söndag 29 juli 2012

Perfekt start på dagen

Dag 29 på turen och nu befinner vi oss i Masai Mara, Kenya. Hade en fantastisk morgonsafari i morse där vi fick syn på denna leopard som först satt upp i trädet och sedan bestämde sig för att gå bredvid vår jeep...









Har ytterligare två nätter här och sedan en sista natt i Johannesburg innan det är hemfärd. Efter en månads guidande ska det bli underbart att få komma hem en sväng och bara vara...

I mitten av Augusti är det nämligen dags för likadan tur igen!

fredag 27 juli 2012

Blivit av med min mobil

Igår lyckade jag på något konstigt sätt bli av med min Iphone. Vi körde runt i Lake Nakuru parken och stannade till för att titta på flamingos och då måste den på något sätt ramlat ur min kikarväska och ur jeepen???

Insåg vad som hänt bara ca 10 min senare men då var det redan försent..någon måste ha plockat upp den och bestämt sig för att behålla den eftersom den några minuter senare var avstängd. Surt! Hade pin-lås m.m men antar att det inte är speciellt svårt att låsa upp...

Ja, ja...Antar jag blir tvungen att köpa en ny telefon när jag kommer hem men just nu går det alltså inte alls att nå mig via mobilen.

Idag såg vi återigen en leopard, denna gången i ett träd men lite för långt bort för bra bilder och annars har vi roat oss med att titta på roliga noshörningsungar, Rotschild giraffer m.m och även hunnit plantera ett varsitt träd.

En helt ok dag och imorgon bär det av mot resans sista stopp och för många även höjdpunkten: Masaai Mara.


Den här lilla Noshörningen sprang, runt, runt, runt...

onsdag 25 juli 2012

Dagens höjdpunkt

Nu befinner vi oss vid ekvatorn och närmare bestämt Fairmont Mount Kenya Safari Club som är precis så där lyxigt och flådigt som man kan förvänta sig. Jag älskar Fairmont hotellen och njuter varje gång jag får bo på något av deras hotell eftersom det är ställen jag aldrig skulle ha råd att bo på i vanliga fall.

Allt flyter på hur bra som helst med gruppen och vi har sett leopard 4 ggr redan..och igår såg vi en Gepard med sitt byte...Riktig tur-grupp!

Dagens höjdpunkt blev ett väldigt nära möte med en lejonhona:


Hon satt bara några meter från vår jeep och sedan bestämde hon sig för att komma ner till oss för att dricka.

törstig kisse



Underbar dag på jobbet! Igen :)

tisdag 24 juli 2012

Erbjudande hos Beluga House i Hermanus

Hermanus är ett litet samhälle längs Sydafrikas södra kust, ca 1.5-2 timmars körning från Kapstaden och här har man absolut störst chans att få syn på Sydkapare el "Southern Right Whale" under valsäsongen som brukar vara mellan aug-nov ungefär.

I Hermanus finns ett trevligt litet guesthouse: Beluga House som drivs av svenska paret Lotta och Pål och just nu erbjuder de riktigt bra priser om man vill bo hos dem i september.

Bo 3 nätter, betala för 2.

Mer om detta mycket prisvärda erbjudande kan ni läsa om HÄR.


lördag 21 juli 2012

Tillbaka i Kenya

Befinner mig för tillfället i Amboseli National Park i de södra delarna av Kenya. Har haft en fantastisk grupp genom Sydafrika och Viktoria fallen och nu är det bara hälften av deltagarna kvar (14 st) så det blir lite tomt.

Har bl a haft en kvinna som blev biten av en apa vid Viktoria fallen! Aldrig hänt tidigare...Så nu har jag spenderat en hel del tid med att försöka luska ut hur vi ska kunna planera in de 3 rabies sprutor hon måste ta på specifika dagar...Senaste planen är att vi får flyga vaccin från Nairobi till Masai Mara när vi är där men det känns ju onödigt krångligt...hoppas att någon av de andra lodgerna kan hjälpa oss..

Amboseli har varit fantastiskt och vi har sett hur många elefanter som helst..De är så mycket större här än hemma i Sydafrika.



 Och idag såg vi Lejon både på morgon och kvälls safarin.

Besökte även en Masaai by och de kom alla ihåg mig från mitt senaste besök för 2 år sedan...Vet inte om det är bra el dåligt men kul att träffa dem allihop igen. Väldigt annorlunda och speciell kultur. Har även lyckats samla ihop pengar till en ko från gästerna...

Imorgon fortsätter vi norrut till Aberdare och The Ark, som är en lodge byggd för att likna Noas Ark och på baksidan av byggnaden finns ett vattenhål som många djur besöker under nattetid. I rummen har de en lampa som börjar lysa ifall något speciellt djur gästar vattenhålet så att man kan gå ner och titta från en utsiktsplats byggd i markhöjd...

onsdag 18 juli 2012

Lite bilder

Har några minuter till övers medan jag väntar på att resten av gruppen flyger Helikopter över Viktoria fallen så tänkte passa på att lägga upp några bilder från resan..

