söndag 30 september 2012

Villa Cape Adventures har öppnat igen

Tidigare i veckan åkte vi in till Kapstaden för att käka lunch ihop med Anna & Kenneth och deras supersöta barn. Leah har blivit stora tjejen nu och Zeb, nytillskottet är en sån där bebis man själv innerligt önskar man kommer få en dag...Låg och sov i princip heeela tiden.

Anna och Kenneth driver Villa Cape Adventures, ett litet B&B i centrala Kapstaden som vi använder väldigt mycket för våra kunder. Prisvärt och personligt. De har bara 4 rum och är precis som ett B&B ska vara.

Är alltid jättekul att träffa dem, men när vi försökte komma ihåg när vi alla setts ihop senast så insåg vi att det var i december! Visst har vi hejat lite snabbt på varann när man lämnat av kunder och så men när man jobbar i turismbranchen så blir det tyvärr väldigt lite social tid mellan okt-april.

Men i år ska vi försöka bättra oss!

Lunchen intogs på Knead, ett mysigt café på Kloof St precis runt hörnet från Cape Adventures. Här har de gudomligt goda mackor, sallader och pizza.

Vi är jätteglada att ha VCA familjen tillbaka och ser fram mot ännu en fullspäckad och spännande säsong!

Frukost på Villa
 Cape Adventures med Taffelberget i bakgrunden

 

fredag 28 september 2012

Nya säsongen av Amazink

I tisdags var vi inbjudna för att få smakprov på hur den nya säsongen av Amazink kommer bli. Första föreställningen är ikväll och sedan kör man ända fram till slutet av mars.



För er som inte läst bloggen tidigare el hört talas om Amazink så är detta en show man verkligen ska försöka gå på om man kommer till Kapstaden. Det är en musik och dans föreställning i Kayamandi, kåkstaden vi har här i Stellenbosch och här har man letat fram helt fantastiskt duktiga talanger som sjunger och dansar så att publiken går i taket!

Hur bra som helst!

Föreställningen är varje onsdag, fredag och lördagkväll med start kl 20.00 och dörrarna öppnar kl 18.00.
Stora skillnaden från förra året är att man nu inte har 3-rättersmiddag inkl, utan man kan istället handla mat från den lilla marknaden som finns och istället kostar biljetten nu bara R200.00



Storyn är i princip densamma som förra säsongen och vissa av artisterna från förra året är kvar, men även flera nya duktiga killar och tjejer.

En del nya låtar, en del gamla klassiker...

Ja, vi tyckte fortfarande att det var riktigt, riktigt bra!

Transport till och från showen kan ordnas för ca R50 per person ( i Stellenbosch, och vi kan även fixa transfers från Franschhoek el Kapstaden.)

Hör av er till oss om ni vill göra en bokning på info@sydafrikaexperten.se 



torsdag 27 september 2012

äntligen fungerande internet

Varit lite tyst på bloggen och det beror på att vi för tusende gången känns det som...haft problem med vårt internet...Blir galen!!!

Men nu så!!!!
Efter månader av krångel så har vi äntligen fått ordning på problemet och förhoppningsvis kommer allting fungera ok nu när säsongen sätter igång igen. Vi använder ett litet lokalt företag här i Stellenbosch och de har varit hur hjälpsamma som helst, och problemet har väl egentligen mer legat hos bostadsföreningen i lägenhetskomplexet där vi bor, som inte tillåter internetföretaget att sätta upp ordentlig antenn.

Efter massa trixande fram och tillbaka har de tillslut ändå lyckats förbättra vår signal och nu kan jag t o m lyssna på svensk webbradio igen...Vilken lycka!



Appropå radio och att hålla kontakten med Sverige, så har man precis lanserat ett nytt webbtv-system som heter Sling TV. Tanken med detta är att man ska kunna titta på  SVT1, SVT 2, Barnkanalen, SVT24, TV4 och TV6 via internet. Man köper en box som kostar mellan 3500-4000kr och sedan tillkommer en månadsavgift på ca 295 kr/mån.

