torsdag 30 september 2010

Och en del olyckor...

Glömde berätta om allt det som inte gått lika smidigt...

När vi således fick tvättmaskinen installerad (som förresten är i köket, som i de flesta länder jag bott i utanför skandinavien) så vred vi om kranen för vattnet och sen skulle F gå till affären för att hitta lite kaffe. Min F är största kaffemostern jag känner och vi har alla undrat hur han ska klara sig utan sina 100 koppar om dagen..för ärligt talat..kaffet här nere är si och så... Många dricker enbart pulverkaffe och jag gav bort min kaffebryggare förra året eftersom jag dragit ner på kaffet helt de senaste åren..

Anyway..så F kommer hem med en burk pulverkaffe, tvättmedel till nya maskinen samt tillhörande sköljmedel. MEN när vi ska starta maskinen inser vi att det är vatten i HELA diskhon + underskåp + bänk..På mindre än 20 min hade det pumpat ut litervis med vatten.

Verkar vara kranen som läcker så efter lite mailande fram och tillbaka mellan mig och värden (som befinner sig i Jhb för tillfället) kom Gary, hans "handy man" kompis, och kollade. Men han kan inte fixa så istället ska hans rörmokar kompis komma under morgondagen.. så vi håller tummarna eftersom jag läääängtar efter att få tvätta! Har allt som allt 3 fulla resväskor med kläder, sängkläder och handdukar som ska fixas efter att ha legat i förråd senaste året..

Ja just det! Så F's betyg på pulver kaffet? nej, inget vidare..han säger att det smakar sött? Och vad gör han efter det?..jo, han är ute på baksidan och kikar runt och lyckas på nåt vis slå i ansiktet och pannan i någon stål vajer! Så nu har han ett stort jack i pannan och 2 mindre sår över näsan..inte riktigt min killes dag..

Som "plåster på såren" tog jag honom till en av mina favvo nudel ställen: Simply Asia. Precis vad vi behövde! Jag njöt av några kalla Black Labels och en riktigt HET nudel wok och F, som fastnat för cidern här nere, drack hunters dry och åt en jättegod kyckling rätt. Och inte mindre glada blev vi när vi fick notan och den hamnade under 100kr... Helt ok!

Tur att vi har lika smak

Yes! Nu är Fredric äntligen på plats :)
Var väääldigt långa 7 veckor och känns underbart att ha honom här!

Och gissa om vi varit produktiva? På väg från flygplatsen kl 9.00 igår morse stannade vi till på Mr Price samt ett lokalt ställe som heter Wakefords..Dessa två stopp resulterade i ny kyl/frys, tvättmaskin, micro samt lite annat smått och gott. Har aldrig träffat någon som har så lika smak som mig! Vi båda går direkt fram till samma möbler, vi båda gillar stilrent och inte för mycket plåtter...Me Like!

Kylen, tvättmaskinen och micron levererades hem till oss vid lunch tid idag och på eftermiddagen kom även den nya sängen jag köpt innan F landade. Service!

Och de levererar inte bara, utan de packar upp allt, tar med sig alla kartonger etc. Sen hittade vi äntligen en soffa utan blommor, rutor etc som vi hoppas få i mitten av nästa vecka..den fanns inte i lager utan måste tillverkas så jag tycker fortfarande det är snabbt.

Tycker vi hunnit med en hel del. Har även bestämt oss för att skaffa nya köksmöbler och istället använda mina gamla möbler till något annat (de har tyvärr repats en del i de olika flytterna de senaste 2 åren) och sen behöver vi fler utemöbler..Har 2 balkonger och det är ju ute man vill sitta så här är vi båda ganska petiga.

Vi har bestämt oss för att själva bo i ett av de mindre sovrummen och ha det tredje rummet som kontor så att vi har hela undervåningen, medans våra gäster kommer sova i ett underbart rum med egen balkong och badrum på övervåningen :) Kommer bli riktigt fint!

Lovar att lägga upp lite bilder imorgon på kaoset som råder...resväskor, kartonger, gardiner m.m huller om buller!

Men det är ju detta vi sparat till, längtat efter och drömt om senaste året så vi njuter!

tisdag 28 september 2010

Wanted: Ikea!

Har flängt runt bland olika möbelaffärer för att försöka hitta en soffa till vårt vardagsrum..Men det verkar heeelt hopplöst.
Är inte första gången jag säger det men gud va jag önskar de hade IKEA i Sydafrika! Vi vill ju egentligen mest ha basgrejor som inte kostar så mycket men vill man inte ha blommigt, snirkligt el andra mönster som påminner om mormorsmors grejor, så finns det väldigt ont om soffor överhuvudtaget.

Har iofs hittat en soffa i ett av reklambladen och tanken är att jag och Fredric ska kunna stanna till där på vägen hem från flygplatsen imorgonbitti. Ha, ha..och Fredric trodde han skulle slappa och ta det lugnt... ;)

Däremot tror jag att jag hittat bra pris för Kyl/frys och tvättmaskin så det kan vi också fixa under morgondagen och en säng till gästrummet levereras förhoppningsvis på torsdag. Så lite effektiv har jag allt varit även om det är svårt att flytta, leta möbler och fortfarande hinna jobba...

Sp resten av eftermiddagen/kvällen kommer spenderas framför datorn...

Och nu sitter F på planet ner hit. Läääängtar!!!

måndag 27 september 2010

Fick tydligen en katt med på köpet

Nu har jag flyttat in i huset :)


Ekar väldigt tomt eftersom vi varken har soffa el soffbord etc men ändå skönt att vara på plats och kunna sova i min egna säng.




