torsdag 30 juli 2009

Lyckligt lottad

Har haft en kanon dag idag och känner mig lycklig!
Vaknade vid ca 07.15 efter nästan 7 timmars sömn och bara det var ju ett tecken på en bra dag coming up.. Har haft lite problem med sömnen på sistone och även om det inte nått insomnia stadiet som jag ofta lidit av tidigare så har jag knappt sovit 3-4 timmar per natt senaste veckorna.
Är inte den som somnar om efter att jag vaknat och tror jag använt snooze knappen på mitt alarm max 3ggr i mitt liv. Är en sån som måste upp, annars bli jag kvar..hela dagen..
Men imorse kollade jag på klockan och bestämde mig för att ge det ett försök och sov faktiskt ända till klockan 09.30. Rekord!

Färgade håret på morgonen och det blev det gamla vanliga: Ganska rött. Gillar den färgen och det känns mycket jag. Nu behövs bara en klippning också för att känna mig lite nypiffad.

Sen tog jag en långpromenad och handlade och kom hem för att förbereda lite mackor. Hade nämligen lovat en kompis att bjuda på lunch men döm om hans förvåning när han dyker upp och jag står färdig och väntar med värsta picknick korgen... Han trodde det skulle bli typ en snabb pasta och sen iväg igen men istället åkte vi in i nationalparken och stannade till vid Buffels Bay, en av mina favoritplatser. Jag hade gjort iordning baguetter med kycklingröra innehållande mayo, soltorkade tomater, lök, hårdkokta ägg m.m som avnjöts ihop med några kalla öl på klipporna med solen i ansiktet! Fantastiskt!

Efter lunch gjorde jag lite mer research för nya företaget jag tänkt öppna och sedan läste jag lite bok. Håller för tillfället på med Marklunds senaste: En plats i solen.
Helt ok bok men kom på mig själv med att vilja ta en liten tupplur så la undan boken och bara slappade en stund innan det var dags att åka till mitt favorithak: Just Sushi!

Är helt klart min favvo restaurang här nere och det var som vanligt supergott. Personalen känner mig sedan länge så de verkade ganska ledsna när de hörde att jag måste åka hem..men jag lovade att komma tillbaka snart. De stänger restaurangen hela Augusti, annars hade jag absolut haft min sista middag där..

Men hade som sagt en helt ok dag och känner mig riktigt lycklig. Fantastiska vänner, jättefint väder, massa vila och jag börjar känna mig som människa på nytt!

Har gått vidare och just nu ser jag bara möjligheter och hela världen står öppen. Känns riktigt kul!

onsdag 29 juli 2009

Hatar säljare!

Jag har aldrig gillat säljare trots att jag själv på sätt och vis är en. Eller rättare sagt, jag hatar pushy säljare.

Imorse så fick jag "fin besök" av Herr W som gjorde det väldigt klart och tydligt vad lyckligt lottad jag borde känna mig när högsta chefen tar sig tid till att göra ett sales call ända ute på kaphalvön. Redan innan han hade hunnit sätta sin fot i huset så hade jag bestämt mig för att ogilla karln.

Herr W skulle ta mått på mina möbler för att kunna ge mig ett pris för hur mycket det skulle kosta att skeppa hem mina pinaler i en container.
Men innan han ens tittade på mina saker så började han snacka om vilken skillnad det är på deras service gentemot andra flyttbolag och att det ofta lönar sig att beställa en hel container bara för att slippa dela med andra och känna sig lite exklusiv. Han menade på att varför inte handla med sig en massa saker för att fylla upp containern när man ändå är här...Hallå? Jag gjorde det väldigt klart över telefonen att jag precis blivit av med jobbet och därför har blivit tvungen att flytta mot min vilja och detta till råga på allt under mycket svåra ekonomiska förutsättningar så allt jag vill ha är billigaste priset på en liten del i en jävla container!

I vilket fall som helst så tog det Herr W ca 10 min att avsluta sitt stora sales speech och när han sedan tillslut bemödade sig att titta runt i huset och insåg att jag ju faktiskt inte ens skulle fylla en femtedels container så samlade han snabbt ihop sina papper och sa att en av hans assisteneter skulle höra av sig inom ett par dagar... Suck!

Jag har ofta klagat över att allt tar sin tid i Afrika och vid sådana här tillfällen så är det oerhört frustrerande. Varför kan ingen ge mig ett ungefärligt pris???
Men imorgon ska jag ta tag i det igen..skam den som ger sig...