Vi har ju inte ens sydafrikansk teve så det kommer nog inte bli aktuellt för oss just nu, men kanske i framtiden...Iallafall kul att det dyker upp alternativ till SVT World som har ganska begränsat utbud..

Vi är INTE Sydafrikanska vinklubben

Jag vet inte om jag varit otydlig på något sätt tidigare men jag vill bara påpeka ännu en gång att vi har INGENTING att göra med Sydafrikanska vinklubben och har själva varnat för dem flera ggr. Jag har aldrig träffat personerna bakom klubben, el haft någon kontakt med dem förutom att jag själv handlade vin från dem vid 2 tillfällen. Jag ångrar bittert att jag skrev om dem på bloggen och rekommenderade dem i början, men det verkade ju så himla bra och vi fick vinet vi beställt. Ni kan läsa mer om det jag tidigare skrivit om dem HÄR.

Idag blev jag utskälld av en kvinna som ringde upp oss och hotade med att polisanmäla oss eftersom hon fortfarande inte fått sitt vin som hon beställde i januari. Jag försökte förklara för henne att vi är ett reseföretag och har ingen som helst koppling till vinklubben men hon verkade inte riktigt förstå...Tycker jättesynd om alla som sitter i samma sits som henne och önskar att jag på något vis kunde hjälpa till men det finns inte mycket mer jag kan göra. Jag har försökt kontakta dem flera ggr, utan resultat.

Mitt tips till er som fortfarande väntar på vin el har andra outredda problem med Sydafrikanska vinklubben är att läsa olika forum och ta kontakt med folk i samma sits som er och se hur de har gått tillväga... kolla bl a denna länk: http://www.finewines.se/ovrigt/sydafrikanska-vinklubben/110/ och även på www.rata.se kan man läsa flera inlägg...

Jag håller tummarna för att så många som möjligt kan få sina pengar tillbaka och råder alla att vara extra försiktiga när det gäller olika vinklubbar i Sydafrika...Ryktas om att SV startat upp under nytt namn...





söndag 23 september 2012

Soppväder

Skulle kanske inte skrivit att våren är på väg...Idag har det nämligen regnat precis hela dagen och varit kallt och ruggigt inne.

Perfekt soppväder så Fredric gjorde en supergod blomkål & ädelost soppa med bacon och till det öppnade vi ett gott rödvin som vi sparat några år. Såååå gott!
Vardagslyx om ni frågar mig.

Resten av dagen har vi båda suttit och jobbat. Jag håller för fullt på med jul och nyårsbokningar samt bokföring och Fredric har gått igenom några av bilderna jag tagit de senaste 2 månaderna för att se om det är några vi kan använda på hemsidan...

Här är några av de bilder som nu finns på hemsidan:











lördag 22 september 2012

Ett säkert vårtecken

Som ni säkert redan vet vid det här laget så har Fredric en lördagsrutin som består av att han går tvärs över gatan till den stora matmarknaden som hålls här vid Oude Libertas varje lördag, och där köper han färskt bröd, ibland kaffe, ibland en blombukett eller något annat trevligt.

Idag kom han hem med vårt favvobröd, 2 flaskor champagne (han hade hittat det champagne som vi drack när vi förlovade oss: Saltare) och en bukett kallor.

Jag älskar kallor och i vanliga fall brukar vi stanna till vid vägkanten och plocka själva, men för 15 svenska kronor så känns det helt ok att gynna blomsterförsäljarna.

Känns att våren är här på riktigt!

fredag 21 september 2012

Boende i Camps Bay, Kapstaden

Verkar finnas stort intresse för boende i Camps Bay just nu..Fått flera mail där folk vill spendera några nätter i centrala Kapstaden, och sedan några nätter i trendiga området Camps Bay, som ligger längs atlantkusten, ca 15 min med bil från Waterfront.



Här finns en underbar strand (fast inte många som badar eftersom vattnet är KALLT!) mysiga små caféer, nattklubbar, restauranger m.m.