Flyttfirman var supersnabb och hela flytten tog knappa timmen. Nu hade jag iofs inte så många grejor men ändå...Känns lite som julafton när jag packar upp lådor eftersom jag knappt kommer ihåg vad som finns inuti.


Köksgrejor har vi gott om så där behövs inte mycket. Och sängkläder, täcken, kuddar etc verkar jag ha för ett helt hotell...och samma sak med gardiner och mattor..




Sen verkar vi förresten fått med en katt i flytten.




Är en väldigt kelsjuk katt som verkar tro att han bor här??


När jag frågade ägaren om det imorse skrattade han bara och sa: Ja, katten ja...han är vildkatt men brukar hänga här..och namnet: "The cat" helt enkelt.

Han gjorde sig genast hemmastadd i en av mina flyttlådor men nu har jag vänligt men bestämt kastat ut honom..han jamade en stund men gick sedan vidare..så vi får väl se om han kommer tillbaka imorgon igen.

Till middag köpte jag en Pizza på Pescados inne i byn. Helt ok. Nu ska jag fortsätta gå igenom mina "julklappar" och sen blir det sängen. Behöver komma upp i tid imorgon och jobba ikapp med mailen etc..
Men åhh vad det är skönt att vara hemma igen!

Nu är det dags

Nu åker jag till huset för att möta ägaren och få nycklar :)

Nästa rapport blir förhoppningsvis från Simon's Town senare ikväll.

Blir svårare med åren...

...Att bo utomlands...
Skrev i ett tidigare inlägg om hur jag som 16-åring kom till Australien och tyckte det var jätte jobbigt att vara ifrån mina nära och kära.


men jag menar..det kan man förstå..ung, adrig varit utomlands själv etc..


Sen vande man sig vid det och jag tror det längsta jag var ifrån Sverige helt och hållet var nästan 3.5 år.. Allt som allt har jag spenderat 12 år av mitt vuxna liv utomlands...
Jag är utlandssvensk.


Jag kände mig aldrig svensk (nu har jag iofs finska föräldrar) och visste redan tidigt att jag aldrig skulle bli en "svensson".


Men nu är det andra bullar..Jag har träffat en kille som aldrig rest på det viset och som är van vid söndagslunch hos sina föräldrar och som gillar livet i Sverige...


..och viktigast av allt..

jag har 2 helt UNDERBARA brorsöner..det förändrar allt!


Idag ringde det på skype och jag var sååå nära att bara ignorera just för att jag lovat mig själv en heldag ledigt....Tills jag hörde Lucas (2.5 år) som ville prata med faster Minna.

Ok, våra konversationer kanske inte är av högsta kvalitet (Lucas står mest och kollar på sig själv i Skype skärmen) men när han skickar sina slängkyssar mot skärmen..ja då smälter ens hjärta totalt!


Hans yngre lillebror däremot blir livrädd varje gång han ser skärmen och från att ha varit den som satt barnvakt flera ggr i veckan och ofta flera dagar i sträck, blir man såklart ledsen men vet också att han kommer vara samma goa glada unge när vi är tillbaka i mars..


Men allt detta.

Familjen

Sverige

Känns mer viktigt...


Hur kan man hitta balansen?

söndag 26 september 2010

Rioja tror jag är nya favoriten

Spenderade hela eftermiddagen på Rioja och struntade helt enkelt i bion..Mycket lyckad söndagslunch!


Rioja har nånting för alla och jag och min kompis U bestämde oss för att unna oss deras Spring-special som bestod av en tre-rätters för R165.


Jag är som ni vet alldeles hopplös på att ta foton och det hann bli dessert innan jag kom ihåg att jag hade en kamera i väskan..rabarber/jordgubbpaj. Mums!

Anyway, när notan kom in såg jag en liten lapp om en "murder mystery" kväll den 9:e okt som är nära min födelsedag så kanske att man ska ha en middag där? Måste erkänna att jag är en riktig "sucker" för sånt..får se..

Resten av eftermiddagen har jag spenderat framför datorn. Försöker hitta en firma som kan flytta mina möbler från magasinet, till vårt nya hus. Inte ens en hel lastbil full av saker men ändå..

För allt sånt använder man sig av: www.gumtree.co.za och so far är jag mäkta imponerad! Ett av företagen har redan hört av sig (på en söndag) med ordentlig quote både på mailen och via sms..De kan göra jobbet imorgon eftermiddag för ynka R350 . Hoppas de verkligen håller vad de lovar men sådana saker är riktigt billigt jämfört med Sverige.

Slappar söndag!

Har bestämt mig för att vara HELT ledig idag och har inte ens öppnat varken mail el facebook...Gött!

Planen är att ta en lååång lunch någonstans och sedan gå på söndagsbio. På Longbeach mall som är närmaste shoppingcentret från oss, kostar bion 25 spänn!
Däremot har man bara 3-4 filmer att välja mellan men det spelar ingen roll..att kunna unna sig bio när man känner för det, är lyx för mig.

Lunchen kommer antingen intas på "Rioja" el någon av restaurangerna i Noordhoek. Får se vart det finns bord då jag har en föraning om att vi inte är de enda som tänkt ha en slappar söndag...

Och imorgon får jag nycklarna till huset! Längtar!!!

lördag 25 september 2010

Packa upp resväskan

Ni anar inte hur trött jag är på att leva ur min resväska!
jag lämande Sverige den 9 Aug och har sedan dess rest genom hela Sydafrika samt delar av Zambia och Kenya.. Allt stinker och så länge jag inte kan tvätta alltihopa (som ju är mitt liv för de nästkommande 6 månaderna) så kommer inte lukten gå ur.

Har aldrig varit i behov av en tvättmaskin som nu...