Tydligen är det så att om jag bestämmer mig för att skeppa hem allt så slipper jag betala tullavgifter etc eftersom jag bott utomlands över ett år och det är mitt bohag jag flyttar. Så om någon råkar ha saker som behöver skeppas från Kapstaden till Sverige..call me! Vi kanske kan hjälpa varandra...

måndag 27 juli 2009

Lite ledigt

Helgen var total händelselös. Mest för att jag bestämde mig för att låsa in mig och inte träffa en kotte. Ibland är jag sån. Ensamvarg. Behöver tid för mig själv och mina tankar.

Varit kanonväder så jag har tagit långa promenader och sprungit en del och sedan legat på soffan resten av tiden och försökt att bara vara ledig. Svårt när hjärnan går på högvarv men känner mig lite mer utvilad iallafall och har lyckats sova rätt bra.

Valarna har hittat in i bukten så har förundrat stått och kikat på dessa fantastiska djur. Åh vad jag kommer sakna det här området. Bor verkligen så himla bra!

Försöker vara positiv ang flytten till Sverige och tycker självklart att mina hemtrakter är jättevackra också men den känslan brukar inte hålla i sig på grund av regn och rusk.. Jag hatar kyla!

Plus att jag fasar över att känna mig som en alien i mitt egna hemland. har inte bott en längre tid i Sverige på över 10 år. Mycket har säkert förändrats och mycket inte. Precis som jag. Hur ska jag hitta min plats? Många funderingar just nu men antar att det bara är att ta motgångarna när de kommer. Kanske inte blir alls så svårt som jag varit rädd för.
Antar att jag får döpa om den här bloggen till: Utomlands tur och retur el nåt och sedan skriva om hur det känns att vara tillbaks efter så lång tid. Nog många reflektioner.

Idag ska jag storhandla, laga lasagne och sedan är det tevekväll hos U & U. Blivit en måndags tradition då jag lagar mat och tar med till dem och sedan kollar vi på Lost och House. Min vecko ranson av TV. Skönt med vanliga rutiner.

fredag 24 juli 2009

En vecka har gått...

...sedan min värld rasade och jag är på väg upp igen. Sakta men säkert.
Det går självklart upp och ner och vissa stunder vill jag bara dra täcket över huvudet och strunta i allt, men så ploppar det upp nya ideer i min hjärna så det är bara att dra sig upp ur sängen och skriva ner allt..bolla med de i min närhet (via internet) och gå vidare...

Nu när jag börjar få perspektiv på saker och ting så känner jag mig t om lite lättad. Inte över att behöva flytta från Sydafrika, absolut inte! Men andra delar. Vill och tänker inte smutskasta mitt gamla jobb men inser att jag nästan hade nått gränsen. Syftar på min utveckling och utmaningar i jobbet. Känner att jag började försvinna på något underligt sätt.
Ja, ja..nu ska jag strunta i vad alla andra tycker att jag ska göra med mitt liv och faktiskt lyssna till mig själv och ge det en chans... Jag känner mig förvånansvärt rofylld. Mycket konstigt.

Är lite förvånad att veckan har gått så snabbt. Har haft fullt upp med att säga upp kontraktet på huset, hitta biljett hem, planerat sverigeankomst, nytt projekt och umgåtts med vänner. Knappt sovit en blund och tror jag kommer somna som en stock ikväll..känner mig helt utmattad!

Men saker och ting börjar forma sig. De har redan hittat en ny hyresgäst till mitt hus så det betyder att jag garanterat kommer få tillbaka min handpenning på 1.5 månadshyror så det känns bra. Sen verkar det lösa sig med jobb hemma och jag har t om fått nys om en lght...känns overkligt att allt löser sig så lätt och bara väntar på nästa smäll... Kanske kommer den i november när Svenska vintern börjar krypa på..???

Just nu ser jag fram mot en massa saker:
  • att få kvalitetstid med familjen och framförallt min lilla brorson som inte känner sin faster än
  • att få utveckla ett företag utefter mina egna ideer och visioner och få en ny utmaning karriärsmässigt
  • ha ett vanligt "Svensson liv"....nej förresten..tar tillbaks det..men att ge Sverige en ärlig chans utan att det kliar i restarmen.
  • att fylla 30, (ja vaddå, massa folk som säger att livet börjar vid 30 el hur?)
  • Njuta av min tid här nere och umgås med de som kommit mig nära.

ikväll ska jag däremot göra absolut ingenting. Har hyrt massa film och ska ta mig ett glas rött el två och försöka tömma hjärnan en stund.