Bland mina personliga favoriter hittar ni dessa två ställen:



                                                           Primi Seacastle Hotel



och


                                                                 3 on Camps Bay

Båda dessa Boutique Guesthouses el hotell, ligger på gångavstånd till huvudgatan och stranden. Båda har pool och luftkonditionering och vacker havsutsikt i vissa rum.

Primi Seacastle kostar från R600 per person och natt och 3 on Camps Bay är snäppet dyrare från R775 per person och natt.  Några hundralappar extra om man vill ha havsutsikt.

I Camps Bay finns flera bra restauranger som Codfather där de har fantastisk bra sushi och fisk och skaldjur...eller varför inte Hussar Grill som är min favorit "kedja" för bra kött. Testar ni någon av Hussar Grill restaurangerna så måste ni prova deras Chocolate Vodka till dessert. Yummy!!!

torsdag 20 september 2012

Eat Out´s Restaurang nomineringar 2012

Varje år utser Eat Out deras topp-10 lista på restauranger i Sydafrika och igår släppte de namnet på de 20 nominerade restaurangerna för 2012.



Inte speciellt många nykomlingar el överraskningar överhuvudtaget och personligen är jag ganska kritisk till Eat Outs system där det i år handlar om 2 personer som bestämmer vilka som bli nominerade el ej.

Förra årets vinnare Greenhouse finns med även i år och dit måste ni gå om ni vill ha en fantastisk matupplevelse! Våra bästa matminnen från förra säsongen!

Och som vanligt är det vindistrikten som dominerar genom att hälften av restaurangerna ligger i något av Sydafrikas vindistrikt. Bara 3 av restaurangerna ligger utanför Kapområdet.

Här är listan på de 20 nominerade och den 25 nov avslöjas alltså topp-10.

Babel - Restaurang på vingården Babylonstoren

Bizerca Bistro- French Fusion Bistro inne i Kapstaden.

Delaire Graff Estate Restaurant- Delaire Graff är en av de mest spektakulära vingårdarna med utsikt från Helshoogte passet mellan Stellenbosch och Franschhoek.

DW Eleven-13- Enda restaurangen nominerad från Johannesburg. Vi åt här i Maj och var väldigt imponerade.

The Greenhouse- Förra årets vinnare. Ligger i Constantia vindistrikt i femstjärniga hotellet The Cellars Hohenort. Magiskt!

Hartford House- Har varit nominerad flera år i rad och enda restaurangen i provinsen Kwa-zuluNatal

Jordan Restaurant- Ligger utanför Stellenbosch på vingården med samma namn. Gillar man ost så finns här ett eget litet ostrum..

La Colombe- ligger i Constantia vindistrikt på det anrika hotellet: Constantia Uitzicht.

Makaron- Ligger i Majeka House, ett av hotellen i utkanten av Stellenbosch.

Overture- Restaurangen på Hidden Valley vingård. Helderberg området mellan Stellenbosch och Somerset West.  En av våra tidigare kunders absoluta favorit.

Pierneef a La Motte- La Motte vingård, strax utanför Franschhoek. Härifrån har vi fått mycket blandade recensioner. Vissa älskar det, andra har varit grymt besvikna.

Planet Restaurant - Anrika hotellet: Mount Nelsons restaurang i Kapstaden.

Restaurant Mosaic- Denna restaurang ligger strax utanför Pretoria i The Orient Hotel.

The Roundhouse- En restaurang som blivit nominerad de senaste åren. Ligger i Camps bay området, Kapstaden.

Rust En Vrede Restaurant- Tidigare vinnare och fortfarande mycket populär restaurang i vindistrikten.

The Tasting Room- Mycket populär restaurant som ofta hamnar top-5 på denna årliga lista. Ligger centralt i Franschhoek som del av lyxhotellet- Le Quartier Francais.

Terroir- Del av vingården Kleine Zalze strax utanför Stellenbosch

The Test Kitchen- Restaurang i Kapstaden som hamnade på andra plats förra året och som drivs av Luke Dale Roberts som tidigare jobbat på La Colombe. Hans andra restaurang "The pot luck club" tror många kommer finnas med bland nomineringarna nästa år.