Visst,, jag tvättar hos mina vänner men det blir ju att jag använder samma kläder hela tiden för att slippa rota runt i min överfulla väska.

Jag vill ha en garderob helt enkelt.

Sover förresten på min gamla bäddsoffa som jag gav bort förra året..älskar den soffan och mina vänner har erbjudit att ge tillbaks den ..men...nej..
Detta kommer bli första boendet som jag och Fredric flyttar in i tillsammans så därför ser vi faktiskt fram mot att få köpa en del gemensamma grejor..

Jag är självklart tacksam för att mina vänner ställer upp men nu är jag redo att flytta in till vårt egna!

Carla's i Muizenberg

Ja just det, höll ju på att glömma och skriva om Carla's...

Under flera års tid har jag hört talas om Carla's men aldrig fått tummen ur och testat det men nu för några dagar sedan åkte jag och U dit och vi blev inte besvikna!

Carla's är ett pytte litet ställe i Muizenberg (York St för att vara exakt) som drivs av Carla från Mozambique. Ser inte mycket ut från utsidan men de har blivit kända för sina Mozambique style Prawns..Och eftersom jag äääälskar räkor så bara måste vi ju testa.

Eftersom det bara finns 6 bord el nåt sånt, finns inga menyer utan allt står på en tavla och vinlista finns inte heller då det helt enkelt bara finns rött el vitt vin att välja på..kan vara vilket vin som helst med andra ord..Härligt med nedtonad service och familjär atmosfär. Flera av gästerna verkade vara stammisar och Carla själv sköter all servering. Mycket pratglad dam!

Räkorna kan man få som liten portion (8st) el en stor med 12 räkor..Jag tog den stora och även om det inte är billigt jämfört med några av de andra ställena häromkring (R148 för stora portionen) så var det värt vartenda rand och fler besök blir det garanterat :)

jobbarperiod..

Hade tänkt ta ledigt under helgen men har kommit in i en jobbarperiod och då är det liksom ingen mening att sluta... Har spenderat de senaste veckorna med att jobba ikapp med alla mail och förfrågningar som kom in under tiden jag var ute och guidade i Kenya och därför har hemsidan och produktutveckling hamnat lite efter.. Så det får bli mitt helgnöje helt enkelt.


Älskar verkligen att vara egenföretagare och även om det naturligtvis är tufft och många, långa timmar utan fast lön, så har jag aldrig trivts så bra med mitt jobb som nu.
Vill jag jobba från 6 på morgonen till midnatt för att sedan vara ledig nästa dag så kan jag det.

Jag kan varva hotellinspektioner och aktiviteter med admin jobb och ingen dag är den andra lik. Är oerhört lyckligt lottad och känner enorm tacksamhet för er som läser bloggen..för det är ju ni som gjort att jag startade Sydafrikaexperten och fortfarande härifrån som de flesta kunder kommer...

Smyglanserade vårt rum till uthyrning på hemsidan idag och kan ni tänka er, vi har redan 5 bokningar för folk som vill komma och bo hos oss i Simon's Town..
Och vi har ju inte ens flyttat in än! Så kul!

Men om bokningarna rullar in i den här takten får nog ni där hemma som tänkt komma och hälsa på, boka illa kvickt :)

Nu jämfört med då...

Jag kommer ihåg när jag var 16 år gammal och hade precis landat i Melbourne, Australien, för mitt första riktiga äventyr utomlands på egen hand... Året var 1996 och på den tiden fanns knappt internet el e-mail.

Jag kommer ihåg att jag tyckte det var rått och kallt och att deras "Iced coffee" var det bästa som fanns..Jag såg fram mot att få se koalor och kängurus och 40 graders värme mer än halva året...

Jag landade mitt i Australiens vinter och ingenting blev som jag tänkt mig.

Efter 4 dagar i landet, fick jag problem med njurarna och fick akut läggas in på sjukhus. Blev några tuffa månader som följde och idag förundras jag över hur jag pallade...ingen som helst kontakt med familj el vänner förutom snigelpost och ett telefonsamtal i månaden till mina föräldrar, som varade max 5 min!

Tacka vet jag dagens tekonologi. Jag och min undebara brorson kan pussas genom cyber rymden (vi skickar slängkyssar till varandra) och jag och sambon kan åtminstone säga godnatt till varandra varenda dag.. Jag och mamsen har mycket bättre kontakt idag än när jag bor hemma i Sverige..
Det betyder jättemycket för mig..Världen är idag ganska liten och jag vet inte om jag hade valt att bo utomlands om inte Skype, messenger och facebook fanns..

Undrar hur det ser ut om 20 år och vad mina framtida barn tycker..
De kommer nog förundras över de 100-tal brev jag skickade till min dåvarande pojkvän i Sverige, familj och vänner 1996-1997 :)

fredag 24 september 2010

Ännu en anledning till att jag älskar Sydafrika

Idag är en helgdag i Sydafrika pågrund av National Braai day...

En helgdag dedikerad till att grilla= braai..helt fantastiskt!

Sen att dagen egentligen heter National Heritage day som ska återspegla det multi-kulturella sydafrikanska arvet, verkar de flesta ha glömt bort..I tidningar, reklam och radio är det bara "Braai Day" som gäller.

Många har tagit ut semesterdagar i samband med dagens ledighet och har på så vis nästan en hel vecka ledigt..

Sydafrika har fler helgdagar än något annat land jag tidigare bott i och jag gillar det.."Braai day" är typ första riktiga vårhelgen och alla längtar efter sommaren och humöret är på topp!

Själv har jag jobbat stenhårt hela dagen..förutom liten braailunch med en kall Black label öl runt 2 tiden...Många har precis bokat sina flyg till Sydafrika och det börjar redan nu bli svårt att hitta boende över jul och nyår så det blir mycket "meckande" med datum och olika platser för att det ska passa..Men jag älskar det..att kunna jobba hemifrån med det jag tycker är roligast av allt..är få förunnat!

Fredric har packat färdigt i Sverige och sitter nu i en bil påväg till en syskon-helg i Stockholm innan hans flyg lyfter på tisdag...Ska bli såååå skönt att se honom igen..7 veckor ifrån varandra är en lång tid och jag tror inte jag kommer guida och ligga borta lika mycket i framtiden..jag har blivit hemmakär och älskar att spendera tiden ihop med nära och kära..Sen drar det alltid i restarmen då och då så helt slut med guidningen är det nog heller inte...Måste hitta en bra balans helt enkelt..

Förresten..fick en fråga tidigare idag om bensin priset? Just nu kostar det ca R7.86/ litern... Pendlar ganska kraftigt och bara för några månader låg det på nästan R8.40 men visst är det fortfarande billigt jämfört med Sverige :)

Något som däremot inte är billigt här nere är importerade produkter...som Lasagneplattor..nästan 50 spänn för ett paket!
Hade planer på att göra lasagne ikväll men bestämde mig för spaghetti och köttfärsås istället...

Transfer inkl till Umlani

Precis fått ett erbjudande från Umlani Bush Camp som helt klart är det mest populära safarialternativet hos mina kunder.
Bokar man deras 3 nätters paket som kostar ZAR 7730 per person, får man dessutom en transfer från Johannesburg T/R inkluderat :)


Perfekt för er som inte vill köra själva och var precis ett sånt här paket jag hoppats på så nu är Umlani utan tvekan mitt första val när det gäller safari.
Riktig bush-känsla men ändå lyxigt och dessutom är de "Fair trade" el rättvisemärkta och schysst turism är självklart viktigt. Timbavati ligger i angränsning till Kruger och det finns inga stängsel mellan parkerna så djuren kan vandra fritt emellan.
Eftersom Umlani är en "bush lodge" finns det inga ordentliga stängsel runt lägret utan man kan ofta höra och se djur som går igenom området...
Detta är riktig safari om ni frågar mig!

Huset är vårt!

Ok, så den största nyheten för idag är väl ändå att jag varit och kikat en andra gång på huset som vi vill ha och nu tillslut betalat deposit!
Huset är vårt!

... Skönt att slippa leta, undra och känna stressen..plus att jag älskar Simon's Town som vi ska bo i :)
(spenderade nästan ett år i en lght 2 hus ovanför det här huset så det ger en hel del flashbacks)

Kan egentligen flytta in när som helst men eftersom jag har en del möbler magasinerat sen förra året och det imorgon är helgdag här i Sydafrika på grund av "Heritage Day", kommer jag inte ha tillgång till mina möbler förrän på måndag och då blir det flytt :)

Under helgen ska jag försöka shoppa lite vitvaror + möbler som fattas.
För er som följt min blogg ett tag, vet att jag förra året vid den här tiden hade hela mitt pick och pack till salu eftersom jag blivit av med jobbet och inte visste när, el om, jag någonsin skulle komma tillbaka till Sydafrika...

Mycket har hänt på ett år.

Jag kommer ihåg att jag gav bort min grill och micro till folk på gatan bara för att bli av med mina saker och nu önskar jag såklart att jag hade sparat allt..men, men..lätt att vara efterklok.
Nu kan jag istället köpa lite nya saker och få in lite nya färger i inredningen. Kul!

Vi kommer förresten ha ett rum till uthyrning för er som vill spendera lite tid nere på kaphalvön men kommer skriva ordentligt om de paketen i nästa vecka... Vår filosofi är att det ska vara hemtrevligt, prisvärt och minnesvärt. Jag kan visa er runt här nere, ge er tips för resten av resan etc..

Så hur gick det med vår road trip upp på västkusten då?

Njae..vi kom till darling och olivfarmen där jag handlade upp halva stället (som vanligt) men sen ösregnade det så vi bestämde oss för att käka en lättare lunch i strandbyn Yzerfontein och sedan åkte vi hem igen.. Typiskt väder för det här området..4 årstider på en och samma dag!

torsdag 23 september 2010

Västkusten och oliver

Jobbade långt in på natten för att idag kunna ta några timmar för en liten road trip upp på västkusten... Brukar försöka ta mig till national parken varje vår när det blommar. I år blommade det mesta redan i Aug så lite sent ute men jag tänker dessutom passa på att bunkra upp med oliver från Darling Olives...Återkommer med rapport ikväll..

onsdag 22 september 2010

Underbar dag i vindistrikten

Idag hade min goda vän U fått ledigt från jobbet så jag hade lovat henne en dag i vindistrikten. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att jobba lite (inspekterade lite guesthouses som jag kommer skriva om snart) men fokus låg helt klart på vin, vin och mera vin!

Vårt första vinbesök gjordes hos Simonsig som jag gillar för deras Viognier som är riktigt bra och självklart också deras blends. Deras Tiara är perfekt "middagsbjudnings vin" och redan där spräckte jag egentligen min budget..
Oh well...
Nästa stopp blev Kanonkop som har fantastiska viner nästan rakt igenom. I Sverige är de mest kända för sin Kadette som kostar ca 99kr flaskan som för mig är ett ok "everyday drinking wine" men förutom den har de några av mina stora favoriter. Deras Pinotage är len och mjuk och även deras Cab Sav är ruskigt bra men en av mina största favoriter bland alla sydafrikanska viner overall är ändå: Paul Sauer. ME LOVE!

åkte därifrån med 5 flaskor och ett antal hundralappar fattigare (en flaska kostar ca 310kr) men ser fram emot att bjuda middagsgäster på detta då det finns så mycket god mat man kan laga till det här vinet :)

Har sagt det förut..Vin är ett av mina största intressen så jag blir som ett litet barn när jag hittar något som faller mig i smaken..

Från Kanonkop körde vi sedan mot Franschhoek och inget besök till denna lilla gourmet stad är komplett utan ett besök hos Moreson. Idag var jag sugen på ostbricka så vi intog lunch på deras Bread and Wine restaurang...

Stannade förutom det till på några mer "ekonomiska" ställen också och tror jag kom hem med ett 20 tal nya flaskor allt som allt.. Lyckad dag i vindistrikten med andra ord!

Nu jäklar håller vi tummar och tår...

Hittade perfekta huset för ett par veckor sedan men då ägaren inte ville hyra ut för så kort tid som 6 månader, gav jag upp tanken och har som ni vet febrilt letat runt hela Kaphalvön efter ett ställe som kan vara vår bas.


Gick på 5 olika visningar igår och hade i princip gett upp hoppet när jag fick ett telefonsamtal som sa att ägaren för huset vi ville ha, ändrat sig :)

Så glad i hågen åkte jag dit för att ta mig en titt och det är i princip precis det vi vill ha (förutom att det inte finns pool, men, men.. en utomhusdusch iallafall :). Men lika snabbt som hoppet kommit tillbaka, krossades mina drömmar återigen av att ägaren fått ett bättre erbjudande från ett par i jhb som vill hyra längre och eventuellt t om köpa huset...
Allt inom loppet av 20 min! Arrgh!
Men så imorse fick jag ytterligare ett samtal där agenten sa att ägaren trots allt vill hyra ut det till oss och att papperen är på väg..Hade varit fantastiskt om det äntligen blir färdigt men innan jag faktiskt flyttat in, så vågar jag fortfarande inte riktigt hoppas att vi fått det..
Men OM vi får det så är det alltså ett hus i Simon's Town, faktiskt bara några hus ifrån min första lägenhet jag bodde i nere på kaphalvön, några minuters promenadväg från stranden och pingvinerna...
3 sovrum så att vi kommer kunna hyra ut ett rum till de som vill bo hos oss och ändå ha plats för kontor etc...
Håller nu alla fingrar, tår m.m för att detta ska gå vägen!!!!!

Rea på Inrikesflyg i Sydafrika

Om ni vet med er att ni behöver boka inrikesflyg i Sydafrika, ska ni passa på att boka genom www.kulula.com idag!

De har en jätterea som pågår fram till midnatt...Flyg mellan Johannesburg-Kapstaden kan man exempelvis få för R299...

tisdag 21 september 2010

Besök hos en favorit

Precis varit och hälsat på Linda som driver Clovelly Lodge, som ligger strax utanför Fishhoek. Hon visade mig små förändringar de gjort sen sist jag var där och detta är verkligen en gömd liten pärla!


Har sagt det förut men säger det igen.

De har 3 B&B rum i huvudbyggnaden som de hyr ut inkl frukost och sen har de flera byggnader en bit bort, som de hyr ut som self catering. De har 1, 2 el 3 rums lägenheter som sedan delar tvätt utrymme och pool. Otroligt prisvärt ställe som bara kostar ca R400 per person och natt.


Perfekt bas för er tid i Kapstaden med omgivning! Tar ca 35 min med bil in till stan, samma tid ut till National parken med godahoppsudden och bara ca 15 min med bil till Sydafrikas äldsta vindistrikt. Lägenheterna är rymliga med fullt utrustat kök och trevliga uteplatser att äta vid. Fishhoek ligger ca 5-10 min med bil så att man kan handla på sig förödenheter, bank, badstrand m.m och mysiga Kalk Bay med alla sina restauranger, ligger också en kort bilresa härifrån. Ett ekologiskt, naturnära och familjärt ställe helt enkelt!
I eftermiddag ska jag på ett par visningar på hus till oss och har flera inbokade på fredag som jag hoppas är av intresse.
Imorgon ska jag och min kompis till vindistrikten. Jag ska inspektera några guesthouses och sen tänkte vi ta en långlunch i Franschhoek. Ursula, min kompis är långledig fram till måndag så vi tänkte göra kortare dagsutflykter under helgen. Ska även ta en tur upp på västkusten tänkte jag. är förhoppningsvis lite vårblommor kvar..
Är National Heritage Day, el Braai day som den är mer känd som, så det är helgdag här nere på fredag...

måndag 20 september 2010

nehe, inte det heller

Var på ytterligare en visning och det huset var i ungefär samma skick som de andra jag kikat på..Uselt! Ett jättehus med jättefin havsutsikt med 5 sovrum varav två var i en egen lägenhet för sig men standarden var helt enkelt inte vad vi vill ha...gammalt kök och ännu äldre badrum så nu är det bara att börja om igen..suck!

Ska kika på ett helt nybyggt "radhus" uppe på berget här i Fishhoek så får väl hoppas att det faller mig mer i smaken. Men bara för att det är nytt, betyder det INTE att det behöver vara fräscht...Har jag tyvärr lärt mig den hårda vägen tidigare ggr jag letat hus...
Ja, ja..vi hittar säkert något som passar och nu har jag helt gett upp tanken om en pool. Finns så få pooler här nere + att vi har ju havet alldeles inpå oss så vi får helt enkelt fortsätta svalka oss i det...

To be continued...

brinner i knutarna...

Haft en ganska frustrerande helg måste jag erkänna.
Min Outlook (mailen) slutade helt plötsligt att fungera i lördags morse och jag fick smått panik med tanke på den stora hög av obesvarade mail som jag planerat att svara på... Jag kunde öppna upp outlook men såfort jag försökte öppna ett mail eller skriva något, så frös allt och stängdes sedan automatiskt ner..
Skumt!
Men efter en del googlande så försökte jag med ett Outlook recovery program och det verkade göra susen för nu fungerar det nästan som vanligt igen. Tur!
Fredric kommer ned med ett nyinköpt Outlook program i nästa vecka så jag håller tummarna för att det funkar tills dess...Är helt beroende av att sånt fungerar som det ska då hela mitt företag är internet-baserat på så vis...

Ja, ja..förutom hjärtsnörp och mailångest, hann jag även med en lunch hemma hos svenska Gabriella och hennes familj. de flyttade hit alldeles efter det att jag lämnade Sydafrika förra året och nu bor vi i princip grannar. Kul att se hur de har det och eftersom det inte kryllar av svenskar i det här området, är det kul att träffas nån gång då och då...

Sen käkade jag och min kompis som jag bor hos, middag på Just Sushi och de kom fortfarande ihåg vad jag brukar dricka och äta :) Sånt är kul!
De har dessutom byggt ut sin lilla restaurang så nu kanske det blir lättare att få bord. Däremot har inte den nya delen fått sin alkohol licens än men det kommer man runt genom attt köpa vinet, ölen etc inne i den gamla delen och sedan ta in drycken i nya delen som "BYO" el bring your own som är ganska vanligt i Sydafrika. Fiffigt! Önskar vi kunde ha samma system i Sverige.

På lördagkvällen gick vi även ut en sväng och det blev lokala stället Polana, som ligger under den berömda restaurangen Harbour House i Kalk Bay. Superbra lokalt band som spelade så blev en riktigt kul kväll!

Nu håller jag tummarna för att huset som jag ska kika på i eftermiddag, är nåt att ha..
Börjar liksom brinna i knutarna nu..om lite drygt en vecka kommer F och då vill vi kunna flytta in så snart som möjligt... Wish me luck!

fredag 17 september 2010

På benen igen...

Puh! Då känner jag mig äntligen tillräckligt frisk för att börja jobba igen.

Verkligen inte van vid att vara sjuk och kände mig så himla frustrerad med tanke på att jag hade flera veckors mailhög som väntade på mig...

Men nu mår jag alltså mycket bättre och har dessutom tagit mig tillbaka till Kapstaden och mitt älskade Kaphalvön :)
Bor hemma hos vänner i Fishhoek och har spenderat de två första dagarna med att tvätta (allt stinker efter 30 dagars guidning) skrivit Tour reports till huvudkontoret i Australien, jobbat ikapp med alla förfrågningar och emellan allt detta även försökt hitta ett hus som vi kan bo i.
Har tittat på några stycken men ingenting som fallit mig i smaken.

Som svensk är man ju inte LITE kräsen. Det ska vara ett säkert område, inga heltäckningsmattor, gärna pool, stort kök, nära stranden etc, etc..Har insett att jag återigen nog måste ta ner mina förväntningar ett hack eller två...
Alltid likadant.
och just nu vill jag bara ha tillbaks mitt gamla hus jag bodde i förra året :(

Har faktiskt börjat kika på några hus i Muizenberg. Ett område som jag inte var direkt förtjust i tidigare då jag gillar att bo mer nära naturen men standarden där är faktiskt mycket bättre än i många andra delar..
Så vi får se..har iochförsig hittat mitt drömhus på toppen av Boyes Drive men vet ärligt talat inte om vi skulle ha råd (15 000kr/mån!) så jag får nog lägga den drömmen åt sidan några år till...

i vilket fall som helst är jag överlycklig över att vara hemma igen!

onsdag 15 september 2010

Home sweet home...

Håller nu på och packar ihop mina saker hemma hos mina vänner och flyger tillbaka hem till Kapstaden i eftermiddag. Mår fortfarande inte hundra men måste ta mig ner till kaphalvön och börja titta på lite hus...Vill helst kunna flytta in redan 1 Oct och dagarna bara flyger iväg.

Har bokat flyg hos www.kulula.com och de är ett riktigt roligt flygbolag som verkligen tänjer på gränserna. Istället för att ha en vanlig säkerhetsgenomgång som någon knappt lyssnar på vid start, har de ändrat texten en hel del till en väldigt ironisk och kul grej.

Och igår när jag skulle ringa deras kundservice så är det ju en röst som ger en olika nummer att trycka beroende på vilket ärende man har och jag var tvungen att skratta när han sa: "And if you want to become South Africa's next president, press 4"

Only at Kulula :)

Och vad kostar det att flyga mellan Johannesburg och Kapstaden då? Jo eftersom jag bokade väldigt sent fick jag betala nästan R900 men i vanliga fall brukar man kunna hitta flyg för ca R579-600 enkel resa.

Bra erbjudande i Kapstaden

Ett av mina favorit hotell i Kapstaden: Bantry Bay Luxury Suites kör för tillfället ett riktigt bra erbjudande: För bokningar fram till 30 Jan nästa år kan man bo 3 nätter och bara betala för 2. Eller bo 6 nätter och betala för 4.
Bantry Bay är ett område mellan Camps Bay och Waterfront och detta hotellet är ett sk "all suite hotel" där alla rum har sovrum, vardagsrum och ett litet kök.


Frukost ingår givetvis i priset men ibland kan det vara skönt att kunna laga lite lättare mat och ha lite mer utrymme. Priset i vanliga fall ligger runt R910 per person och natt fram till mitten av Dec och sen går det upp till ca R1110 per person och natt. Men med erbjudandet blir det inte mycket dyrare att bo på Bantry Bay Luxury Suites än något av de lite billigare Guesthouses...

Helt klart en av mina personliga favoriter så har ni inte bokat ert boende i Kapstaden än, kika på detta alternativ.

måndag 13 september 2010

Jäkla förkylning

Är fortfarande helt däckad från den här förbannade förkylningen och tror tyvärr jag kommer vara sängliggande ytterligare en dag till :(


Har alltid haft svårt för att bara vila och ta det lugnt så detta börjar helt klart gå mig på nerverna ..Men, men..bättre att det händer nu än mitt i säsong.

Förresten har vår säsong börjat komma igång på riktigt nu. Våra första gäster sen vinter-uppehållet har anlänt till Kapstaden och våren är på ingång. Härligt!
Själv befinner jag mig i ett varmt Pretoria med ca 25-26 grader men flyger tillbaks till Kapstaden Ons kväll.

Vi på Sydafrikaexperten letar febrilt efter ett hus som vi kan ha som bas under de nästkommande 6 månaderna och det är inte det lättaste.
Jag skulle hemskt gärna vilja ha pool den här gången eftersom det under sommarmånaderna kan bli väldigt varmt, men nere på kaphalvön dräller det inte direkt av hus med pool så jag får kanske tänka om... Vi kommer dessutom erbjuda ett/två rum till uthyrning för våra egna kunder så stället måste naturligtvis vara av ok standard... hmmm... Bara att hålla tummarna.. Har några visningar inbokade till helgen så bara hoppas något av dem passar...

Känns i vilket fall som helst kul att vara tillbaka i Sydafrika på riktigt igen och ser fram mot de nästkommande 6 månaderna och en fullspäckad säsong :)

Seringa Lodge Safari Paket

Seringa lodge som ligger strax utanför Kruger parken i ett samhälle som heter White River, har precis släppt nya safari paket inför nästa säsong :)
Det finns två el tre nätters paket där boende, frukost & middag och guidad safari ingår. Till mycket bra priser!




Seringa lodge drivs av svenska Cecilia och hennes Sydafrikanske man Roger.

Guesthouset är riktigt mysigt och perfekt för såväl par som familjer och är enligt mitt tycke ett fantastiskt Kruger alternativ för den som inte vill bo på ett dyrt safari lodge. Cecilia är en erkänt duktig kock och hennes middagar är utsökta!


Min rekommendation är att man bokar deras 3 nätters paket som inkluderar följande:

  • 3 nätters boende på Seringa Lodge inkl frukost & middag


  • 1 hel dag guidad tur i Krugerparken tillsammans med en auktoriserad guide i en öppen safari jeep.


  • 1 hel dag guidad tur genom "Panorama rutten", Blyde river Canyon.


Pris: R3335 per person

Ett liknande paket men med bara två nätters boende och en heldags Kruger safari kostar: R 2050 per person.

Har man egen hyrbil finns även ett tre- nätters paket som inkluderar boende, frukost, middag, en guidad safari i Kruger och sedan kör man själv panorama rutten en av dagarna. Detta paket kostar: R2635 per person.

Lättaste sättat att ta sig till Seringa är att hyra egen bil och köra från Johannesburg (ca 350 km på stor motorväg) eller att man bokar in sig på en bus (citybug) som går från Johannesburg till Nelspruit och därifrån får en transfer till Seringa Lodge.

Kontakta mig så hjälper jag er att boka- till ingen extra kostnad förstås. info@sydafrfikaexperten.se

söndag 12 september 2010

Utmattad!

Verkar som om min kropp fått nog av mitt flängande för så fort turen var avslutad, så drabbades jag av en rejäl förkylning..
Har i princip tappat rösten, ont i halsen, hosta och feber som kommer och går. Så nu har jag fått inse att min kropp behöver vila och har spenderat hela dagen i sängen. Hade planerat in en massa hotellinspektioner och annat för nästa vecka + en tripp ner mot Durban via Swaziland men känner mig totalt utmattad och har istället bestämt mig för att återvända till Kapstaden redan om några dagar...
Typiskt!

lördag 11 september 2010

Strömavbrott på flygplatsen

Kom efter mycket om och men tillslut hem till mina kära vänner K & D igår kväll. Tog shuttle från Emperor's Palace till flygplatsen för att hyra en bil men precis innan de hann dra mitt kreditkort för "deposit" så gick helt plötsligt strömmen!
Inget ovanligt här i Sydafrika då det händer titt som tätt men i vanliga fall brukar en back up generator slå igång...Men inte igår...Istället vällde det ut massa rök från källaren och när strömmen fortfarande inte kommit igång en timme senare, hoppade jag istället in i en taxi som tog mig ut till Pretoria..

K är en svensk tjej som jag pluggade ihop med i Australien för ca 10 år sedan och hon och hennes man D har bott i Sydafrika under flera år. Tyvärr blir det alldeles för sällan som vi ses men nu har de precis köpt en lägenhet i Muizenberg, kaphalvön, så förhoppningsvis kommer vi kunna träffas mycket oftare :)

K hade lagat en underbart god räkrisotto och sen delade vi på tok för mycket vin, så idag känner vi oss alla lite slitna... Nu dags för lite brunch och ikväll blir det middag i Jhb..

fredag 10 september 2010

Kenya continued...


Nu är jag tillbaka i Sydafrika igen efter en underbar resa genom Kenya. Förutom en släng av magsjuka och en dos av antibiotika och nu en förkylning, har allt gått som på räls... Fullkomligen älskar vänligheten man möts av i Kenya och safarin och det varierande landskapet är självklart det som lockar resenärer...