Leopard i Krugerparken

Underbar blå himmel i Chobe National Park, Botswana

Lilla Emanuel i Mukuni Village, Zambia

Sunset Cruice på Zambezi River, Vic Falls

tisdag 17 juli 2012

Utan internet

Just nu befinner jag mig vid Viktoria fallen på Zambia sidan. Tyvärr har jag haft jätteproblem med internetuppkoppling så blir inga bilder el något längre inlägg just nu men OJ vilken vecka vi haft!

Kruger var fantastiskt och igår var vi till Chobe National Park...Lovar att lägga upp massa bilder.

Imorgon flyger vi tillbaka till Johannesburg och dagen efter bär det av mot Kenya.

Igår blev en dam biten av en apa så hon har fått ta rabies spruta och behöver ta ytterligare sprutor under resans gång så nu ska jag försöka ordna så att denna dam kan få besöka en doktor.... Men lovar skriva mer så snart jag kan...

onsdag 11 juli 2012

På väg mot Swaziland

Nu är vi på väg in i lilla kungadömet Swaziland.

Spenderade en natt på lyxiga resorten: Fairmont Zimbali, strax utanför Durban och nu har vi bott två nätter på Ghost Mountain Inn i Mkuze.

Ghost Mountain är ett mysigt hotell som fungerar bra som stopp mellan Kruger och säg St Lucia, ifall man inte vill övernatta i Swaziland. och har man gott om tid så tycker jag det är värt att spendera ett par nätter och utforska området ordentligt.

 Vi har bl a kört runt i Hluhluwe/Umfolozi naturreservat och gjort en kryssning på Jozinidammen där vi såg en hel del flodhästar och massa elefanter.

Igår besökte vi också en Zulu by där vi fick lära oss mer om deras kultur och hur vardagen ser ut för de som fortfarande är ganska traditionella. Var intressant att se något som inte är "en turist attraktion". Många av Zulubyarna man besöker med grupper visar mest hur zulukrigarna levde tidigare, medans vi på denna tur fick lära oss om dagens zulu...

Har inte haft tid att fixa med bilder men lovar att lägga upp bilder de närmaste dagarna när vi kommer spendera 2 nätter inne i en av Krugerparkens lyxigare lodger: Tinga.

måndag 9 juli 2012

Betala resan med kreditkort

Många resenärer föredrar att betala sin resa med sitt kreditkort eftersom vissa kreditkortsbolag erbjuder en extra reseförsäkring.

Eftersom vi inte lägger på några extra avgifter el marginaler om man bokar genom oss, så har kreditkortsbetalningar helt enkelt varit för dyrt eftersom bankerna tar ut en avgift som kan vara så hög som 3.5 %.


Men nu har vi iallafall bestämt att vi kommer erbjuda kreditkortsbetalning via Paypal för den som vill, men att kunden isåfall får betala en extra avgift på 2%. På så sätt delar vi på kostnaderna.

Betalning sker genom att vi skickar en säker länk via email, som tar kunden vidare till en betalningsportal.

Vi hoppas att detta kommer underlätta betalningsprocessen för er som är vana att betala resan med kreditkort.

Självklart kommer man fortfarande kunna betala på det "vanliga" sättet också, genom att göra en betalning till vårt plusgirokonto, utan några extra kostnader.





lördag 7 juli 2012

Billiga flyg till Sydafrika med Lufthansa

Just nu erbjuder Lufthansa flyg från 5599kr t/r till Johannesburg om man ska resa mellan okt-dec.

Dessa biljetter måste bokas senast på tisdag 10 juli.

Perfekt för er som kanske funderat på att göra vår: "Stora Sydafrikaresan" i höst?



Från Kapstaden till Knysna via R62

Nu är jag ute på första månadslånga turen av två. Denna består av en grupp med 20 australiensare och hittills har allt fungerat bra och vi har haft riktig tur med vädret.

Största orosmomentet när man har planerade aktiviteter i Kapstaden och längs Garden Route under vintern här nere, är att det ska regna. Men den senaste veckan har Västra Kapprovinsen visat sig från sin allra bästa sida!

Utanför Black Marlin restaurant nere på Kaphalvön.

Eland i närheten av godahoppsudden
I Kapstaden bodde vi 3 nätter på Radisson Blu som ligger vid havet, på kort avstånd från Waterfront. De håller för tillfället på och renoverar sina standard rum så hela gruppen blev uppgraderade till deras Business Class rum som är stora och fina med utsikt mot havet.

Radisson Blu

 Jag kan verkligen rekommendera detta hotell om man vill bo bra i Kapstaden.

Deras bar har superfin utsikt mot solnedgången så även om man inte bor på hotellet, kan jag rekommendera att man tar en drink i baren, men restaurangen tycker jag däremot är lite si och så...