Tokara- En av våra stammisrestauranger och ett ställe många av våra kunder på guesthouset provat eftersom det ligger nära Stellenbosch.

Man kan tycka vad man vill om Eat Outs sätt att välja bland restaurangerna men hur som helst är detta en bra indikation på några av landets bästa restauranger och just nu när Sydafrika är så prisvärt som det är, tycker jag absolut ni ska ta tillfället i akt och prova så många ni kan och hinner medans ni är här.

Lunch på Clos Malverne

I tisdags åkte vi till ett av våra favoritställen: Clos Malverne för att käka lunch med Peter & Kattis som äger guesthouset vi jobbar på.

För er som inte varit dit, el som planerar att spendera några dagar i Kapstadens vindistrikt: Missa inte!

Clos Malverne ligger i Devon Valley, strax utanför Stellenbosch och är endast öppet för lunch (stängt måndagar) och då kan man välja om man vill äta från deras A la Carte meny el göra deras "Food & Wineparing".

 Nu har de även infört en stor platter för två personer med ett par av deras viner, för den som inte orkar deras 4-rätters meny... Men vi brukar alltid ta deras 4-rätters food & wineparing och även om de höjt priset till R198 per person så är det fortfarande utan tvekan en av de mest prisvärda matupplevelserna i Kapstaden med omgivning. För 160 svenska kronor får man en 4-rätters lunch i fantastiska omgivningar och till det, matchande viner.

Efter lunchen fick vi även prova på deras ice-cream & wine paring, ett annorlunda men kul sätt att göra en provning på.



Bland glasssmakerna fanns bl a Carrot cake, Lavendel & Honey och Macadamia Nut. Glassprovning m 4 viner till klostar R55 per person och detta måste förbokas.

Förutom restaurang och vingård (Clos Malverne´s Sauvignon Blanc finns återigen med bland Sydafrikas topp-10 lista) finns även ett SPA och vill man ha en mysig heldag så ska man boka in sig på deras Spa paket inkl lunch...Pris R1940 för 2 personer.




måndag 17 september 2012

Sommarvärme

Haft helt underbart sommarväder hela helgen! Igår mätte vi upp till 34 grader i skuggan hos oss och det är bara september!

Tyvärr har vi inte haft tid att njuta av det fina vädret utan jobbat precis hela helgen för att försöka hinna ikapp efter min långa frånvaro från kontoret. Men det känns som att man har gott om tid att njuta av solen vid senare tillfälle plus att jag hade det ju varmt och skönt i Kenya.

Idag är det mer normalt vårväder med lite halvmulet och svalare temperaturer.

Jag och Fredric sitter på varsin sida av skrivbordet och hjälps åt med de första välkomstpaketen för den här säsongen.

Vi mäter hur vi ska maximera utrymmet här inne när Inka kommer ner om några veckor genom att specialbygga nytt skrivbord.. men det går väl sisådär om jag ska vara ärlig...

Är ju inte speciellt stort kontor vi har (läs pyttelitet) men det kommer ju vara ytterst sällan som vi behöver vara här inne alla tre eftersom vi även har Guesthouset att tänka på så det kommer nog gå...
Måste det göra.

På tal om något helt annat så har jag fått extrem craving efter svenska ostbågar...såna Super Cheez doodles med extra ostsmak....Mmmmmm...



så har ni vägarna förbi, ta gärna med en påse el två..

Jag betalar bra!

söndag 16 september 2012

Vandringstur i Kapstaden

Som jag skrev i förra veckan så kommer vi erbjuda guidad stadsvandring i Kapstaden denna säsong.



Efter mina turer nu under vintern så har jag insett vad mycket jag saknar guidningen.

Såååå:

Vi kommer ha en fast avgång varje Torsdag eftermiddag kl 16.30 där alla samlas på Inn on the Square Hotel vid Green market Square. Därifrån kommer vi promenera genom Kapstaden och jag kommer berätta om Sydafrikas och Kapstadens tidiga historia. Vi kommer bl a se Stadshuset, Company´s Gardens och även besöka en populär kvällsmarknad där man kan prova massa goda lokala smårätter (till egen kostnad).