Jag har ju trots allt semester

onsdag 22 juli 2009

mycket som ska fixas

Nu när jag väl insett vad som faktiskt har hänt och ska försöka komma på en plan så vet jag inte riktigt i vilken ände jag ska börja. Flygbiljetter ska fixas och vad ska jag göra med alla mina saker?
Eftersom jag levde i tron att jag skulle bli kvar här nere i princip för gott och tidigare aldrig haft något helt eget så har jag införskaffat massa grejor. Nästan bara för att jag kunde.

Tidigare flyttar har alltid varit ganska enkla egentligen..oftast hyrt möblerat och det har mest handlat om att få ner det absolut viktigaste i en 20kg väska... Ha ha ha..nu har jag ett hus med 3 sovrum fullt av grejor. Mina grejor. Mina besparingar. Det är allt jag äger.

Ja, ja. Försöker hitta flyttföretag för att se vad det skulle kosta att skeppa hem i container men är nog inte värt det. Får nog helt enkelt börja om igen. Från början.

Lutar mot att jag kommer hem i slutet på aug. Skulle hemskt gärna stanna lite längre och om inte annat försöka knyta så mycket nya kontakter som möjligt för mitt nya projekt medans jag ändå är här men utan pengar så funkar inte det...

Men en sak vet jag..detta är inte det sista Sydafrika har sett av mig. Jag kommer tillbaka förr el senare. Och det känns helt ok.

söndag 19 juli 2009

Nytt kapitel...

Värsta chocken har lagt sig. Jag har spenderat dagarna med att stirra upp i taket, fundera, klura, stirra upp i taket, gått långa promenader och umgåtts med mina underbara vänner som varit ett jättestöd. Och tack alla ni som genom bloggen, facebook, sms och telefonsamtal visat att ni finns här för mig. Betyder allt.

Så vad nu göra?

Imorgon ska jag göra sista dagen på jobbet och jag tänker vara så proffsig och lugn jag bara kan även om vissa delar av mig kokar av ilska.

Sen har jag i princip beslutat att jag kommer packa ihop mina saker här nere och flytta till Sverige, kanske t om "för gott".
Om det är en sak jag lärt mig de senaste 10 åren så är det att jag behöver en fast bas, ett hem, ett bo, som är mitt och där jag kan stanna precis hur länge jag vill. Inga visum, kontrakt etc ska få forma mitt liv längre. Punkt slut. Det innebär inte bara ekonomiskt fiasko att flacka runt över hela världen, men framförallt så sliter det på själen.

Så som det ser ut nu tänker jag ge Sverige en ärlig chans och verkligen försöka. Kan väl inte vara så jäkla illa eller? Ni har iallafall fungerande bredband, kabel tv, H&M, Ikea, goda pizzor med bearnais sås och västerbottenost.

Och min kära familj och en hel bunt med fantastiska vänner finns där.

Jag har länge velat starta något eget och kanske är det nu som jag har chansen? Att ta all den kunskapen jag har om Australien, Florida, Irland, Kanada och framförallt Sydafrika och använda till något...? Vi får väl se. Jag har en del lösa ideer som flyter runt i huvudet och som jag tror kan vara värt ett försök. För vad har jag att förlora just nu? Absolut ingenting!

En kompis till mig liknade mig vid en katt: "Minna, don't worry, you have 9 lives and you always land on your feet".

Ja tänk om det vore så!

fredag 17 juli 2009

Ett snopet slut

Igår fick jag sparken. Så bara.

Företaget har tydligen inte råd att förnya mitt kontrakt så på måndag ska jag lämna in nycklar, mobiltelefon och annat. sen vet jag inte vad fan jag ska hitta på. Just nu lutar det mot Sverige men det är kanske lite för tidigt att göra några som helst beslut förrän efter helgen.

Jag hade hittat hem här nere. Jag vill stanna i Sydafrika, men utan arbetsvisum så är det kört. Så nu är den stora frågan: Vad göra?

Shit vad livet känns orättvist ibland!

torsdag 16 juli 2009

Hjälp! Svampen är nästan slut...

Igår lagade jag en fantastisk god risotto om jag får säga det själv.