Från Kapstaden körde vi en av mina favoritsträckor- R62 med sikte på Oudtshoorn. Detta sägs vara en av världens längsta vinrutter och nu på vintern är det helt bedårande vackert! Blev inga kort eftersom jag har fullt upp med att jobba när jag är på bussen...
 Aloe växterna blommar för fullt och landskapet i sig är väldigt grönt. Man kör över flera stora bergspass och några av bergen hade t o m lite snö högst upp på toppen...

På eftermiddagen besökte vi Cango Caves och på kvällen övernattade vi på De Opstal som är en jättemysig farm halvägs mellan grottorna och Oudtshoorn. Här har de en helt magiskt vacker trädgård, pool, restaurang och en liten bar.

Rummet jag bodde i på De Opstal. Kan användas som familjerum.


Alla rummen är väldigt annorlunda och hela stället har MASSOR med karaktär...

Jag gillar De Opstal och Oudtshoorn och tycker absolut att man kan spendera en natt el två i området... Förutom grottorna så kan man även besöka en strutsfarm, Cango wildlife ranch (populärt för barnfamiljer) el köra norrut till Prince Albert Pass. Väldigt annorlunda landskap mot det vi är vana vid hemifrån och riktig "Countryside".



Vi besökte strutsarna nästa morgon och sedan gjorde vi även ett besök på Monkeyland, strax utanför Plettenberg bay, innan vi körde till Knysna där vi nu spenderat 2 dagar.

I Knysna bor vi på Protea Hotel Knysna Quays som jag personligen inte är något jättefan av men när man reser med stora grupper så har man ofta inget val. De vill bo centralt och detta hotell ligger precis nere vid lagunen och "waterfront".
Just nu pågår Knysna Oyster festival så det är mycket folk i stan och härlig stämning.

Imorse åkte vi ut till Featherbed Naturreservat där man gör en lättare vandring med efterföljande lunch. Hade återigen tur med vädret och såg "bush bucks" i skogen och valar ute till havs :)

Bush Buck

Utsikten från naturreservatet
Imorgon besöker vi Tsitsikamma National Park och tar ett eftermiddags flyg till Durban där vi ska bo på lyxiga: Fairmont Zimbali Resort. 
Får se när jag får tid att uppdatera bloggen igen men som ni ser har jag garanterat ett av världens roligaste jobb :)

fredag 6 juli 2012

Snabbvisit på Hout Bay CARES

Innan jag åkte iväg på den här turen som jag guidar nu, var jag och Fredric och handlade mat till dagiset på Hout Bay C.A.R.E.S, ett av de projekt som vi försöker stödja och som vi skrivit en del om HÄR.

Tidigare i vår var det flera läsare, kunder + familj och vänner som var med och sponsrade genom privata bidrag och en del av dessa pengar kom till nytta idag . Så STORT TACK till alla ni som hjälpt till. Ni vet vilka ni är och än är det inte slut. Så fort jag är tillbaka från turen som jag är på nu, kommer vi göra en vända till...både till Hout Bay och Masiphumelele.



I affären fyllde vi ovan shoppingvagn till bredden med mat och när vi släppte av det på centret, fick vi en kort pratstund med Jurgens, som har huvudansvaret för CARES. Vi frågade honom vad som är största utmaningen nu under vintern och han sa att få ihop mat för 40+ barn på dagiset, visat sig vara en daglig kamp... på så sätt kändes vårt lilla bidrag oerhört välkommet.

Är svårt att veta vad för slags mat man ska köpa men vi satsade på massa havregrynsgröt, majsmjöl, små juice förpackningar, mjölk, flingor, salt, bröd, matolja, varm choklad, ris m.m.
Nu har vi även sett att de har ganska stora frys och kylutrymmen så nästa gång tänkte vi köpa mer färskvaror som kött, kyckling osv...

Lunch på dagiset


Dessutom kommer vi sponsra med 4 biljetter till taffelberget + sightseeingbussen. Är en av klienterna som haft 120 rena drogtester, som ska få ta med sin familj på en dagsutflykt.

 Förutom att överleva, är det också viktigt att leva. Att få känna glädje och göra något för nöjes skull..Att bli motiverad till att fortsätta sitt nya liv.


Är supersvårt att välja vilka projekt man ska satsa på när det finns så många ställen och olika organisationer som alla gör ett jättejobb,  men det vi sett på Hout Bay CARES känns seriöst och professionellt.

Droger och andra former av missbruk är ett jättestort problem i Sydafrika och det är extremt viktigt att barn som växer upp i en sådan miljö, får trygghet och en bra start i livet, för att inte själva hamna i likadana situationer. Att på något sätt bryta den onda cirkeln.


Vill ni vara med och hjälpa till, kan man antingen ta kontakt med oss, eller gå in på deras egna hemsida där man kan göra en dontaion via kreditkort och Paypal.