Denna tur kostar 250kr per person och det är alltid jag själv som kommer guida (på svenska) och förutom guidning så bjuder jag även på ett glas vin och lite snacks.

Start 11 Okt 2012.


VÄLKOMNA!

(Denna tur går även att boka andra dagar i veckan men då ingår inte marknadsbesöket. Min 2 personer.)

fredag 14 september 2012

Hemma igen

Helt underbart att vara hemma igen!

När jag landade hemma i Kapstaden i onsdags så körde vi direkt ner till kaphalvön och Kalk bay där vi skulle provbo på Chartfield Guesthouse.


Har inspekterat Chartfield flera ggr tidigare men aldrig bott över så jag hade sett fram mot detta en längre tid eftersom flera av våra tidigare kunder påpekat att frukosten är riktigt bra...Och jag kan bara hålla med!



Rummen är rymliga och man har allt man behöver.

Absolut Inget lyx men för R375-400 per person och natt så tycker jag nog detta är ett av de mest prisvärda ställena i hela Kapstaden-området. Dessutom är det Fair Trade certfierat, vilket betyder att de har schyssta arbetsvillkor m.m

Bästa av allt tycker jag är det centrala läget. Kort promenad ner till alla restauranger. Däremot kan det vara problem att hitta parkering under högsäsong.

Vi hade planerat in en middag med vår goda vän K på Live Bait, en av restaurangerna precis nere vid havet och efter middagen tog vi ett par drinkar på Polana. Mycket trevligt!

Så igår kom jag då äntligen hem till Stellenbosch och sedan dess har solen tittat fram och idag åt vi lunch ute på balkongen..Känns att våren är här!

Härligt!!!!

tisdag 11 september 2012

Resor till Kenya?

Har fått en del mail från läsare som undrar om vi även anordnar resor till Kenya, eftersom jag spenderat en hel del tid där...Och ja det gör vi, även om det inte alls är vår specialitet på samma sätt som Sydafrika.

Vi har bl a ett bröllopspar som åker till Kenya om några veckor för safari och sedan avslutar med sol och bad på Zanzibar i en vecka.

 Detta är något jag gärna utvecklar vidare och tanken är väl att vi så småningom ska täcka hela södra afrika och delar av östra afrika..i liten skala dvs...

Ska lägga till vår Kenya-Zanzibar kombo på hemsidan så snart jag kan...

Just nu håller jag på och packar och sedan blir det en bush-frukost med gruppen, innan vi tar ett flyg vidare till Nairobi och sedan Johannesburg.
Känns vemodigt att åka härifrån eftersom jag inte vet om jag kommer göra några fler turer till Kenya, men ändå oerhört glad att jag har det jobb jag har..

Nedan bild är från gårdagens safari då vi stötte på denna lejonhona som precis fått tag på en baby Thompson Gazelle...Var ett annat lejon som försökte ta i från henne bytet men hon lyckades ta sig undan...



lördag 8 september 2012

Sista stoppet

Nu har vi äntligen kommit fram till Maasai Mara och lodgen som vi bor på: Sarova mara game camp.

Detta är ett tented camp med ganska lyxiga tält med ordentliga badrum, skrivbord m.m. Jag blev uppgraderad till ett lite större tält (som om jag skulle behöva ännu mer plats som reser ensam) så detta är mitt kontor för de nästkommande dagarna...


 
 
Har 3 nätter här och på tisdag flyger vi tillbaka till Johannesburg för en sista natt innan jag kommer hem till Kapstaden på onsdag...Börjar längta hem nu men tänker njuta av varenda sekund som jag har kvar av denna turen.

Fullkomligen älskar Kenya och hoppas verkligen att jag får möjlighet att komma tillbaka!

fredag 7 september 2012

1000 inlägg och 5 år senare...

Detta är tydligen mitt 1000:e inlägg på den här bloggen :)

 Skrev resedagbok på nätet i många år innan jag började blogga, men tröttnade på att det var så krångligt att lägga upp bilder så för 5 år sedan testade jag att blogga och det har ju som sagt blivit en del inlägg sen dess!