Hade tänkt göra en med pesto kyckling men då lilla affären vid mig inte hade pesto el ingredienser till pesto så fick jag istället improvisera. Så nu blev det en risotto med kyckling, torkad svamp och soltorkade tomater. Mums!

Men allt gott har sitt slut el vad man nu säger.. Insåg att mitt torkade svamp förråd från Sverige börjar sina. Neeeej!
Och ingen mamma el svägerska på ingång. Fan oxå!

Så nu måste jag klura på hur jag ska få ner min årliga svamp ranson. Posten är ju ingen ide då jag tror de skulle bli minst sagt skeptiska vid tullen till " dried mushrooms"... Ja, tål att tänkas på.. Några förslag?

Förresten så gick det åt helsike med mitt alkoholintag för veckan redan igår. Var ju så gott med lite vin till maten och vänner på besök ju...

Så idag blir det en extra timme på gymmet.. Synden straffar sig Minna!

tisdag 14 juli 2009

Vinter oväder och valp letande...

I helgen tog det vackra "sommar" vädret abdrupt slut och istället fick vi jätteoväder med skyfall som spolat bort stora delar av "cape flats området", ett mycket platt område där flesta kåkstäder ligger. Tusentals männniskor har förlorat sina hem och stort räddningspådrag pågår.

är vid sådana här tillfällen som jag nästan skäms över att bo i ett 3 rums hus alldeles alena men inser att det bästa jag kan göra för att hjälpa till är att donera mat och filtar etc till de behövande.
Jag sitter och huttrar om kvällarna med 2 par sockar och tjock tröja och filt så kan inte ens föreställa mig hur de har det i skjulen.

Men snart så kommer jag åtminstone kunna hjälpa en av de fyrfotade vännerna som också drabbas hårt. Ska nämligen adoptera en liten hundvalp från antingen SPCA, Tears el Darg. De är alla olika djur organisationer som tar hand om misshandlade och övergivna hundar och katter.
Jag har länge planerat att skaffa hund när jag ska ta ut mina kvarvarande 2 veckors semester i slutet på juli och har nu bestämt mig för att hellre hjälpa till och adoptera, än att uppmuntra hunduppfödning i ett land som redan har alldeles för många hundar.

Så på lördag ska jag ut och kika på vilka valpar som finns. Sedan kommer de ut och inspekterar mitt hem för att se att valpen kommer få ett bra hem och sedan får jag förhoppningsvis hem vovsen helgen efter :) Spännande!

lördag 11 juli 2009

Babianer tar över Simons Town

Vaknade imorse av att solen sken in genom gardinerna och bestämde mig för att ta en långpromenad runt Welcome glen, ett område mellan mig och Simons Town. Men bara efter ca 25 min så stötte jag på en stor trupp av babianer så det vara bara att vända tillbaka igen. En Alfa hane är ingenting att leka med och en hel trupp på närmare 20 djur är ganska läskigt.

Har ju nämnt tidigare att vi har ett stort problem med babianer i det här området och senast igår läste jag en lång artikel i tidningen om hur de har haft flera möten mellan olika organisationer för att se hur man ska handskas med problemet. Finns 4 stora trupper i mitt område och de orsakar jättemycket skada.

Vi har alla babiansäkra soptunnor men ibland lyckas de ta sig in i restauranger, hus och affärer. Anledningen till alla babianer är att vi är omgärdade av flera national parker och djuren smiter helt enkelt ut. Table Mountain National Park och Cape Nature som är ansvariga för parkerna säger att de inte har några pengar för att hjälpa till att hålla djuren borta från bebyggelse och säger att det dessutom inte är deras ansvar så nu förlitar vi oss på donationer från privatpersoner som kan finansiera babian projektet. Blir det ingen förändring inom de närmaste månaderna pratar de om att man måste avliva en del av djuren.

fredag 10 juli 2009

lagom, som vi säger på svenska

Idag är en helt lagom dag.
Inte bra,
inte dålig.
Den bara är.

Tror lagom måste vara ett av de bästa orden vi har i vårt språk.
Har gett upp att försöka förklara för mina utländska vänner. "Ah, so you mean fine?" NEJ, "Lagom is Lagom- guess there is no word for it in English so why do I bother??".

