fredag 28 juni 2013

Sydafrika har börjat sin sorgeprocess

Som ni säkert alla redan har läst och hört så ligger Sydafrikas fd president Nelson Mandela (Madiba som han ofta kallas här) på sjukhus sedan några veckor tillbaka.



Mandela är självklart en nationalhjälte för Sydafrika och alla hoppas och ber för honom i detta nu.

Nelson Mandela är hela 94 år gammal (fyller 95 i juli) så hans sjukdom kommer inte direkt som en chock och han har under de senaste åren spenderat en hel del tid på sjukhus.

I Sydafrika räknar man nu ned hans dagar och i tidningarna har man börjat ta farväl.

Vi har fått ett flertal mail från personer som är oroliga för vad som kommer hända när Nelson Mandela går bort och min spontana respons är att det inte borde finnas någon som helst oro.

Madiba som person är dyrkad i Sydafrika. Han är fadern till det nya Sydafrika. Han var den som lärde och upplyste folk om förlåtelse och om att gå vidare.

Sydafrika har länge förberett sig på den här stunden.

Självklart kommer alla sörja.

 Madibas hälsa är på allas läppar just nu.

Men jag tror också att folk kommer få en påminnelse igen om vad Mandelas visioner och förhoppningar för Sydafrika var. Hur man idag inte alls fyller de kraven.

På något sätt hoppas jag att man vaknar upp.





Försenat bagage

Jag hade ju en förhoppning om att få mitt försenade bagage redan igår (som utlovats på flygplatsen) men inte helt förvånande så fungerade inte den planen.

KLM skickade min väska till London med hopp om att British Airways kunde ta med väskan samma dag men de vägrade av någon anledning att ta med väskan och skickade tillbaka den till Amsterdam.

Så eftersom KLM bara har 4 flyg i veckan under lågsäsong så landar förmodligen mitt bagage i detta nu (fre kväll) så att jag kan få det hemkört lör morgon.

Som guide är man expert på detta med bagage och utvecklat ett väldigt bra tålamod men det är hur som helst jäkligt irriterande att behöva åka och handla nya underkläder, tandborste m.m när man har tusen andra saker att tänka på.

På söndag ska jag vara redo att ta emot mina australiensiska gäster och sedan kommer jag vara ute på resande fot i 92 dagar!

 Ett försenat bagage är i princip det sista jag vill tänka på just nu.

Men om man ska försöka fokusera på det positiva så har vi iallafall haft helt underbart vinterväder igår och idag...

Ca 20 grader, blå himmel och strålande sol. Håller tummarna för att det håller i sig åtminstone mån-tis då vi ska upp på taffelberget, Robben Island och kaphalvön.

torsdag 27 juni 2013

Hemma i Sydafrika igen

Home, sweet home!

Sent i går kväll landade jag hemma i Kapstaden och förutom att min väska inte hann med transfern i Amsterdam så gick resan helt ok. Jag brukar i vanliga fall föredra nattflyg men med några podcasts i hörlurarna gick tiden snabbt och jag hade även gott om utrymme då det var ledigt i stolen bredvid.

Nu håller jag tummarna för att väskan kommer ikapp någon gång under dagen. Hade lämnat en väska hemma hos U som jag bor hos nu mellan turerna, men i den är det bara guidekläder och sandaler osv så jag saknar ordentliga skor...

Var helt underbart att få sova i min egna säng!

 Jag och Fredric har magasinerat hela vårt bohag för några månader framöver eftersom jag kommer vara ute och guida flera månader i sträck och F kommer vara kvar i Sverige hela sommaren...Men vår säng står som sagt i "vårat" rum hemma hos vår kompis och jag njuter till tusen av mina egna kuddar, täcke m.m.

Är även här som vårat Sydafrikanska kontor kommer vara några månader framöver så jag har ställt ordning skrivare, alla pärmar, kollat igenom all post som kommit under tiden jag varit borta m.m.

Är mycket som ska hinnas med innan första turen på söndag. Sedan blir det sammanlagt 90 dagar ute på resande fot...med ett par dagar ledigt mellan varje tur.

Ikväll ska jag och Ursula ut och käka en riktigt god köttbit. Sydafrikanska köttet är det jag saknar mest när jag är i Sverige...



onsdag 19 juni 2013

Tiden går fort...

Haft en alldeles underbar och mysig långhelg på alla sätt och vis. Åkte först till Göteborg ihop med min bror och hans familj där vi bl a hann med både Universeum och Liseberg. Var jättekul att se mina brorsöners glädje över karuseller, hissar, spårvagnar..och allt annat spännande...

Sedan åkte vi vidare till Smögen där vi fick en lite molnig söndag men en alldeles underbar måndag. Svenska sommaren när den är som allra, allra bäst!

