag gillar den här parken väldigt mycket. 

Det som alltid slår mig när jag anländer i Kenya är va himla trevliga alla är. Inget fel på folk i SA men här verkligen ler alla stort och gör allt för att vi ska trivas...
Imorse såg vi inte mindre än 20-25 olika hyenor utspridda här och var..några helt ensamma och några i mindre klungor..tror aldrig jag sett så många på en och samma game drive på så många olika ställen.

Gruppen är helt ok och först trodde jag det kunde bli lite kalabalik eftersom de alla är väldigt olika men de verkar komma överens riktigt bra och det mesta flyter på automatiskt. Hinner jobba lite med mitt egna på kvällarna och sen är ju Fredric stor hjälp där hemma i Sverige...Han får dra ett ganska stort lass just nu.

Bilder kommer lite senare ikväll!


tisdag 16 juli 2013

Vidare mot Kenya

Efter 3 härliga dagar vid Viktoria fallen är det återigen dags att packa väskorna och hoppa på planet tillbaka till Johannesburg.

 Ikväll har jag avskedsmiddag för de gäster som bara bokat Sydafrika- Vic Falls-resan och imorgon åker jag och min pyttegrupp med bara 6 personer, vidare till Kenya för ett 2-veckors safari-äventyr.

Ser verkligen fram mot att få åka tillbaka till Kenya..De glada och trevliga människorna, de vackra vyerna, afrikanska savannen, alla djuren m.m. Är inget land jag skulle bosätta mig i (mitt hjärta finns i Kapstaden) men jag älskar varje minut jag är där.

Brukar vara lite si och så med internet i Kenya så vi får väl se när jag får möjlighet att blogga igen.





Lite fler bilder

I brist på tid kommer här lite fler bilder från senaste veckan.... Blandad kompott.







Inte mycket som slår en solnedgång i Afrika!

söndag 14 juli 2013

Chobe National Park

Idag har vi gjort en dagsutflykt till Botswana och Chobe National Park. Älskar Chobe även om safarin i sig känns mer som en konvoj och väldigt komersiell...Vi började dagen med en båttur på Chobe floden följt av lunch och avslutade dagen med en "Game Drive".

Här kommer några bilder:












lördag 13 juli 2013

Viktoria fallen i juli

Precis kommit tillbaka till hotellet: Royal Livingstone, efter en härlig promenad ner till Viktoria fallen. Är fortfarande ganska mycket vatten i floden så det gör att det blir en hel del "spray" och svårt att se fallen ordentligt men om några veckor kommer det vara perfekt.



Absolut bästa sättet att se Vic Falls är att åka på en helikopter-tur. Kostar ca $155.00 per person och hela turen tar ca 12 min. Rekommenderas Varmt!!!


Mot Viktoria fallen

Blir lite tyst på bloggen när jag är ute på resande fot. Blir långa dagar när jag guidar. 

Upp kl 04.00- några timmars jobb med Sydafrikaexperten, frukost, räkna bagage och se till att alla är redo och sedan ut på vägarna igen. Resa & diverse aktiviteter, incheck på nytt hotell, middag och stupar i säng runt 22.30.

Nu har vi tagit oss via Durban, Swaziland & kruger till Johannesburg och väntar nu på flyget till Livingstone och Viktoria fallen där vi kommer spendera 3 dagar... Lovar lägga upp lite bilder från de senaste dagarna senare ikväll...

lördag 6 juli 2013

Dagar man älskar sitt jobb

Idag har varit en sådan dag.

Haft underbart väder med strålande sol och ca 22-23 grader varmt. Helt ok för att vara mitt i vintern. Gruppen är supertrevlig och jag jobbar ihop med härliga människor!

En sak som jag verkligen gillar med vintern är alla vackra Aloe-växter som blommar. Längs R62 såg man tusentals röda blommor och idag besökte vi Tsitsikamma National Park där det också blommade för fullt...





fredag 5 juli 2013

Knysna Oyster Festival

Nu är vi i Knysna och Simola Hotel och än så länge har resan gått helt enligt planerna.

Har lyckats pricka in årliga festivalen: Knysna Oyster Festival och det är kul att se så mycket folk i Knysna mitt i vintern. Detta är ett 10-dagars event med massa olika utomhus-aktiviteter som Mountain Bike tävlingar, Marathon, långdistans löpning och massa annat.

I år har företaget som jag guidar åt, bytt hotell i Knysna så istället för att bo precis nere vid Waterfront, bor vi nu ca 5 km utanför stan på ett stort Golf Resort. Hotellet i sig är mycket bättre, med fräscha rum och vackra omgivningar, men självklart saknar man närheten till restauranger och affärer. De flesta kvällar har vi middag ihop med gruppen, men de kvällar som gästerna äter på egen hand, blir det oftast Room Service för min del...Börjar bli rätt less på Club Sandwich om jag ska vara helt ärlig.

Imorgon kör vi resten av Garden Route och sedan flyger vi vidare till Durban och en natts vistelse på lyxiga Fairmont Zimbali Lodge.  

Är bara knappt en vecka sedan jag flög från Sverige men det känns redan väldigt länge sedan. Man kommer snabbt in i guide-lunken och jag vill helst inte tänka alltför mycket på att det fortfarande är hela 9 veckor kvar tills jag och Fredric ses igen. Vi är vana vid att jag är ute och guidar titt som tätt men 2.5 månad är lång tid...

Tur att det finns Skype och chat m.m!



onsdag 3 juli 2013

Blåsigt Kapstaden

Nu har min första tur börjat och vi har bott 3 nätter på Radisson Blu i Kapstaden. Har varit blåsigt men soligt och fint. Den starka vinden har gjort att vi inte kommit upp på taffelberget men vi har annars kunnat göra det mesta så alla är nöjda och glada.

Igår åkte vi ner på kaphalvön och vid Chapmans peak Drive såg vi säsongens första valar. Var två stycken som hoppade och gjorde diverse konster för oss.
Älskar valsäsongen!

Har en pytteliten grupp med bara 11 personer och de är alla från Australien och "modell äldre". Äldsta gästen är 80 år gammal och yngsta 67 år...Väldigt trevliga människor.



Idag kör vi vidare längs R62 till Oudtshoorn och mysiga Country lodgen: De Opstal. Håller tummarna för att det vackra vädret följer med oss.