Efter jobbet blir det gym och hemmakväll och imorgon ska jag på någon "Dinner theatre" i Rondebosch. Alltid lite skeptisk mot sådana. Kommer ihåg när jag guidade i Kanada och var tvungen att pina mig igenom en alldeles vidrig dinner show varannan vecka som dessutom höll på i över 3 timmar! Usch.

men jag ska försöka hålla ett öppet sinne. Vem vet? det kanske t om är kul?

Om inte annat så ska jag njuta av veckans vin ranson. Längtar!

Hela 2 glas hade jag tänkt mig. Verkligen nya tider...

torsdag 9 juli 2009

Yes! äntligen färdig...

...Med den svenska delen av hemsidan på jobbet. Fortfarande ett par små grejor som ska fixas och finslipas men nu hittar man iallafall flesta av våra produkter. Så om ni känner någon som planerar en resa till Sydafrika el om ni själva tänkt åka hit så kontakta mig. Safari, Garden Route, Kapstaden m.m - "that's what I do for a living"

Vi specialiserar oss mest på skräddarsydda paket, dvs kunden bokar flyget och sedan sätter vi ihop ett paket med boende, hyrbil och aktiviteter. Och det bästa av allt är att det faktiskt inte kostar mer än om man själv sitter och bokar alla individuella hotell. Plus att vid ankomst så får alla gäster ett välfyllt välkomstpaket med vägbeskrivningar, tips på aktiviteter, restauranger etc. Och viktigast av allt så finns vi på plats i Sydafrika, ifall något skulle gå snett.

Nog om jobbet...
Ikväll blir det middag hos M och jag ska äntligen få träffa hennes syster som är på besök och efter det har jag lovat en annan kompis att spela lite biljard...hmmm. känns sisådär måste jag erkänna. Om man ska spela biljard så blir det lätt hänt en öl el två. Speciellt då stället vi ska till har Buy 1 get 2 special på torsdagar. 2 öl för 10 kr...

Ja, ja..vad är en bal på slottet?...vill ju vinna den där jäkla Biggest loser tävlingen på jobbet så det är väl bara att bita ihop.

Så ikväll blir det biljard och..vatten? Can't wait!

onsdag 8 juli 2009

Inbrott- sådant man får vänja sig vid

Igår hade chefen inbrott i sitt hem.
Någon måste ha hållit koll på när de åkte hemifrån och helt enkelt klivit in på gården, sparkat deras hund, slagit sönder badrumsfönstret, hoppat in och snappat åt sig deras laptop och stuckit när larmet gick igång.
Var allt han fick tag på. Men att man har mage.

Det sjuka är att när A ringde mig för att berätta så var hela samtalet som vilket telefon samtal som helst. Vi hade lika gärna kunnat prata om vädret...

Märks att man bott här ett tag. Vi avslutade vårt samtal med typ: "you wanna live in South Africa? better get used to it!

Och så är det tyvärr.

önskar jag hade en ordentlig kamera

När jag var upp till Krugerparken och Swaziland i maj så gick min gamla digitalkamera sönder. någonting hände med fokusen och sedan dess har jag varit utan kamera.

Inte gjort speciellt mycket egentligen då mina fotoinsatser under de senaste åren varit minst sagt usla.

Men som imorse på min promenad till jobbet önskar jag att jag hade haft en ordentlig kamera. Soluppgången var sprakande röd på ett sätt som vi bara upplever under vintern men allt jag hade var min mobil och den gör verkligen ingen som helst rättvisa...

tisdag 7 juli 2009

Besök från Sverige

Någonting som gör mig riktigt glad är när min familj och mina vänner bestämmer sig för att ta tid och pengar och komma ner och hälsa på lilla mig.

Blir ju inte att jag åker till Sverige speciellt ofta och har än så länge varit mycket lyckligt lottad och haft massor med besök under de senaste åren.

I år trodde jag det skulle bli lite tomt.

Familjen har redan varit nere ett par ggr och ny bebis är på ingång och de vänner som jag visste skulle försöka komma ner, har också redan varit hit, så döm om min förvåning när jag får flera sms på kort tid från folk som undrar om de får "våldsgästa mig"? Självklart får ni det säger jag...På ett villkor!

" Pocketböcker, västerbottenost och räkost måste med. och kantareller, dip såser, saltlakrits, marabou, kalles, ja ni vet att ni inte kommer ha så mycket plats för egen packning va? Vill ni fortfarande komma? "

Riktigt så illa är det kanske inte men..