Vaknade upp till detta vackra väder i Smögen



 Köpte med kilovis med färska räkor och bjöd hem hela familjen till räkfrossa på kvällen när vi kom hem.

Så nu har jag fått mitt sug efter svenska räkor stillad för en lång tid framöver.

Idag är det bara en vecka kvar tills jag är tillbaka hemma i Kapstaden igen. Tiden går så himla fort! Spelar liksom ingen roll om man är i Sverige en el fem veckor...det blir alltid stressigt så här på slutet.

Har börjat förbereda mig så smått för de 3 gruppresorna jag ska guida i Sydafrika och Kenya under de nästkommande 3-4 månaderna.

 Första turen börjar i Kapstaden nästa vecka och på den har jag bara 11 personer som ska resa genom Sydafrika och sedan en minigrupp på 6 personer i Kenya så det blir en skön mjukstart.

Den andra och tredje turen är båda lite mer "normala" med grupper på runt 25 personer i varje.

Ser fram mot spännande safari och att få lära känna massa nya människor. De flesta gäster på dessa turer är från Australien och det brukar bli många skratt och trevliga stunder.

fredag 14 juni 2013

Reubens öppnar i Paternoster

Den enormt populära kocken Reuben Riffel som har ett flertal restauranger i Kapstaden med omgivning, kommer senare i år öppna upp en ny restaurang i Paternoster.

www.reubens.co.za


Det är 5-stjärniga Guesthouset Abalone House som restaurangen kommer ligga i och detta är ytterligare ett tecken på att Paternoster börjar bli mer och mer mainstream.

 Denna lilla fiskeby på västkusten drygt 1.5 timmes bilfärd norr om Kapstaden har länge varit lite "off the beaten track" men under senaste året har vi haft fler och fler kunder som väljer att spendera några dagar i Paternoster för total avkoppling.

Speciellt de som varit i Sydafrika flera ggr och redan åkt Garden Route, vindistrikten m.m.

Paternoster är ett up and coming område som trots ökat antal turister fortfarande känns unikt och okommersiellt...

Abalone House är riktigt trevligt med fräck inredning och mysig atmosfär. Pris: R1300 per person och natt inkl frukost.

 Andra populära ställen i Paternoster är lyxiga Strandloper Ocean och det lite mer prisvärda: Ah Guesthouse.

Utsikten från Strandloper Oceans rum.

torsdag 13 juni 2013

Semester-stängt

Nu har jag aktiverat min "Out of office" reply och kommer ha semesterstängt på kontoret i hela 2 veckor.

I vanliga fall brukar det vara ganska dött precis innan midsommar men i år har det varit en jämn ström av förfrågningar så det kommer säkert vara många som försöker ta kontakt och kanske blir besvikna men detta är vår enda chans att få några sammanhängande dagar ledigt på hela året.



 Vi har några bokningar som vi inte är klara med än och dessa kommer vi självklart göra färdigt under semestern men jag känner att jag måste få ett litet andrum om jag inte ska gå in i den berömda väggen.

Att vara egenföretagare är slitigt med mycket jobb och långa arbetsdagar men det är lätt att jobba ihjäl sig bara för att man tycker att det är så jäkla roligt!

Har flera i min omgivning som vet precis vad jag menar och jag har sett på nära håll hur arbetsnarkomaner tillslut kraschar för att aldrig komma upp igen.

Så...Nu blir det lite paus och time out från Sydafrikaexperten och när jag är tillbaka i Sydafrika om 2 veckor så tar vi nya tag igen. Förhoppningsvis laddade med massa ny energi och entusiasm!

Händer massa nya, spännande saker och vi har ett fruktansvärt roligt år framför oss!


onsdag 12 juni 2013

Manor 38 i Port Elizabeth

Ett ställe som vi använder en hel del i Port Elizabeth är: Manor 38. 

Detta är ett litet Guesthouse, några kvarter från Casino & shopping komplexet och stränderna och passar alldeles utmärkt för den som vill spendera några dagar i Port Elizabeth.

Personligen tycker jag inte det finns så jättemycket att se och göra i just Port Elizabeth utan tycker det räcker med ett par dagar i området men är man t.ex golfare så finns det trevliga golfbanor och stränderna i Port Elizabeth är riktigt fina och vattnet lite varmare än i Kapstaden med omgivning.

 Däremot ska man vara medveten om att staden fått smeknamnet "The Windy city".

Spenderar man lite längre tid i Port Elizabeth kan man ju t. ex åka på Safari i Addo National Park över dagen, el boka in sig på "day safari" hos Pumba el Schotia. 






Manor 38 har trevliga rum och ett fint pool-område och till skillnad från de flesta Guesthousen så ingår inte frukosten i priset utan det får man betala extra för.

Pris: R465 per person utan frukost och R85 extra per person inkl Full English Breakfast.