För 5 år sedan hade jag spenderat 6 månader i Sydafrika som reseledare, och blivit erbjuden fast jobb hos ett reseföretag i Kapstaden och höll som bäst på med förberedelserna inför min flytt ner...

Vem hade kunnat ana att bloggen senare skulle leda till ett eget företag???

Tycker fortfarande att Blogger funkar bra, även om Wordpress som jag använder för hemsidan, också är helt ok och även om många sagt åt mig att jag borde lägga den här bloggen på hemsidan isället så känns det inte riktigt rätt..
Här skriver jag mer om vår vardag och hur det är att bo i Sydafrika, och som en del av detta tipsar jag om restauranger, aktiviteter m.m.

På hemsidan är allt mycket mer jobbrelaterat.

Appropå jobb så är jag nu i slutet av resan med den här gruppen som jag guidar genom Kenya för tillfället. Bara 5 dagar tills jag är hemma igen!

 Imorse åkte vi på safari i Lake Nakuru National Park där vi stötte på dessa lejon som åt frukost i form av en buffel... Luktade pyton och tusentals flugor men det är alltid häftigt att se!



Yummy, spare ribs for breakfast!



Proppmätt lejon!




onsdag 5 september 2012

Nu fyller vi 3 år!

Får massor med mail just nu från folk som vill resa till Sydafrika över jul och nyår.
Tyvärr kommer jag inte kunna påbörja några nya bokningar förrän jag är tillbaka på kontoret igen i slutet av nästa vecka.

Ber så hemskt mycket om ursäkt för detta men har en hel hög med förfrågningar som jag försöker hjälpa sedan tidigare och internet här i Kenya är lite si och så...Vill inte ta på mig mer än vad jag hinner med.

I dagarna fyller förresten Sydafrikaexperten 3 år!

 Helt otroligt vad snabbt tiden går och det har varit enormt kul att fått hjälpa många av er läsare med era resor och även att ha träffat många av er personligen vid flygplatsen el på guidad tur...

 Stort tack till alla er som rest med oss och som tipsat era vänner osv. Vi är så tacksamma!




www.sydafrikaexperten.se

tisdag 4 september 2012

Dator krångel igen

Har haft en hel del otur med datorer under de senaste åren och nu verkar det som om den senaste även den gjort sitt. Knappt ett år gammal och redan är alla tangenter utslitna och nu har hela skärmen hamnat snett och lite olika skruvar ramlat ur...hmmm..

Ok att jag jobbar extremt mycket men mer än så ska de väl klara av el?

Så nu har jag beställt en ny laptop som Inka får ta med sig ner när hon kommer ner i början av okt för att börja jobba hos oss. Hoppas innerligt att den jag har nu håller tills dess!

Är fortfarande ute och guidar i Kenya och allt flyter på bra. Har sett det mesta och även med denna grupp haft tur och sett flera leoparder och geparder...

Men jag måste erkänna att jag börjar känna av de långa dagarna..Jag går upp kl 04.00 varje morgon för att jobba ett par timmar med Sydafrikaexperten innan dagens aktiviteter med gruppen börjar kl 06.30 och oftast inte färdig förrän efter middagen runt kl 21-21.30...

Och när jag kommer hem i nästa vecka är det hög tid att börja förbereda välkomstpaket m.m för alla kunder som börjar komma ner till Sydafrika i början av okt så det är verkligen fullt upp just nu!

No rest for the wicked...

Börjar verkligen se fram mot nästa Sydafrika säsong som alltså börjar om några veckor. Min fjärde säsong som egenföretagare :)

 Kan även avslöja att jag kommer erbjuda en guidad vandringstur i Kapstaden en eftermiddag/kväll i veckan, för er som vill få ett litet intro till staden.

Har saknat guidningen och därför bestämt att jag gärna vill guida en dag i veckan om det går...Dessutom är jag självklart tillgänglig för privat guidning i Kapstaden med omgivning om man är ett mindre sällskap.

Mer info om detta kommer snart!

Nedan ett par bilder från igår: