fredag 31 maj 2013

Jobba som volontär i Sydafrika

Jag får ju mail och frågor om allt möjligt som rör Sydafrika och på sistone har jag märkt av ett allt större intresse för volontär-resor. Detta är inget vi på Sydafrikaexperten förmedlar el erbjuder, men däremot kan jag rekommendera min vän Sofia´s företag Intern South Africa.

Sofia har lång erfarenhet som socionom och har ett imponerande kontaktnät här i Kapstaden och vet vilka områden och organisationer som behöver hjälp och som skulle ha nytta av volontärer. Hon skräddarsyr ihop en volontär-upplevelse utifrån din expertis, erfarenhet och intressen så att både du som volontär och organisationerna i fråga, får ut det mesta möjliga av utbytet.

Jag och Sofia vid ett av hennes projekt förra året.


Sofia är superduktig och oerhört professionell och jag har jättestort förtroende för henne.

Så vill man göra skillnad under sin Sydafrika-resa, el planerar att göra sin praktik i Kapstaden om man kanske själv pluggar inom något relaterat till "Community & Social development", ta kontakt med Sofia på:

info@internsouthafrica.com   

torsdag 30 maj 2013

Schotia Safaris

I början av maj gjorde vi en övernattning på Schotia Safaris, som är ett av de populäraste safari-alternativen utanför Port Elizabeth. 

Schotia Game Reserve är ett av de mindre reservaten i området med bara ca 2000 hektar mark jämfört med Shamwaris 25 000 hektar. Självklart gör det att man ser betydligt mer stängsel i Schotia än i de större reservaten men på Schotia har man å andra sidan större chans att få syn på de flesta djuren. I de större reservaten åker man oftast därifrån utan att ha sett lejon el elefanter osv och det behövs ofta ett flertal safarin innan man fått syn på de vanligaste djuren.

 Schotia är  känt för att vara det första reservatet där man hade "egen jagande" lejon och det är häftigt att ligga och lyssna på lejonen under natten.



Man kör först till receptionen där man parkerar sin bil och därifrån åker man sedan i en jeep in i själva reservatet och för att vara ett så litet reservat så känns det ändå hyfsat stort.

Vi hade lite otur med vädret den dagen vi var där  (det regnade konstant!) så det blev nästan inga bilder tagna.

På Schotia finns det 3 olika boenden att välja mellan. Deras Tält-safari (med egen dusch och toalett) som är lite dyrare, och sedan deras Bush lodges el Orlando rooms. 
Bush Lodges är mysiga små runda hyddor med egen toalett och dusch, medan Orlando rummen är väldigt enkla och små, och i dessa har man egen dusch men toalett delas med 3 andra rum.

 Jag rekommenderar starkt att man ser till att få en Bush Lodge el betalar lite extra för tält alternativet. 

Fredric tänder elden i vår lilla hydda på kvällen


Schotia safaris erbjuder även "dag safari" el "Schotia Tooth and Claw safari" som den kallas, som består av eftermiddags "Game Drive" följt av middag och detta gör att middags delen känns väldigt komersiell då middags "lapan" har plats för upp till 100 personer.
 
Dag-safarin med en safaritur + middag kostar R750 per person och denna börjar kl 14.30 och man är klar runt 21.00. Passar bra för familjer med mindre barn el om man vill ha en kortare safari-upplevelse el göra en dagsutflykt och bor exempelvis i Port Elizabeth. Tar bara en timme att köra från Port Elizabeth. 

Safarin i sig tycker jag var helt ok och guiderna är generellt sett kunniga och väldigt informativa.  Man får mycket safari för pengarna.



Precis som i de flesta reservat i den här delen av Sydafrika, så är det i princip omöjligt att få syn på leopard (är såvitt jag vet nästan bara i Shamwari och Kwandwe som man ser leopard med jämna mellanrum) så detta är ingen "big five" park men på Schotia har de ett stort antal olika antiloper, elefant, giraff, zebror, flodhäst, krokodil och lejon m.m

Man kan välja om man vill göra deras 1- el 2 nätters paket.
 I 2-nätters paketet ingår inte bara safari i Schotia, utan man besöker även Addo National Park som är Sydafrikas tredje största nationalpark och mest känd för sitt stora antal elefanter.

 Det bör påpekas att Addo-utflykten görs i en minibuss och inte i en öppen safari jeep så vissa kunder har tyckt den utflykten varit onödig, medans andra kunder fått en fantastisk upplevelse i Addo så det varierar väldigt. Tycker man att det blir för många safaris, går det självklart att hoppa över en om man vill.

Schotia safaris i mitt tycke ett toppen alternativ för den som är djurintresserad med lite lägre budget. 

Pris för 1 natt inkl 2 safaris, middag och frukost: ZAR 1500 per person. 

2 nätters paket inkl boende, måltider och inte mindre än 7 olika safaris: ZAR 3750 per person. 

Vardagen i Sverige

Nu har vi varit i Sverige en hel vecka och börjar sakteliga komma in a lite rutiner och vardag.

 Vi har fått låna mina föräldrars hus som ligger några mil från Kil och Forshaga där resten av våra familjer och vänner bor.
 Vi har ju massa bokningar vi försöker bli färdiga med och då är det rätt bra att bo en bit bort så att man inte blir distraherad utan kan jobba som vanligt på dagarna...

I måndags fick Fredric vabba när min ena brorson var sjuk.

 Fredric är som ni ser en stor favorit!


Brorsönerna är i en helt underbar ålder just nu där de funderar över stort och smått och kläcker ur sig massa roliga kommentarer hela tiden... Sen att de båda är ganska kramiga är ju en extra bonus!

I kväll blir det besök hos goda vänner och i helgen är det fullspäckat schema med grillning, mys med familjen och massa annat.
Har hela 4 veckor kvar och det känns såååå skönt att slippa stressa utan kunna njuta av både vardag och fest.

onsdag 29 maj 2013

Läsvärda artiklar om restauranger i Kapstaden

Samira och Björn som driver Sydafrikabloggen som fungerar som en anslagstavla för "svensk-kolonin" i Kapstaden har skrivit en lång artikelserie om Kapstadens bästa restauranger som man kan läsa på First Class Magazines hemsida HÄR.

Foto från http://www.petertempelhoff.com/the-greenhouse


 Detta är en tidning som går ut till personer som tjänar mer än 2.5 miljon i Stockholm, Göteborg och Malmö och förutom Samiras härliga artiklar om restauranger som The Greenhouse, Rust En Vrede, Le Quartier Francais, Makaron m fl, så finns det gott om annan inspiration till andra delar av världen också.

Vi har ju för tillfället en utlottning på vår Facebook sida av Samira och Björns restaurang bok som skrevs för några år sedan och nu tänkte jag även lotta ut ett exemplar här på bloggen.



Skicka ett mail till mig med ordet Tävling i ämnesraden till info@sydafrikaexperten.se och skriv varför du skulle vilja ha denna bok så lottar jag ut en vinnare nästa fredag den 7 juni.

LYCKA TILL!

tisdag 28 maj 2013

Erbjudanden och rabatter

Vi har ju som policy att det aldrig ska kosta mer att boka genom oss, än om man bokar allting själv och ofta undrar folk hur vi isåfall tjänar våra pengar?

Jo, så här är det.

Som resebyrå/agent får vi automatiskt lite bättre priser än det som ges till allmänheten, och den mellanskillnaden blir vår vinst.

Därför tycker jag inte att vi behöver lägga på extra avgifter el bokningsavgifter.

Så ni kan egentligen välja precis vilket hotell el B&B som helst, och vi har förmodligen ett agent-kontrakt och priser hos dessa hotell som vi kan boka.

Sedan har vi självklart våra egna favoriter och ställen många av våra tidigare kunder bott på, och dessa har vi lagt till på vår hemsida så att folk ska få lite tips och inspiration.



Nu har jag även lagt till en sida där vi har alla våra aktuella "erbjudanden" och rabatter.
http://sydafrikaexperten.se/erbjudanden/

För ni vet väl t. ex att alla bröllopspar som bokar sin bröllopsresa till Sydafrika hos oss, får 500kr i bröllopspresent av oss?

Res till Sydafrika i höst

För mig är den sydafrikanska våren (svenska hösten) en alldeles underbar tid på året att besöka Sydafrika.

 Reser man sep-nov har man stor chans att få syn på Southern Right Whales el sydkapare och det är också under denna tid man ser mest blommor.

Valsafari hos www.southernrightcharters.co.za 


Vi har ett paket som heter KAPSTADEN MED OMGIVNING och på den resan ligger fokus just på vacker natur och även valar.

Traditionella hyddor på Umlani


Vill man dessutom ha safari och reser i november, rekommenderar jag att man lägger till några extra dagar på resan och bokar Umlani Bush Camps 3-nätters paket som inkluderar transfer till och från Johannesburg.

 Kostar R6980 per person (ca 5100kr).

 Riktigt bra "Value for money"!

måndag 27 maj 2013

Afternoon Tea på Mount Nelson

En riktigt trevlig aktivitet i Kapstaden är att gå till det anrika hotellet Mount Nelson och dricka "Afternoon Tea".


Varje eftermiddag mellan kl 14.30-17.30 dukas det upp en fantastisk display av småkakor, bakelser, tårtor och lite mer "matiga" alternativ som trekants-smörgåsar, minipajer, crostinis och annat.
På sommaren är det perfekt att sitta ute i den lummiga trädgården och det känns verkligen som om man förflyttats några hundra år tillbaka i tiden.

Se till att boka i tid!

Pris: R225 per person och R115 för barn under 12år.



Vill man bo på ett av Kapstadens mest ansedda hotell så kostar rummen från ca R2000 per person och natt inkl frukost.




Jobba hos oss

Har fått massa ansökningar för jobbet hos oss till hösten som man kan läsa mer om HÄR och egentligen gick ansökningstiden ut igår men eftersom jag inte kommer ha tid att gå igenom dessa ansökningar förrän i slutet av nästa vecka, så har man fortfarande chans att skicka en ansökan.

Sista ansökningsdag nu: 5 juni.

Så om någon är intresserad av att jobba en säsong (och förhoppningsvis även längre) hos oss i Sydafrika, eller om ni vet någon annan som skulle passa för jobbet, hör av er!



Jag och Inka, förra säsongens trainee gör vinprovning

söndag 26 maj 2013

Avkoppling!

Tog ett par dagars break när vi landade i Stockholm och åkte hem till Linda som bor en bit utanför stan på en ö och bara va... Åt massa god mat, drack en del vin och spelade en hel del spel och umgicks.

Precis vad vi behövde!

Har redan hunnit med att bocka av en hel del av det som finns på "Mat man saknar från Sverige"-listan som räkor med aioli, svensk grillkväll med chili bea, polarbröd, svensk ost m.m.


Nu ska vi åka till tåget som ska ta oss hem till Värmland och våra familjer. Passar ju bra att komma hem på mors-dag!

torsdag 23 maj 2013

Mellanlandning i Amsterdam

Snart framme!
Resan har gått helt ok förutom att planet blev jättevarmt under natten så det var svårt att sova. Måste erkänna att jag inte är vidare imponerad av KLM's plan el mat om man jämför med Turkish, men det är skönt att slippa den irriterande mellanlandningen i Johannesburg iallafall... Ala bolag har sina för och nackdelar helt enkelt.

Här på Schiphol flygplats har vi shoppat lite och nu sitter vi och fördriver tiden med lite slö-surfande..gillar att man får 60 min gratis wi-fi. per enhet...så nu har jag snart använt upp min första timme på ipaden och sen blir det lite mail på datorn...

Är tydligen bara ca 10 grader ute och jag känner mig aningens felklädd i min kjol och sandaler men ni som känner mig vet att det krävs mycket mer än så för att jag ska ta fram långbyxor.

Sverige, Here we come!

onsdag 22 maj 2013

Billiga biljetter hos Lufthansa igen

Varje år vid den här tiden brukar det dimpa ner något erbjudande från Lufthansa för deras stora Airbus A380 som de flyger dagligen till Johannesburg och i morse släpptes ett sådant erbjudande igen.

Denna gång erbjuder de biljetter för så lite som 5350 kr t/r Stockholm-Johannesburg för resor mellan 27 okt 2013- 28 feb 2014.

Perfekt för er som är intresserade av:

 STORA SYDAFRIKARESAN

el

  MINNAS FAVORITER

Mitt tips är att komma ner i början av perioden då det fortfarande brukar vara valsäsong så att man spenderar några dagar i Hermanus med omgivning... 

Dessa flyg måste bokas innan 28 maj.

Vi hoppas såklart att vi ska kunna övertala familj och vänner att hälsa på...

tisdag 21 maj 2013

Snart hemma!

Idag när mamma skypade frågade hon om vi åker "hem" el om det känns som semester att åka till Sverige el vad...?

Och det är en väldigt bra fråga det där...

Sydafrika är utan tvekan HEMMA. Det är här våra hjärtan, vår vardag, rutiner, jobb, vänner m.m finns och här vi vill leva och spendera vår tid.
Men självklart ligger Sverige väldigt varmt om hjärtat också, fast på ett helt annat sätt.

 I Sverige finns familjen, vännerna som känt en hela livet, en trygghet och fast punkt man har ifall allt av någon anledning skulle skita sig.
För varje år man bor utomlands blir man lika mycket mindre svensk, som man blir mer patriotisk..Lite Schizo är det.

Finns miljoner saker jag älskar med Sverige, men inget som väger upp de miljoner saker jag även älskar med Afrika.
 Båda ställena har sina för-och nackdelar och det är svårt att ens jämföra..Eller man ska inte jämföra. Vore som att jämföra äpplen med bananer...Ändå är det just det man gör. Man väger hela tiden för- och nack-delar och jämför allt här nere med hur allting fungerar i Sverige och vice versa.

Jag tycker det är härligt att kunna ha båda delarna.

Att ha kommit till den punkten där man är nöjd med både och.

 Vi kommer njuta av varje sekund "hemma" i Sverige:

Äta lösgodis, pizza med bea, stora räkmackor och dricka O´boy.
Sitta ute i svenska sommarnatten och surra fram till kl 02.00 utan att det blir riktigt mörkt.
Ha massa kvalitetstid med nära och kära
Ta långa promenader..vart man vill.
Åka ut till sommarstugan
Förundras över den snabba internet-uppkopplingen och att allting fungerar
Sitta på en uteservering och dricka Rosé
Grilla på svenskt vis

Ja listan kan göras lång!

Men sedan är det alltid skönt att åka hem till Sydafrika igen också.... så vi har helt enkelt två hem.

Så ja mamma...om några dagar är vi Hemma!





Utlottning på Facebook

Nu lottar vi återigen ut en bok med Sydafrika-anknytning på vår Facebook sida HÄR. Det är Samira och Björn  "Stjärnkrogar favoritrestauranger i Sydafrika" som kan bli din. Gå in på vår facebook sida och gilla oss och sedan också inlägget med tävlingen och slutligen dela det på din egen tidlinje så är du med i utlottningen.

Boken har nu några år på nacken så vissa restauranger är inte aktuella längre men det är fortfarande en trevlig bok med härliga bilder m.m!


Vid tidigare utlottningar har blogg-läsare som inte har Facebook, önskat om att få vara med i utlottningen via bloggen och självklart gör vi så även denna gång... Kommentera isåfall på det här inlägget så vet jag vilka som är med och tävlar...
Lottningen sker nästa fredag 31 maj.

Champagne frukost

Imorse hade jag och Fredric en frukost date på Bistro Sixteen82 på Steenberg vingård.

Vi åt en av de godaste Eggs Benedict någonsin! Istället för vanligt bacon serveras Pork Belly Bacon som var så mör att köttet föll isär så fort man satte gaffeln i maten.

 Himmelskt gott!

 Och eftersom vi båda gillar Steenbergs bubbel, startade vi dagen med ett glas champagne. Vardagslyx!


Idag är det dags att packa väskorna igen och imorgon kväll flyger vi till Sverige. Innan dess är det jobb och massa småfix för hela slanten.

 Kommer sedan ha semesterstängt fram till 1 juni.

Inte så att vi inte kommer jobba utan mer för att hinna ikapp med allt..I dagsläget har vi nått vår max-kapacitet och har helt enkelt inte möjlighet att ta några nya bokningar förrän vi jobbat undan lite.

 Vi är ett litet företag och vill ge våra kunder den service och uppmärksamhet de alla förtjänar och därför vill vi inte ta oss vatten över huvudet...



måndag 20 maj 2013

10% rabatt på alla safaribokningar

Har blivit en hel del fokus på safari här på bloggen på sistone och vi har märkt av en tydlig ökning av safaribokningar det senaste året så det här med safari har blivit lite av vår specialitet.

Absolut bästa tiden för safari är ju nu under Sydafrikanska vintern och för att fira detta, erbjuder vi just nu 10% rabatt på ALLA safari-bokningar mellan juni-augusti.

Hitta en billig flygresa ner till Johannesburg och ta med familjen på safari under svenska sommarlovet!



Erbjudandet gäller alla bokningar på Safari lodge, tyvärr inte inne i Krugerparkens läger. 

kontakta oss på: info@sydafrikaexperten.se 

Sanbona Wildlife Reserve

För några veckor sedan var vi ju ute på en studieresa då vi besökte 5 olika safari lodger. Vårat första stopp blev i Sanbona Wildlife Reserve, som ligger ca 3 timmars bilresa från Kapstaden.

Detta är ett av de största reservaten i hela landet (55 000 hektar!) och ett besök här är en väldigt annorlunda naturupplevelse. Området som Sanbona ligger i kallas för Karoo och är ett halvöken-område så landskapet är torrt, bergigt och ganska kargt.



 Eftersom reservatet är så stort, är det lite svårare att hitta djuren, än om man åker till några av de mindre viltreservaten, så här ligger inte fokus på "Big Five" utan mer på hela vildmarks-känslan och av att man befinner sig i ett så stort område mitt ute i ingenstans.

Vi bodde 2 nätter i deras Dwyka Tented camp som jag tycker är utan tvekan det mysigaste. Vi såg även de andra två lodgerna som båda två är kanonfina, men att bo i "tält" ( fast det inte känns som tält utan en lyxig svit), känns mer spännande.

Boendet på Sanbona är verkligen jättefint och lyxigt!





På Sanbona försöker man bevara naturen som den är och vill göra så lite inverkan på landskapet och djuren som möjligt, så här kör man inte "off road", utan får man syn på djur som är en bit längre bort, går man ofta ur jeepen och närmar sig djuren till fots. Är en alldeles magisk känsla att stå 10-15 m från geparder!



Det som störde mig lite och som tog bort en del av safari-känslan, är att de, eftersom reservatet är ENORMT, satt halsband på vissa av lejonen och gepardena och använder sig av radiosändare och antenn för att försöka hitta djuren. De förklarar för gästerna varför man gör det (för att hålla koll på djuren och i research syfte m.m) men det känns ändå lite märkligt och jag hade hellre struntat i antennen och stöter man på en katt, ja då är det en extra bonus.

Två av de vita lejonen hade inga halsband och de lyckades vi se ändå!



Förutom gepard och lejon fick vi en jättefin stund med elefanter, såg mycket zebror och antiloper, bruna hyenor, jackals m.m så jag var rätt nöjd med safarin efter våra 2 dagar.



Boendet är som sagt jättefint och finns inget att klaga på där. Maten och servicen är ungefär vad man förväntar sig på en lodge mitt ute i ingenstans..Maten i sig var jättebra, men servicen var lite si och så..men det har man överseende med och all personal var super-trevliga!

En annan grej som gör Sanbona speciellt, är att stjärnhimlen på kvällarna är alldeles magisk och det är kul att lära sig mer om de olika stjärnbilderna.

Har man varit på mycket safari tidigare, kanske man blir lite besviken över att man får köra långa sträckor för att se några djur, men på samma gång uppskattar man säkerligen storleken på reservatet och det blir definitivt ingen "park" känsla där guiden säger "och nu ska vi åka och kolla på vår noshörning".

Det gillade jag! För mig var det en härlig vildmarks-upplevelse med känslan av genuint "conservation- tänk" och de stora vidderna och det annorlunda landskapet fascinerade mig.
För att hinna njuta och uppleva Sanbona på rätt sätt, behövs 2 dagar.

Pris på Sanbona: Från R4500 per person och natt.

Tips: Håll utkik efter deras specials som t. ex: Boka 7 dagar innan och bo för halva priset! Eller deras Rhino special där man donerar R100 per person till deras noshörningsprojekt och får ett specialpris för R3000 per person och natt.


Gilla oss på Facebook

För er som planerar en resa till Sydafrika och vill ha lite tips på aktiviteter, restauranger m.m så rekommenderar jag att ni går in på vår Facebook sida och gillar den.

Där försöker vi ge inspiration och tips på lite av varje. Just nu är vi uppe i 330 "likes" och hoppas såklart på fler.


Ses där!

söndag 19 maj 2013

KLM har börjat ta betalt för bagaget

Bokade och betalade precis för en extra väska för flyget till Sverige och det fick mig att tänka på KLMs nya bagage-regler.
 Sedan i slutet på april har de nämligen börjat ta betalt för bagaget på sina Europa flygningar.

Detta för att kunna erbjuda billigare priser på sina flyg. Har för mig att det nu kostar ca €15 per väska inom Europa och denna summa kommer man alltså även få betala om man ska resa vidare till Sydafrika.

Vi brukar ju flyga med Turkish, mycket på grund av att man får ta med hela 30kg i bagaget och för att de är del av Star Alliance, men den här gången var KLM sååå mycket billigare (vi betalade 5600kr per t/r biljett) så det fick bli det. (och vi behövde inte betala något för bagaget eftersom vi köpte biljetterna för länge sedan).

Personligen gillar jag inte dag-flygningar vilket det blir på hemresan tillbaka till Kapstaden, men det får jag väl leva med.

Vi tar ju alltid med massa broschyrer och kartor m.m till kontoret i Sverige, och papper råkar ju väga en del så den här gången bestämde vi oss för att boka en extra väska och det kostade ca 500kr. Helt ok jämfört om jag skulle ha skickat det på posten...

Så nu har nedräkningen börjat!
Om 4 dagar sitter vi på flyget till Sverige och en hel månads kvalitetstid med familj och vänner.

Som jag längtar efter att få krama om de här två nissarna!



Myoga- en toppen restaurang!

Igårkväll firade vi som sagt vår kompis Us födelsedag med en middag på Myoga, en restaurang som ligger i Vineyard Hotel & Spa i området Newlands, ca 10-15 min med bil söder om Kapstadens centrum.

Jag har länge velat besöka den här restaurangen eftersom jag hört att deras avsmakningsmeny ska vara prisvärd och maten riktigt bra och jag kan bara hålla med.

WOW!

Tror detta restaurangbesök hamnar bland mina topp-3 den här säsongen och då har vi ätit ute MYCKET.



Personalen och servicen var det bästa vi upplevt!

Själva restaurangen känns väldigt avslappnad med stort öppet kök där man ser kockarna in action och klientelen väldigt blandad.

Det är Fine Dining fast utan att kännas stelt som det lätt blir och all personal verkade trivas och ha ett genuint intresse för mat och dryck. Alla var extremt pålästa om vinerna och vad som serverades på tallriken.  Me like!



På Myoga erbjuds en 7-rätters avsmakningsmeny för ynka R265 (ca 190kr) och här har man 5-6 olika saker att välja mellan vid varje "rätt". Vill man ha vinpaketet till så kostar hela måltiden R450 och det kan jag verkligen rekommendera. De hade matchat vinerna bra med flera intressanta och lite oväntade smakkombinationer.
Som namnet antyder så har maten vissa asiatiska influenser med användning av ingefära, soya, koriander osv.

Portionerna var mestadels lagom stora, förutom risotton (som var himmelskt god) men som jag fick lämna kvar halva av för att orka med de återstående rätterna.



Myoga har kanske inte samma finess som t. ex La Colombe, The Test Kitchen el Greenhouse, men maten är vällagad, servicen av världsklass och bättre Value for money får man leta efter!

Missa inte!

Ps: Kul detalj:  på toaletten har de platt-tv med live feed till köket...

Alla bilder är lånade från deras hemsida eftersom jag helt glömde bort att fota....

lördag 18 maj 2013

Nödlösning

När vi kör längre sträckor där det inte finns så många restauranger att stanna till vid, el som idag när jag jobbat från morgon till kväll och varken har tid el lust att fixa med mat, så blir det ibland att vi tar en paj på stående fot.

Är ungefär som att svänga förbi korvmojjen el bensinmacken hemma i Sverige...

Men istället för att det säljs korv i bröd, erbjuder nästan alla macker, farmstalls, Spar, Pick & Pay mfl en uppsjö av diverse "Pies". Något som man även äter mycket av i England & Australien. Helt enkelt något slags kött/ grönsak i sås/gravy, inlindat i smördeg. De vanligaste smakerna är Steak, Chicken/mushroom, steak & Kidney (blä), Spinach & Feta el Steak & Pepper.



Nödlösning som funkar och i mitt tycke godare än de tråkiga trekantiga smörgåsarna med torr ost och skinka som man hittar överallt.

Ikväll ska vi fira vår kompis Ursula som fyller år i nästa vecka efter att vi åkt till Sverige. Ska käka middag på Myoga. Ett ställe jag länge velat prova så detta ser jag fram mot!

fredag 17 maj 2013

Lunch med Jasper och hans familj

Idag bjöd vi Jasper och hans familj på lunch. Det blev ett besök på Spur och oj så spännande allting var!

 Visade sig att varken de vuxna el barnen någonsin ätit ute på restaurang tidigare. Deras yngsta son som är 3 år blev så till sig att han inte visste vart han skulle sitta el stå men sen kom kritor och ritblock in och då var det ok...



Så småningom vågade han sig även över till min sida och där satt han så snällt och tyst...en liten stund...



Det blev burgare och coca cola.

Jasper och hans fru Marian är paret som gör nyckelringarna som alla våra kunder får och nu under vintern blir det ekonomiskt väldigt tufft för dem eftersom turistsäsongen är över.

Därför har jag och Fredric bestämt oss för att det blir Jasper och hans familj vi kommer stötta i vårat företags "hjälpa till" projekt framöver. För varje bokning vi får, kommer 100kr oavkortat gå till Jasper och hans familj.

Deras äldsta son fick en grav CP-skada vid födseln och behöver 24-timmars assistans. Bara kostnaden för hans blöjor och läkemedel m.m kostar flera tusen varje månad. Han kan varken prata el röra sig.

svårt att få med hela familjen (speciellt minstingen) på bild

Efter maten tog Fredric med sig lillkillen Tau in i lekrummet medan jag och Marian gick in på Checkers och fyllde en kundvagn med mat till familjen.

 Det blev basvaror som potatis, ris, butternut, majsmjöl, kyckling, mjölk, smör m.m. Marian var alldeles tårögd när vi skildes åt och samtidigt som det skär i hjärtat att se denna underbara familj ha det så svårt, så känns det bra att ha kunnat göra NÅGONTING.
 Här vet man att man gör skillnad.
Vi har nu fått Jaspers bankdetaljer så att vi kan sätta in en slant till hyra och elektricitet m.m under tiden vi är i Sverige och sedan ses vi igen i september.



Hela familjen vill tacka alla ni som hjälpt till med bidrag. De är oerhört tacksamma och kan fortfarande inte förstå att det finns folk på andra sidan jorden som vill hjälpa dem.

GOD BLESS YOU ALL som de säger.

Vill man vara med och hjälpa till så kan man sätta in bidrag till konto: 1141 206 2292 och ange gärna Jasper som referens.

torsdag 16 maj 2013

Nackdelen med att flytta

Som alltid när man flyttar ifrån en plats, är det tråkigt att behöva skiljas från personer man kommit nära.

I söndags bjöd vi tjejerna från Guesthouset på middag på Big Easy och gav dem en hel hög med saker som vi kände att de behöver mer än oss. De blev sååå glada och vi hade en supertrevlig kväll ihop!
 Tyvärr får jag inte bilden att hamna som jag vill så blir ingen bild från det.

Sedan kom George och hjälpte Fredric med lite målning. Även han jobbade på guesthouset tidigare. Supertrevlig kille som vi tror kommer gå långt. Alltid ett stort leende och tar för sig och jobbar hårt...

Hann knäppa den här bilden:



Och till sist men inte minst, tjejen vi så önskar att vi kunde anställa på heltid: Alice. 
Alice har jobbat hos oss ända sedan vi flyttade till Stellenbosch och hon är utan tvekan den bästa housekeeper jag någonsin haft.

 En så jäkla duktig tjej!


Hon drömmer om att få plugga IT och nu håller vi tummarna för att hon kommer in på utbildningen   hon vill gå, senare i år. 

En tjej som kommer gå hur långt som helst och som vi verkligen önskar ALL lycka till. 

Det är möten och bekantskaper som dessa, vi kommer minnas med värme från vår tid i Stellenbosch. 


Jukani flyttar till Plettenberg Bay

Många av våra kunder har besökt Jukani, ett Wildlife Sanctuary strax utanför Mossel Bay precis i början av det som kallas för Garden Route om man kör från Kapstaden.