Några saker jag saknar från Sydafrika

Måste erkänna att jag efter ca 3 veckor i Sverige börjar få lite hemlängtan.

Jag njuter av varje sekund ihop med min familj och vänner men det är en hel del saker jag saknar hemifrån.

Min egna säng har jag ju redan skrivit om.

Här kommer en lista på några fler iakttagelser och tankar som får mig att sakna Sydafrika:


  • Anonymiteten man har i Sydafrika- Är inte så ofta jag stöter på någon jag känner här i Sverige men när man väl gör det känns det som att man skulle stå på scenen av Miss Universum typ...hur snygg/ful är du, hur mycket har du gått upp i vikt, har du blivit märkvärdig, jasså, du har inga barn?...osv.. . Den biten kan man bli riktigt less på även om jag tror det är mest jag själv som känner av dessa demoner...

  • Att vara stammis- På samma gång som jag älskar att vara anonym älskar jag att vi hemma har ställen dit vi går och de vet precis vad man vill ha utan att man behöver beställa. Min Black Label och Nr, 514 på menyn är typ klar innan man hunnit sätta sig ner.

  • Maten- Jag har suktat och längtat efter svensk husmanskost och den njuter jag av-Hemma!Gick ut och käkade en lunch häromdagen efter "dagens hade stängt kl 14.00".... Blev 400 kr fattigare... Vi är såååå bortskämda hemma! Saknar dessutom kvaliteten på köttet i Sydafrika. Har riktig Fillet craving.

  • Jag klagar och stönar över alla väntetider i Kapstaden..Och kommer hem till Sverige och spenderar nästan 2.5 timme i kön för att ansöka om ett nytt Pass i Sverige! Det rådde en ilsk och frustrerad stämning inne i lokalen..Inte så olik den inne på Home Affairs i Kapstaden.

  • Fullkomligen älskar sommarljuset i Sverige! Men den har vänt på mitt dygn och istället för att gå upp tidigt vid 04.30- är jag upp sent och vaknar sent med hjälp av en bra gardin. Det leder till mindre produktivitet.

  • Priserna- Matpriserna i affären är ok, men så fort du ska försöka vara social utanför hemmet...Häpp!

  • Bensinen är också jäkla dyyyyr. Nästan 15kr/litern jämfört med drygt 8.50 kr/litern hemma...

Ja, det är intressant hur man hela tiden ska jämföra saker...

Men jag njuter verkligen av varje sekund här i Sverige och har 2 fullspäckade veckor kvar! Ska åka med familjen till G-borg i helgen och ta pluttisarna till Liseberg m.m och det ska bli hur kul som helst! Ska som sagt försöka vara ledig hela nästa vecka eftersom jag sedan beger mig ut på en 3 månaders lång turné genom Afrika och behöver vara på topp för det...


Hoppas det härliga sommarvädret håller i sig!

tisdag 11 juni 2013

Grattis Per!

Är lite tyst på bloggen just nu och det beror helt enkelt på att jag försöker jobba ikapp så mycket jag kan innan fredag då tanken är att jag ska ta en hel veckas semester...

Ni kanske kommer ihåg att jag lovade lotta ut ett exemplar av Sydafrika-boken här på bloggen och vinnare blev Per i Malmö. Grattis!

Har även gått igenom alla ansökningar till trainee-platserna och hoppas kunna intervjua ett flertal personer de kommande veckorna. Får se om det blir en el två platser som fylls nu och kanske att vi annonserar igen när det närmar sig hösten...
 Eftersom vi har ett väldigt litet team så är det super-viktigt att det blir folk som vi trivs med och som kommer trivas hos oss. De kommer ju även bo hos oss så det blir ju lite kollektiv över det hela...

Spännande!

onsdag 5 juni 2013

Det här med sängar...

Är helt underbart att vara i Sverige...Missförstå mig inte.

Men jäklar vad vi saknar vår egna säng.

 En liten men så himla viktig detalj.

Vi har sovit i ett antal olika sängar de senaste veckorna och nu insett att vi vant oss vid det sydafrikanska upplägget.

I Sverige sover man ju ofta på två separata madrasser, med varsitt täcke.

I Sydafrika har de flesta sängar en madrass och man delar nästan alltid ett större täcke.

 Sängarna i Sydafrika är ofta väldigt korta så längre personer får i princip ligga med fötterna utanför.

Många Guesthouses skriver i sina beskrivningar att deras sängar är "Extra length".

Kuddarna är lite mer avlånga i Sydafrika och sängarna i sig kommer i följande storlekar: Single, 3/4, Double, Queen och King sized.  Många B&B´s har Queensized som är ca 160cm brett.

På många ställen sover man med ett sk "flat sheet" med täcke el filt över.

Som svensk kan det bli jobbigt att dela täcke m.m och då kanske det är värt att boka ett "Twin rum" som har två singel sängar.

Nu menar jag inte att sängarna i Sverige är dåliga för det stämmer ju inte alls och vi har en fantastiskt skön säng i vårat förråd här i Sverige, utan det är bara vad man har vant sig vid och det är en speciell känsla att få sova i sin egna säng.

tisdag 4 juni 2013

Sydafrika fortfarande superbilligt!

Under de senaste 6 månaderna så har valutakursen för det sydafrikanska randet sjunkit väldigt mycket jämfört med svenska kronan och det har gjort att Sydafrika just nu är billigare än på mycket länge.

Idag ligger valutakursen på 0.67 vilket är det lägsta jag själv upplevt under de 7 år jag bott i Sydafrika!

 Nu pendlar kursen självklart lite upp och ner från dag till dag, men bara om man jämför priser på några av våra paket med samma tid förra året så betalar man idag nästan 20% mindre i svenska kronor och då har ju priserna i Sydafrika generellt gått upp lite som de gör varje säsong...



Eller vad sägs om ett 5-nätters Startpaket i Kapstaden för bara 2000kr per person.

 Då ingår boende, transfer, flera turistattraktioner + en flaska vin på rummet.

Så om ni inte vet vad ni ska göra för er skatteåterbäring, boka en resa till Sydafrika!


Svenska framgångar i Comrades

I Sydafrika finns ett nästan 9 mil långt supermaraton, Comrades som går av stapeln varje år mellan Pietermaritzburg och Durban i den östra delen av Sydafrika.

 Ni som rest i detta område vet vad brant det är i den lååååånga backen mellan dessa två städer och vartannat år springer man i nedförbacke och vartannat år uppför!

 Detta är ett av Sydafrikas största idrotthändelser och kan på många sätt jämföras med vårat Vasalopp i Sverige på det sätt att många motionärer har Comrades som ett av sina livsmål.

Bild lånad från Johan Buuds Facebook sida.


I helgen var det återigen dags för detta dubbel-maraton och i år kom svensken Jonas Buud tvåa!

Kul och stort grattis!

måndag 3 juni 2013

Rovos Rail- Ett av världens lyxigaste tåg

Vill man uppleva något alldeles extra så ska man åka på en tågresa med Rovos Rail. Detta är ett av världens mest kända och lyxigaste tågresor.



 Den populäraste sträckan är att åka från Pretoria ner till Kapstaden, men vi har på senare tid även haft ett flertal kunder som valt att åka från Pretoria upp till Viktoriafallen el tvärtom.

Vi har många kunder som väljer att besöka Viktoriafallen när man ändå ska till Sydafrika och då är det perfekt att åka med Rovos Rail ena sträckan, och flyga den andra sträckan.



Den sträckan som de allra flesta ändå väljer att resa, mellan Pretoria och Kapstaden, tar ca 48 timmar och ombord förflyttas man tillbaka i tiden med viktoriansk inredning och en känsla om en svunnen tid.

 Under dagtid är rekommenderad klädsel "smart casual" men på kvällen klär man upp sig och herrarna måste ha minst kavaj och slips.



 Middag intas i den vackra matsalen och mat och dryck är av högsta kvalité. Under resan görs även ett par stopp och resenärerna har möjlighet att bl a besöka diamant-staden Kimberley och Matijesfontein, en viktoriansk stad där tiden stått stilla.

Att resa med Rovos Rail är något alldeles extra och en "once in a lifetime" resa som passar perfekt om man firar en jämn födelsedag el vill lyxa till det och göra något väldigt annorlunda.

 Det blir garanterat ett minne för livet!

Deluxe Suite


Finns 3 klasser på Rovos Rail.

 Pullman Suite som är den minsta kupén med sina 7 kvadratmeter och eget badrum med dusch. Under dagen fälls sängen upp och används som soffa.

Deluxe Suite är 11 kvadratmeter stor och här finns även plats för två extra fotöljer.

Royal Suite är den största med hela 16 kvadratmeter och inte bara dusch, utan också ett badkar.

Pris:
RATES: 1 Oct 2012
to 30 Sep 2013
PULLMAN SUITESDELUXE SUITESROYAL SUITES
CAPE TOWNR13 600R20 500R27 200
VICTORIA FALLSR15 600R23 400R31 200
DURBAN SAFARIR13 600R20 500R27 200

Alltså från ca 10 000 svenska kronor per person och uppåt beroende på vilken sträcka man reser och vilken klass man väljer...



söndag 2 juni 2013

Päron split

Har haft sjuhelsikes ont i halsen de senaste dagarna och det enda som hjälper är glass...i stora lass....
Päron split är min bästa vän just nu...

Finns nog inget tråkigare än att vara sjuk på semestern...