Så nu ser det ut som att förutom min goda vän C som kommer ner i November så klurar Linda och Ullis som var hit förra nyår på att komma ner igen i okt för min födelsedag och sedan hoppas jag på att min "ex familj" från Läjet oxå ska titta förbi i början på Januari.

Oj vad det gör mig lycklig!

Och då syftar jag inte bara på osten och böckerna...

lovar ;)

söndag 5 juli 2009

Biggest loser?

ok, så imorgon sätter det igång.
Har planerat under en längre tid att försöka gå ner lite i vikt innan min 30 års dag som närmar sig med stormsteg och nämnde för mina chefer i förra veckan att jag skulle vilja gå ner sisåär 2 klädstorlekar eftersom de senaste åren har satt sina spår på ett otäckt sätt.

Har aldrig varit den som brytt mig alltför mycket om min vikt, alltid varit vad jag skulle kalla "kramgo" och egentligen ingen bantarmänniska då jag gillar mat och dryck på tok för mycket.

Men nu vill jag göra ett ryck och framförallt börja träna mer och dricka mindre alkohol. Så under ett mycket svagt ögonblick nu under helgen så gick jag med på deras utmaning. Vi ska ha "biggest loser" på jobbet.

I potten: 4000 spänn

målgång: på min 30 års dag om ganska exakt 3 mån.

Vägning varje måndag och måtten tar vi varannan vecka, den som gått ner mest procentuellt i vikt/cm vinner.

Ok, måste erkänna att jag är en väldigt dålig förlorare så Game On!

fredag 3 juli 2009

Lugn helg

"Thank God it's Friday" säger jag bara. Haft en hektisk vecka med barnpassning, mycket jobb, socials på kvällarna med alldeles för mycket alkohol och nu längtar jag efter att få åka hem och stänga in mig med några dvd som enda sällskap. Helt slut!

Har inga som helst planer förutom ett jobbmöte och utgång imorgon. Förutom det ska jag inte gå utanför dörren.

Så det så.

torsdag 2 juli 2009

webdesigner? Knappast!

Puh! Sitter och jobbar med hemsidan för jobbet och måste erkänna att detta med webdesign och SEO etc inte riktigt är min grej. Jag har aldrig gjort en enda kurs i ämnet och helt självlärd vilket betyder att allt tar gryyyymt lång tid.

Men får skylla mig själv då jag tog på mig ansvaret när jag började jobba här eftersom jag är lite av ett kontroll freak och vill kunna ändra sidan när jag själv känner för det och för att jag personligen ville lära mig något nytt. Så, nu sitter jag här och sliter mitt hår när det inte blir som jag vill på en gång.


Men sakta men säkert börjar alltså hemsidan bli hyfsat uppdaterad. Idag blev jag klar med våra nya "smörgåsbord" produkter som ni hittar här


Vår Stora rundresa finns representerad där och även ett par intressanta paket upp i St Lucia och Zululand. Är själv supersugen på en trip upp till St Lucia under Nov-Mar då de stora Havssköldpaddorna kravlar sig upp på stranden för att lägga ägg. Vore riktigt häftigt att få se på riktigt.
Dessutom finns det massor med flodhästar och krokodiler däruppe, något safari lodgerna här nere inte har.

onsdag 1 juli 2009

Elefanter hjälper till med vin tillverkningen

Var ju ett tag sedan som jag tipsade om vin, inte för att jag inte druckit vin på sistone, snarare tvärtom, men detta plötsliga sommarväder fick mig på humör för vitt vin så igårkväll öppnade jag en flaska Boplaas Sauvignon Blanc 2009, ett vin som inte släppts till allmänheten än.

Nu är inte Boplaas kända för vita viner utan snarare för röda viner och port viner eftersom denna vingård ligger i Lilla Karoo, ett halvöken område, men det var helt drickbart. Boplaas finns inte på bolaget hemma men det är en intressant liten vingård.




Förra året lanserade de ett par viner där en elefant hjälpte till att stampa vindruvorna (!). Jajjemen, Harry, en av elefanterna på Knysna Elephant Park, tränades upp för detta specifika jobb under 3 veckors tid och slutresultatet blev ett Rose' och ett Chardonnay vin där all profit donerades till ett Elefant project.



Om ni någon gång tänkt köra längs Garden Route, kör för guds skull inte tråkiga N2 (Stora motorvägen), utan ta hellre lite mer tid på er och kör R62, världens längsta vinrutt. Finns riktigt många trevliga gårdar att besöka på väg mot Oudtshoorn.