Från Sweetwaters fortsatte vi norrut mot Shaba National park och då med fokus på Samburu National park som nog blev min personliga favorit. Grönt och tätt- perfekt "leopard country" och fullt av Reticulated giraffe, grevy's zebra etc...nya djur för mig :)



Såg flera leoparder och en av dem kunde vi följa i säkert 10 minuter medans hon gick ner till floden för att dricka..häftigt!



Sista etappen av resan var ett stopp vid Lake nakuru och alla flamingos (där jag såg lejon i ett träd för första gången) och sedan 3 nätters avslutning i Masai Mara. LOVE Masai mara! Bodde på Sarova Mara lodge och såg hur många lejon, cheetah och leoparder som helst..Perfekt avslutning!

Befinner mig således i Johannesburg och ska ta farväl av mina gäster nu på morgonen. Sen ska jag hälsa på goda vänner i Pretoria och så småningom ta mig ner mot Kapstaden igen..Har inte orkat planera något än så tar dagen lite som den kommer (fick som sagt magsjuka i Kenya och har dessutom luckats dra på mig en förkylning så känner mig inge pigg). Börjar bli dags att hitta ett hus så av den anledningen tror jag att Kapstaden inte ligger så långt in i framtiden..Har sett några intresanta hus på nätet men vill naturligtvis se de med egna ögon först.



torsdag 2 september 2010

Amboseli National Park, Kenya

Här kommer lite bilder från resan i Kenya och Amboseli National Park som var första parken vi besökte.


Amboseli ligger några timmar sydost om Nairobi, vid foten av Kilimanjaro. Parken är mest känd för sina elefanter och ni som sett loggan för Sydafrikaexperten förstår nog att jag är ett stort fan av just detta djur :) Så det blev en hel radda elefantbilder!
Vi bodde på Ol Tukai Lodge som är ett mysigt lodge med fantastisk utsikt mot Kilimanjaro och massa djur direkt framför rummen. Tyvärr var det molnigt hela tiden som vi var där så Kilimanjaro ville inte visa sig men vi hade några riktigt bra game drives, personalen var supertrevliga så alla verkade nöjda och glada ändå.
En av dagarna besökte vi en av de lokala Masaai byarna och som vanligt, förundras man över att det fortfarande finns många folkgrupper som lever ungefär likadant som de alltid gjort. Stora leenden och välkomstdans mötte oss vid ankomst och det var oerhört intressant att få lära sig mer om deras kultur.
Masaai folket lever i huvudsak av sin boskap och deras största rikedomar är antalet kor man äger och hur många barn man har. Deras föda består traditionellt sett av blod, mjölk och kött.
Men pågrund av svår torka 2009, då den här byns alla kor svälte till döds, har man fått ändra om sin kost en hel del och idag äger byn endast 9 kor, jämfört med sina 400 tidigare. Så de har det tufft! Företaget som jag guidar för, har samlat ihop pengar till den här byn under flera års tid och det var kul att se hur pengarna använts till att bygga skola, en ny brunn, fler kor m.m
Jag hoppas verkligen på att få komma tillbaka och mötet med de vänliga masaaierna kommer finnas kvar hos mig länge.
Från Amboseli fortsatte resan längs minst sagt dåliga vägar tillbaks genom Nairobi och sedan norrut till Aberdare National Park där vi bodde på "The Ark". Detta lodge ligger högt uppe i skogen med vidunderlig utsikt över omgivningarna och ett vattenhål med salt i som lockar till sig massa djur. Kallt!!!!
Boendet är mycket enkelt och rummen pyttesmå men själva safari upplevelsen är helt ok. De har flera altaner som ger en bra fotomöjligheter och i rummen finns det en liten klocka som ringer under natten ifall något spännande dyker upp... Vi fick se en glimt av en leopard på väg upp men annars var det mest elefanter, antiloper och vårtsvin som höll sig till vid lodgen. Varmvattenflaskor under täcken höll mig varm om natten och elefanterna trumpeterade utanför mitt fönster...
Från the Ark körde vi således till ekvatorn där gästerna fick sina foton tagna vid skylten, samt en demonstration på hur man klart och tydligt ser om man befinner sig på norra el södra halvan av jordklotet genom att vattnet snurrar åt olika håll...
Nu bor vi på Sweetwaters Tented camp i lyxiga tält med eget badrum och alla andra moderna bekvämligheter som man kan tänkas behöva. Gästerna befinner sig ute på safari och ska leta upp lejon, medans jag försöker jobba ikapp lite med bokningar etc. Ska ta lite fler bilder på tält etc senare idag...
Älskar Kenya hitills av det jag sett! Fattigt och riktigt dåliga vägar, men folket är så HIMLA trevliga, alltid leenden som möter en överallt, maten också riktigt bra och djurlivet går ju inte att jämföra med Sydafrika. Detta är riktig safari! Så hit vill jag tillbaks fler ggr!

onsdag 1 september 2010

Köp billiga viner från Sydafrika

Är nu vid ekvatorn och Sweetwater Tented camp i Kenya där jag äntligen har tillgång till internet.
Ska hälsa på Chimpans sanctuary nu om några minuter följt av en kvälls safari men lovar skriva en längre uppdatering senare ikväll. Fullkomligen älskar Kenya såhär långt!

Men i min inbox låg en påminnelse om att Sydafrikanska Vinklubben har en jätte-rea för tillfället så är bara tvungen att tipas om detta redan nu!

Liknande den de hade tidigare i år och även om den försändelsen blev kraftigt försenad, så kan jag varmt rekommendera att beställa hem viner genom dem. Superbilligt och ofta viner ni inte hittar hemma på bolaget..och det bästa av allt..leverans direkt hem till er!

rean pågår fram till den 6 Sep så det är bara att börja shoppa :)

Tror jag själv ska passa på att beställa hem ett lager tills vi kommer hem i Mars...