 Här har man tagit hand om diverse djur, främst kattdjur som lejon, tiger, gepard, leopard och även jaguar. (Så alltså inte bara djur som hör hemma i Sydafrika, utan från hela världen).

www.jukani.co.za


Ett informativt litet utflyktsmål för hela familjen.

Dessa djur kommer aldrig att släppas ut i det fria igen utan Jukanis mål är att se till att djuren är skyddade från jakt m.m och får ett så behagligt liv som möjligt i fångenskap.

Nu i maj kommer Jukani flytta till Plettenberg Bay och detta kommer säkerligen bidra till fler besökare. Plettenberg Bay ligger centralt längs Garden Route och här finns gott om sk "sanctuaries" att välja mellan.

Jukani tillhör samma "kedja" som populära Monkeyland och Birds of Eden och man kommer kunna köpa ett pass som ger inträde till alla 3 parker.

Perfekt dag för jobb

Somnade innan kl 22.00 igår och sov båda två som stockar fram till 8 imorse. Så himla skönt att få sova ut efter en hektiskt vecka.

Har fått låna våra goda vänners semesterbostad i Muizenberg och här kommer vi spendera veckan som är kvar innan Sverige-resan.

Är så tacksam över våra vänner som alltid ställer upp...Någon som vi fått lämna sängen hos så att jag har någonstans att bo mellan turerna jag ska guida, förvaringsplats för våra viner, andra vänner som förvarar viktiga papper m.m och nu K & D som lånat ut sin lägenhet + garage som vår bil kommer få stå i under vintern.

Ni är alla helt fantastiska!

Idag är det jobb som gäller och med tanke på det murriga höstvädret med dimma och regn i luften så känns det helt ok att tända en brasa och sätta igång. Har massa roliga bokningar jag jobbar med och ett flertal kunder som ska resa med oss en andra och tredje gång!

Så himla kul & ett bevis på att det vi gör fungerar.


onsdag 15 maj 2013

Mot nya äventyr

Vid lunchtid idag, efter 3 dagars flytt och städning är vi äntligen klara och lämnar över nycklarna till den nya hyresgästen.

Ryggen värker, fötterna har svullnat och händerna ser ut som russin. Vi åker ut genom grinden med blandade känslor. Vi har verkligen trivts i lägenheten och Stellenbosch, men känner oss även redo för något nytt.

Att inte veta vart man kommer bo om 6 månader är både skrämmande och spännande på en och samma gång.
Det är en fantastiskt fin höstdag med strålande sol och ca 23-24 grader.

Vi kör till Dornier vingård och beställer in ett varsitt glas bubbel och en stor skaldjursbricka och njuter av lugnet, den vackra utsikten och som så många ggr förr, utbringar en skål för livet vi lever.


Att vi har möjligheten att göra detta, tillsammans.

Det är fint.







lördag 11 maj 2013

Lådmannen & Badrums ekorren

I helgen är det bara packning och målning m.m som gäller. På måndag morgon kommer flyttbilen och vi är inte på långa vägar klara...Eller..vi har alltid varit så här..vi skjuter upp allt till sista minuten och när vi väl sätter igång har vi ett ganska välfungerande system.




Tog en kort paus för lunch och lite Rosé vin ute på balkongen (helt UNDERBAR höstdag ute med ca 23-25 grader) och räknade på hur många ggr vi flyttat bara sedan jag och Fredric träffades för 3.5 år sedan.

6ggr!

Som med alla "stress-moment" hittar man alltid nya sidor hos sin partner vid sådana här tillfällen och nu har jag konstaterat att jag lever ihop med låd-mannen.

Fredric samlar på lådor.

Eller rättare sagt: Han slänger inte EN ENDA låda! Tänkte inte så mycket på det i början men kommer ihåg att när vi skulle flytta ur hans lägenhet i Sverige som han hade bott i ca 8 år, så var hela hans vind fylld med alla sorters smålådor...skolådor, original förpackning till dator, micro, strykjärn osv...

och nu är det likadant.
Alla förpackningar som jag trodde slängdes vid inköp, har nu trollats fram.
Så hela vårt bohag är uppdelat i hundratals småkartonger!
Vi har våra glas packade i sina originalförpackningar, hårblås, kastruller, strykjärn, brödrost osv...

Herregud!

Men som tur är så har han själv insett sitt samlande och gått med på att slänga det mesta den här vändan...

Jag å andra sidan är "badrums-ekorre".

Jag som knappt använder smink har inte mindre än 3 stora lådor fyllda med diverse krämer, smink, shampoo, balsam, smycken, olika body lotions m.m

Dags att rensa ut original förpackningar och onödiga toalett artiklar en gång för alla!


fredag 10 maj 2013

Shopping & tusen andra saker

Idag har varit en sådan där galen och hektisk dag då man hinner med massor men samtidigt ingenting.
 
Gick upp tidigt och jobbade några timmar på kontoret, åt frukost och körde sedan in till Kapstaden för att uträtta ett gäng ärenden. Är på jakt efter nya Sydafrika-kartor till nästa säsong men döm om min förvåning när butiken jag brukar handla i hade bommat igen..Suck! 

Går att beställa online också men det blir alltid krångligare när man måste tajma in ett bud... 
Får klura lite el helt enkelt åka runt till ett flertal bokaffärer och köpa allt som finns på lager. 

Efter det åkte jag till ett möte där jag skulle lämna in en del viktiga papper och sedan tog vi en snabb lunch på Haiku. 

och titta på detta Inka:


Tro´t el ej men Fredric har börjat gilla räkor!

Efter lunchen blev det en del shopping. Jag har letat efter en ny resväska hur länge som helst och tillslut blev det denna knallrosa sak:


Lär inte missa den på rullbandet iallafall.

 Handlade även en smidig våg som man kan hänga väskan i för att se vad den väger. Är alltid svårt att hitta våg på hotellen och grupperna vill gärna hålla lite koll på vikten i sina väskor under resans gång så denna kommer säkert uppskattas när man är ute och guidar...

Nu är det dags för ytterligare några timmars jobb för mig och Fredric fortsätter med packningen. Snart klara i köket och imorgon ska det målas i sovrummen...Det går framåt.

Om 2 veckor är vi i Sverige!

Jobba i Sydafrika

Som jag skrev redan för ett tag sedan så kommer vi behöva ännu mer personal inför nästa säsong och söker nu 2 nya medarbetare till vårt team i Sydafrika.

Detta är 2 lärlingstjänster el "Trainee platser" så man behöver inte nödvändigtvis ha jobbat i resebranschen tidigare, utan tanken är att man lär sig jobbet från grunden.

Däremot är det viktigt att man är service-minded, van att jobba hårt och är extremt organiserad.

Har man rest runt i Sydafrika tidigare så är det naturligtvis en stor fördel.

Man kommer få ta mycket eget ansvar och ha många bollar i luften så det gäller att man ger 100% under de 6 månader som trainee tiden pågår. Efter första säsongen hoppas vi kunna erbjuda en fast tjänst. (I år hade vi t. ex gärna haft Inka kvar även över sommaren men hon hade andra planer sedan länge).


Gå gärna in på vår hemsida och läs mer om oss som företag och de resor och tjänster vi erbjuder:

www.sydafrikaexperten.se

Så här är lite mer info om tjänsten:

Varaktighet: 1 nov 20131 maj 2014, eventuellt längre.

Arbetsuppgifterna är mestadels administrativa så god datavana är ett måste och självklart måste man ha bra svenska och engelska i både tal och skrift. B körkort krävs.

Man kommer få svara på mail, sätta ihop reseförslag till kunder, enklare bokföring, jobba med hemsidan, göra ordning vouchers och välkomstpaket, möta kunder på flygplatsen, göra hotell inspektioner och mycket mer.

Vi står för flygresa t/r, reseförsäkring, visa kostnader, boende, vissa måltider, mobiltelefon & internet. Man får också en mindre lön för att täcka övriga levnadskostnader. Denna summa motsvarar en sydafrikansk lön.

Arbetsplatsen kommer bli någonstans i Kapstaden med omgivning och man kommer bo i anslutning till kontoret.

Om du tycker detta låter intressant och har ett genuint intresse av Sydafrika och jobbet som reseproducent, skicka din ansökan till mig: info@sydafrikaexperten.se och berätta lite mer om dig själv och varför just du ska ha en av dessa platser.

Sista ansökningsdag: 25 maj

Jag kommer gå igenom alla ansökningar och ta kontakt med ett antal personer för arbetsintervjuer i Karlstad, Göteborg och Stockholm under juni månad.

Hoppas höra ifrån er!

onsdag 8 maj 2013

Flytten närmar sig

Eftersom jag ska vara på resande fot nästan hela den svenska sommaren när jag ska guida SA-Kenya så har vi bestämt oss för att flytta ut ur lägenheten här i Stellenbosch och lägga alla våra grejor i förråd tills säsongen sätter igång igen i början av okt...

Fredric ska spendera sommaren i Sverige och jobba med Sydafrikaexperten under tiden jag är borta.

Har skjutit upp packandet men nu är det HÖG tid att sätta igång..På måndag morgon kommer nämligen flyttfirman. Vi använder ett Storage i Retreat och de känner till oss väl där..."hej Minna, vad kul att höra ifrån dig igen..Hur länge blir ni borta den här gången"...

Ja, herregud! Hoppas detta blir den sista flytten på ett bra tag...Är less på att leva ur resväska och ha mina pinaler utspridda härs och tvärs.

Nästa säsong hoppas vi hyra ett hus som vi kan bo i lääänge...

Apropå flytt så behöver vi byta ut en av heltäckningsmattorna i lägenheten och jag önskar verkligen att jag hade känt till Galltvål för ett år sedan när jag lyckades välta ut ett vinglas på mattan :(

Istället råkade vår städerska bleka mattan.

För er som inte provat galltvål än....KÖP hem! Världens bästa produkt! Tar bort i princip vilka fläckar som helst..Fett, rödvin, olja m.m och det funkar även om fläcken hunnit torka in el tvättats.

Nu åker jag ingenstans utan en tvål i väskan. Så jäkla bra grejer!


tisdag 7 maj 2013

En lejon-morgon

Nu är vi hemma igen!
Efter lång väntan i Port Elizabeth kom vi tillslut iväg och öppnade dörren hemma i Stellenbosch strax efter midnatt...

Nu är det massa jobb som gäller. Har hundratals mail att plöja igenom och massa bokningar att bli färdig med. Känns kul att vara tillbaka på kontoret och ett litet break var nog precis vad som behövdes för att få tillbaka motivationen efter en lång och hektisk säsong.

Kommer gå igenom alla bilder vi tog och skriva mer ordentligt om vår resa när jag kommit ikapp lite men här kommer ett par bilder från vår sista, alldeles magiska morgonsafari på Pumba.

Vi hade helt gett upp hoppet om att få syn på några lejon, och skulle i princip bara åka och kolla på några giraffer och sedan vända hemåt när vi i ögonvrån ser något ljust blixtra till.

Stanna!

Visade sig vara de 3 VITA lejonen som finns på Pumba, i en del av reservatet som de aldrig i vanliga fall besöker. En annan grupp hade stannat och klivit ur jeepen för sin te och kaffe-paus bara ca 150 m därifrån, helt ovetande om lejonen...



Lejonen såg hungriga ut och vi spenderade ca 45 min i deras närvaro och såg hur de sakta försökte närma sig olika djur...

Vit lejonhane


Så småningom försvann de in i buskaget och vi körde tillbaka mot lodgen.

 Klockan hade hunnit bli mycket och nu skulle det bli gott med frukost.

Och tror ni inte att bara ca 10 m från ingången till receptionen så hittar vi ytterligare 2 lejon!
En hona och hennes son.

Det som till början hade varit en nästan tråkig och händelselös safari, visade sig bli helt fantastisk morgon!

Alla inne på lodgen fick order om att hålla sig inomhus medan lejonen promenerade lugnt och sakta genom lodge-området och ut på slätten...Nu förstår jag varför man inte får gå ensam till sitt rum under kvälls-tid...




måndag 6 maj 2013

Port Elizabeth airport måste vara den tråkigaste av de alla...

Just nu är vi strandsatta på Port Elizabeth flygplats pågrund av tekniskt fel på planet vi skulle ha flugit med för 6 timmar sedan....

Suck!

För er som varit på den här flygplatsen tidigare vet vad liiiite det finns att göra. En bar, en wimpy's och en Mugg & Bean typ....

mat/drink kupongerna har flödat och ni kan ju gissa vad vi valde att spendera våra på...

Som jag längtar efter min egna säng just nu!!!!

lördag 4 maj 2013

Snart slut på studieresan

Vilken vecka det har varit!

Upp tidigt varje morgon för safari och sedan vidare till hotell-inspektioner och incheckning på nytt ställe. Eftermiddags-safari och middag och lite sova... Packa upp och packa ner...

Studieresor är otroligt givande men också väldigt intensiva och nu är både jag och F helt slut!

Idag checkade vi in på Hlosi Lodge i Amakhala Game Reserve och efter 2 timmar ute i jeepen i regn och rusk och ett antal "site inspections " på de lodger som är utspridda i reservatet, bestämde vi oss faktiskt för att skippa eftermiddags-safarin och istället unna oss 3 timmars slappande på rummet.



Rummen här på Hlosi är supermysiga och nu sitter jag här i soffan med ett glas rött och "bläddrar" bland bloggar, läser lite nyheter och uppdaterar facebook m.m...Precis vad jag behövde!

Imorgon är det dags för vårt sista stopp: Pumba och i nästa vecka lovar jag att skriva lite mer ingående om varje lodge vi varit på.

torsdag 2 maj 2013

Shamwari- precis sådär man vill att safari ska vara...

Just nu befinner vi oss på ett av Sydafrikas mest kända privata viltreservat: Shamwari. Vi flög till Port Elizabeth i tisdags kväll och övernattade först på Summerblue B&B som är ett lite enklare Guesthouse vi använder mycket för de kunder som bara ska spendera en natt i Port Elizabeth.

 Baubie är en trevlig värdinna, sängarna sköna, rummen rymliga och rena och frukosten god. Pris ca R450 per person.

Efter frukosten körde vi ca en timme norrut på N2 och svängde sedan av mot Addo National Park...I närheten av den statliga parken ligger alltså det privata reservatet Shamwari som funnits i drygt 20 år nu och här väljer många kändisar att göra sin safari. Bara för några dagar sedan flög John Travolta hit med hela sin familj (alltså John själv som pilot i eget plan) och han brukar tydligen komma hit en gång om året...

På Shamwari finns ett flertal olika lodger att välja mellan och vi blev tilldelade Long Lee Manor, som är precis som det låter, en lodge i lite äldre herrgårds-stil...

Rummen på Long Lee Manor



Detta är den mest centralt belägna lodgen med stora öppna slätter runtom som gör det lätt att få syn på antiloper, zebror, vårtsvin och andra djur som finns i närheten.

Fredric har visat sig vara lite besatt av alla "pumbas" som springer runt på ägorna och jag vet inte hur många kort han tagit på dessa djur.




Servicen på Shamwari är verkligen fantastisk och maten är också helt ok...Brukar personligen aldrig riktigt gilla maten som serveras på safari-lodger men här har de A la Carte och alla måltider vi haft hittills har verkligen hållit hög klass.

Safarin i sig är också tipp-topp.
Det är ett vackert reservat med mycket djur och tillräckligt stort för att slippa "park-känslan" som ofta blir i de mindre reservaten där man ser stängsel med jämna mellanrum.

Men det som verkligen gör att Shamwari hamnar HÖGT upp på min safari-lista: är guiderna...

Julius som vår ranger/guide heter, har jobbat här i 16 år och är så jäkla duktig..Jag som varit på hundratals olika safaris de senaste 5 åren har lärt mig massor! Så häftigt!




Imorse struntade vi i morgonsafarin och istället visade Julius oss de olika lodgerna och de är alla ganska annorlunda med olika fokus. En lodge är familjevänligt med stor lekplats och personal som tar hand om barnen m.m, medan deras Tented Lodge är perfekt för honeymooners som gör sin bröllopsresa i Sydafrika. 

Min personliga favorit är nog Eagles Crag för att inredningen är i min stil med massa skitsnygga djurfoton och ljusa färger, varvat med mörkt trä osv. 

Eagles Crag


Fredric älskar Long Lee Manor där vi bor för att det har lite resort känsla och känns väldigt avslappnat.

 Det finns definitivt något för alla på Shamwari och det är ju det vi kan hjälpa till med..att välja den lodge som passar kunden bäst. 

Många tycker safari är för dyrt och varför betala R4750 per person och natt (ca 3500kr per person) som det kostar på Shamwari?

Med tanke på att en buffel kan kosta flera hundra tusen att köpa in, så förstår man ganska snabbt vad mycket det kostar att upprätthålla och utveckla ett viltreservat som detta (25 000 hektar!).

 I det här området fanns det bara massa farmar tidigare och nu har man köpt upp marken och försöker alltså återinföra de djur som fanns här för flera hundra år sedan. Det är lite skillnad mot att ha en lodge i Kruger-området där alla djur redan finns sedan tidigare...

Som Julius sa- "Ingen vill ha för många lejon i sitt reservat då de äter djur värda en miljon bara på en månad..."

Nu ska vi ut på eftermiddags-safari...Fredric har för första gången sluppit regn när han varit på safari men det ser ut som att vädret kommer skifta till helgen...

Vi håller tummarna!

Imorgon checkar vi in på Schotia Safaris... I mitt tycke ett helt ok reservat om man vill hålla kostnaderna nere och utan tvekan den safari som flest kunder bokar...

Rapport utlovas!